Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Šibenik oborio rekord lige deset, mogao bi i cijelog HNL-a

Malo tko je mogao očekivati da će nakon dva kola Šibenik na svom bodovnom kontu imati svih šest bodova. I dok pobjeda svježeg prvoligaša i donedavnog drugoligaša nad Slaven Belupom ne spada u sferu vanserijskih iznenađenja, slavlje na Opus Areni koje je Šibenik upisau prvom kolu već je nešto nevjerojatniji podvig.

Šibenčani su tako postali prva momčad koja je u prve dvije utakmice po ulasku u HNL uspjela pobijediti obje, naravno u formatu s deset klubova. Od sezone 2013./14. kada je na snazi tzv. liga deset, samo je jedan klub uspio uopće upisati pobjedu u dva uvodna kola, a radi se o Varaždinu koji je u drugom kolu sezone 2022./23. s 1:2 pobijedio Istru 1961. Štoviše, u uvodne tri utakmice niti jedan novi prvoligaš nije uspio osvojiti više od tri boda u ligi deset!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pak vratimo u nešto dalju povijest HNL-a i svih njegovih raznovrsnih formata, Šibenik je postao druga momčad koja po ulasku u najviši rang upisala obje pobjede u prva dva kola. Prvi su to uspjeli nogometaši Radnika iz Velike Gorice koji su sezonu 1992./93. otvorili 1:0 pobjedom nad Zadrom, te 2:3 slavljem nad Belišćem. Jedan od heroja Radnika tada je bio Dubravko Hrkovac koji je zabio u obje utakmice.

Već u sljedećem kolu Zagreb je s 1:2 slavio pogocima Anđelka Kvesića i Nike Čeke, pa bi tako Šibenik s osvojenim bodom na Maksimiru sljedećeg vikenda mogao izjednačiti rekord jedne (tada) svježe promovirane momčadi.

Radi se o kostrenskom Pomorcu koji je sezonu 2001./02. otvorio s osvojenih sedam bodova u tri utakmice. Pomorci su nakon 1:1 remija u Zadru u prvom kolu na Žuknici s 2:0 nadvisili Cibaliju a potom se s velikih 1:2 vratili baš iz Šibenika.

Osim Radnika koji je spomenute 1992. u prve tri utakmice osvojio šest bodova, za istaknuti su još dvije momčadi s istim učinkom. Jedna je Vukovar ’91 koji je u sezoni 1999./2000. nakon dramatičnog 3:4 poraza od Zagreba na otvaranju prvenstva pobijedio Slaven Belupo s 1:2, a potom s 3:1 srušio i Osijek.

Isti je učinak imao i zaprešićki Inter u sezoni 2003./04. Oni su u prvom kolu poraženi u Osijeku s 3:2, da bi potom pobijedili Slaven Belupo 2:0, te upisali povijesno 1:4 slavlje nad Poljudu nad Hajdukom. Ako pak Šibenik nastavi nizati iznenađenja i s Maksimira se sljedeći vikend vrati sa sva tri boda, postati će apsolutni rekorderi kao “novajlije” u HNL-u…

Komentari

Povezano