Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sinner spasio tri meč lopte i slavio protiv Đokovića; Italija izborila finale Davis Cupa

Nakon što je jučer Australija postala prvi finalist ovogodišnjeg izdanja Davis Cupa, danas su doznali svoje protivnike, a to će biti reprezentacija Italije. Talijanski tenisači su s 2-1 bili bolji od Srbije te su došli do osmog finala u povijesti, prvog nakon 1998. godine.

Prvi su na teren izašli Lorenzo Musetti i Miomir Kecmanović, a nakon dva sata i 20 minuta tenisa, slavio je srpski tenisač rezultatom 6:7 6:2 6:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kecmanović je meč otvorio fantastično pa je poveo s 2:0 te je imao i dvije break lopte za 3:0. To ipak nije iskoristio, no tu je prednost čuvao sve do servisa za set kada Musetti dolazi do dvije break lopte te drugu koristi za izjednačenje na 5:5.

U konačnici je o pobjedniku prvog seta odlučio tiebreak u kojem smo vidjeli mnoštvo preokreta. Kecmanović je poveo s 3:1 pa je Musetti okrenuo na 5:3 pa je Kecmanović izjednačio na 5:5 da bi nakon toga Musetti došao do ”mini-breaka” i prve set lopte kod 6:5. Talijan je propustio dvije set lopte, ali treća je bila sreća pa je na kraju dobio tiebreak s 9:7.

Meč je bio zanimljiv do 2:2 u drugom setu, ali onda Kecmanović osvaja čak devet gemova u nizu, odnosno 10 od posljednjih 11 te okreće meč u svoju korist za krajnjih 6:7 6:2 6:1.

Nakon njih, po treći put u samo 11 dana, međusobno su igrali Jannik Sinner i Novak Đoković. Nakon dva meča na ATP završnici u Torinu gdje je Talijan slavio u grupnoj fazi, a Srbin u finalu, danas je u novoj drami slavio Sinner rezultatom 2:6 6:2 7:5.

Sinner je tijekom prvog seta bio fantastičan. Bio je mnogo agresivniji od Đokovića, njegove loptice su imale i preciznost i brzinu što je dovelo do konačnih 6:2 i prekid Đokovićevog niza od 24 uzastopno osvojena seta u Davis Cupu. Jannik je imao 12 winnera u odnosu na samo jedan Novakov, a najboljem tenisaču današnjice nije dozvolio niti jednu break prigodu.

Đoković je do prve break lopte došao kod vodstva od 2:1 te ju je i iskoristio nakon što je Sinner napravio dvostruku pogrešku. Kako je Jannik odigrao prvi, gotovo jednako fantastično je Novak odigrao drugi set te ga je dobio sa 6:2 za izjednačenje na 1-1 u setovima.

Đoković je napravio veliki pritisak na Sinnerovom servisu kod vodstva od 1:0 u trećem setu te je u gemu koji je trajao dulje od 10 minuta imao i break loptu, međutim Talijan je najprije pogodio servis winner pa onda i dva asa za izjednačenje na 1:1. Sinner je spasio i jednu break loptu pri Đokovićevom vodstvu od 4:3, a onda je kod 5:4 srpski tenisač izborio tri vezane break prigode koje su ujedno bile i meč lopte, no Sinner osvaja pet poena u nizu i ostaje na životu izjednačivši na 5:5.

Ne samo da je ostao na životu već je kod 5:5 izborio i break loptu. Novak nije uspio ubaciti prvi servis te se na drugom odlučio na servis-volej igru, a to Sinner kažnjava fantastičnom forehand paralelom za vodstvo od 6:5. Talijan je zadržao mirnoću te je uspješno odservirao za meč i ogromnu pobjedu za ostanak Italije u ogledu.

Sinner je time ostvario drugu pobjedu u rasponu od samo 11 dana nad Đokovićem čime je prekinuo niz srpskog tenisača od 21 uzastopne pobjede u Davis Cupu. Posljednji poraz mu je nanio Juan Martin Del Potro 2011. godine kada mu je Novak predao meč zbog ozljede leđa. Posljednji Novakov poraz u Davis Cup meču koji je odigran do kraja došao je 2009. od Davida Ferrera.

Također, bio je ovo prvi poraz Novaka Đokovića u meču u kojem je imao barem jednu meč loptu nakon finala Queen’sa 2018. godine kada ga je preokretom svladao Marin Čilić.

Tako je Italija izjednačila na 1-1 te je o pobjedniku i drugom finalistu odlučivao dvoboj parova. Talijani su kao i protiv Nizozemske na teren poslali Jannika Sinnera i Lorenza Sonega, dok su se Srbi odlučili za Novaka Đokovića i Miomira Kecmanovića, dvojac koji je igrao i pojedinačne mečeve.

Talijani su opravdali status favorita te su slavili sa 6:3 6:4 čime su izborili plasman u svoje osmo finale Davis Cupa u povijesti. Tamo ih čeka Australija, a Italija se nada da će uspjeti ponoviti uspjeh iz 1976. godine kada su jedini put osvojili naslov. Zanimljivo je da su te godine Australiju svladali u polufinalu s 3-2 nakon pobjede Adriana Panatte od 3:1 u setovima u odlučujućem petom meču protiv Johna Newcombea.

Komentari

Povezano