Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Šibenik potpisao Kamerunca koji je u Europu stigao preko start-upa

Pred nekoliko je dana HNK Šibenik objavio kako će za pozicije u njihovom veznom redu konkurirati Joseph Iyendjock, Kamerunac koji na obalu Jadrana stiže iz druge ekipe Dinamo Tbilisija. Slažemo se da to samo po sebi i nije nešto zvučna vijest, no zanimljiv je način na koji je Iyendjock uopće stigao u europski nogomet pred gotovo godinu dana.

Naime, Kamerunac je primjećen na Nordensi, rumunjskoj platformi i mobilnoj aplikaciji koja svojim investitorima, redom običnim fanovima nogometa, daje priliku da potpomažu mlade igrače iz siromašnijih i nogometno nedovoljno istraženih zemalja. Nordensa surađuje s poznatim profesionalnim skautima koji na platformu prenose svoje uvide i saznanja, a investitori potom imaju mogućnost uložiti novce kako bi talentiranom igraču koji sam nema sredstva za uopće doći do Europe, omogućili transfer u europski klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitori novce ulažu u tzv. dionice ugovora koji igrač potpisuje sa svojim novim klubom, a dioničari onda kroz naredni period sumarno zarađuju do 8% ukupne plaće igrača kroz sljedećih pet godina. Pred godinu dana je Iyendjock, svojedobni mladi reprezentativac Kameruna, baš na ovaj način stigao do Gruzije.

Talentirani mladić bio je prvi igrač koji je preko ove platforme izborio transfer, a učinio je to nakon što su njeni korisnici skupili 18 tisuća eura u manje od 10 dana! Investitori, točnije njih 600, tim su činom istovremeno otkupili dionice igračeva ugovora, a plaćali su ih 30 eura po komadu. Novci koje su skupili iskorišteni su kako bi igrač doputovao do Gruzije, te pokrili i troškove njegove plaće u Tbilisiju.

Kamerunac kojem je trenutno 20 godina igrao je prošle sezonu u drugoj gruzijskoj ligi i skupio je 12 nastupa, dok je jednom uspio nastupiti i u najvišem razredu gruzijskog nogometa za prvu momčad Dinama iz Tbilisija. Sada pak stiže u Šibenik s kojim je potpisao ugovor u trajanju od godine i pol, te će pokušati pomoći momčadi da se vrati u najviši rang hrvatskog klupskog nogometa.

Komentari

Povezano