Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Senegal slavio, Kamerun u dramatičnoj završnici izborio knock-out fazu

Treće kolo grupne faze Afričkog kupa nacija nastavljeno je danas utakmicama skupine C. Tamo nam je tek preostalo saznati hoće li Kamerun i Gambija uspjeti izboriti nastavak natjecanja, jer Senegal i Gvineja taj su zadatak već obavili u uvodna dva kola. Premda je Gvineja teoretski mogla završiti i kao treća, i s te bi pozicije sigurno prošli dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Vjerojatnije je pak bilo da ćemo gledati direktni dvoboj Senegala i Gvineje za prvo mjesto. Aktualni prvaci Afrike bili su dominantnija momčad u prvom poluvremenu, pustivši svoje južne susjede bez ijednog udarca u tom periodu igre. Golova ipak u prvom dijelu utakmice nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom drugog poluvremena Lavovi Terange su konkretizirali svoju dominaciju. Nakon ubačaja Krepina Diatte iz slobodnog udarca lopta stiže do nečuvanog Abdoulayea Secka koji zabija iz blizine za 1:0. U samoj je završnici susreta Iliman Ndiaye povećao na 2:0 na asistenciju Sadija Manéa za savršeni učinak Senegala u grupnoj fazi.

Zanimljivije je zato bilo u ogledu Kameruna i Gambije, gdje su prvonavedeni morali ganjati pobjedu koja bi ih ili kao drugu, ili kao treću momčad skupine gurnula u knock-out fazu turnira. Gambija se potencijalnom pobjedom mogla nadati najviše trećem mjestu koje joj i dalje ne bi osiguralo nastavak natjecanja.

Nismo ni ovdje vidjeli pretjerano zanimljivo prvo poluvrijeme, koje nije obilovalo ni prilikama, a shodno tome ni golovima. Početkom drugog su poluvremena Neukrotivi lavovi zagospodarili terenom i brzo stigli do vodstva. Georges-Kevin N’Koudou u kazneni je prostor poslao ubačaj koji glavom u mrežu proslijeđuje Karl Toko Ekambi za 1:0.

Nije Gambiji dugo trebalo da se vrati u utakmicu, a nije im odmogao ni Kamerun koji se nakon postignutog pogotka povukao i čuvao prednost. Igrala se 72. minuta kada je Aliou Fadera s desne strane ubacio loptu u srce šesnaesterca, a na nju je natrčao potpuno zaboravljeni Ablie Jallow i pospremio ju u mrežu za 1:1.

Nije tu bio kraj zanimljivostima, jer Škorpioni su kompletirali preokret u 85. minuti! Akcija je išla po desnoj strani, nakon jednog su dodavanja ispala čak četvorica Kamerunaca, a koprodukcija igrača s klupe u kojoj je Assan Ceesay asistirao Ebrimi Colleyu donijela je gambijskim navijačima veliko slavlje.

Okrenuli su se tada Gambijci potpunoj obrani, ali ni oni nisu znali čuvati vodstvo. Samo dvije minute kasnije James Gomez ispred svog vratara nespretno i nesretno jedan ubačaj skreće u vlastitu mrežu za 2:2. Igrala se prva minuta produžetka kada je stadion eruptirao od oduševljenje, a značilo je to novi preokret! N’Koudou je ponovno bio asistent, ovaj put iz kornera, a glavom je precizno pogodio Christopher Wooh za 3:2!

U fantastičnoj su završnici Gambijci stigli do novog pogotka i izjednačenja, no Muhammed Saneh je u stilu Diega Maradone rukom loptu skrenuo u mrežu naočigled svih osim glavnog suca, koji je tek uz pomoć VAR-a poništio pogodak.

Kamerun je tako uspio izboriti nastavak natjecanja na naposve dramatičan način, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi, a Gambija se od istog oprostila. Gvineja skupinu završava na drugom mjestu dok Senegal zasad opravdava titulu branitelja naslova.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano