Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sjajni Čavlina spasio Hrvatskoj pobjedu protiv Farskih otoka

U debiju Ivice Olića na klupi, hrvatska u-21 reprezentacija je s 2:1 svladala Farske otoke. Nije to bila najbolja utakmica mladih Vatrenih, ali su upisana važna tri boda. Najbolji pojedinac Hrvatske bio je vratar Nikola Čavlina koji je najzaslužniji za pobjedu.

Odmah na prvu, sastav izbornika djelovao je dosta čudno. Šimun Hrgović zaigrao je na poziciji koju od nedavno krpa u Hajduku, odnosno na desnom beku. Preko puta njega je na poziciji lijevog beka osvanuo Domagoj Bukvić, dok je “prirodni” lijevi bek Ivan Cvijanović ostao na klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Vatreni očekivano su dominirali posjedom, a prvu priliku stvorili su u 13. minuti. Dominik Prpić je ostao sam nakon kornera, ali nije dobro zahvatio loptu.

Nastavila se jalova inicijative Hrvatske i nakon toga, no iduću prijetnju imali su Farani. U 32. minuti je pokušaj Jørgena Nielsena refleksno zaustavio Čavlina i tako najavio svoju veliku večer.

Ključni trenutak prvog dijela došao je u 38. minuti. Gabriel Vidović je primio loptu u kaznenom prostoru gdje ga je za kazneni udarac srušio Elias Rusborg. Siguran izvođač bio je Marin Ljubičić kojemu je to već šesti pogodak u ovim kvalifikacijama. Tako se s minimalnom prednosti Hrvatske otišlo na predah.

Prvu priliku u nastavku imali su Farski otoci u trećoj minuti nastavka. Nielsen se našao u dobroj poziciji nakon dugog auta, ali je njegov pokušaj novom sjajnom reakcijom zaustavio Čavlina.

Čavlina je još jednom spasio Hrvatsku u 59. minuti. Ási Pálsson Dam si je stvorio prostor za udarac i opasno zaprijetio. No, Čavlina je danas bio nesavladiv za igrače Farskih otoka te je upisao treću veliku obranu.

Sjajna večer kapetana mladih Vatrenih nastavila se šest minuta kasnije. Ovog puta je praktički na gol-crti zaustavio udarac Olafa Bárðarsona.

Nakon tri propuštene prilike Farskih otoka, utakmica je prelomljena u 75. minuti. Anton Matković je pobjegao obrani Farana, a s leđa ga je povukao Gullbrandur Øregaard. Kako se radilo o izglednoj poziciji za postizanje pogotka, sudac je pokazao farskom stoperu izravni crveni karton.

Igrača više su mladi Vatreni iskoristili u 89. minuti. Lukas Kačavenda je izborio novi kazneni udarac za Hrvatsku nakon sjajnog driblinga. Ovog puta, siguran izvođač bio je Franjo Ivanović koji zabija za 2:0.

Farski otoci se nisu predavali i u trećoj minuti sudačke nadokande dolaze do počasnog pogotka. Njega je nakon lijepog centaršuta postigao Beinir Nolsøe. Do tada neprobojni Čavlina je bio nemoćan kod njegovog udarca iz neposredne blizine.

Ovom pobjedom Hrvatska je preskočila Grčku i zasjela na drugo mjesto kvalifikacijske skupine. Za prvim mjestom i izravnim plasmanom na Europsko prvenstvo 2025. u Slovačkoj, Hrvatska zaostaje dva boda. To mjesto drži Portugal s kojim mladi Vatreni ze pet dana igraju u Karlovcu.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano