Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sjajni Foden odlučio bitku za Manchester i time prekinuo nevjerojatan niz Uniteda

Derbi kola engleske Premier lige između Manchester Cityja i Manchester Uniteda je upravo okončan. U utakmici u kojoj je praktički samo jedna ekipa postojala, aktualni prvaci Engleske su golovima Phila Fodena i Erlinga Haalanda slavili s 3:1.

“Građani” su od samog početka preuzeli inicijativu te su imali loptu u nogama više od 70% vremena, ali onda u osmoj minuti – spektakularan gol gostiju. Andre Onana je dugom loptom pronašao Bruna Fernandesa koji je tu loptu i zadržao te uposlio Marcusa Rashforda, a ovaj s oko 25 metara snažno odapinje i matira Edersona koji je bio nemoćan za 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17. minuti su domaći nogometaši mogli doći do izjednačenja, ali pokušaj Phila Fodena brani Onana. Bila je to najbolja prilika domaćih u prvih pola sata.

U završnih 15 minuta još možemo istaknuti slab trzaj glavom usamljenog Erlinga Haalanda u 33. minuti kada je lopta neočekivano došla do njega, ali ju je poslao preko gola te precizan udarac Rodrija s ruba šesnaesterca samo minutu kasnije kojeg je Onana izbacio u korner.

Najbolju priliku za izjednačenje je Manchester City imao u 45. minuti. Phil Foden je nakon odličnog centaršuta s lijeve strane sjajno glavom prebacio za Haalanda koji uspijeva nemoguće, a to je prebaciti prazan gol s 2-3 metra udaljenosti. Bio je to nevjerojatan promašaj Norvežanina.

U konačnici je Manchester City prvo poluvrijeme završio s 18 udaraca prema golu, tri u okvir, 344 uspješna dodavanja (90%), 72% posjeda lopte, xG-jem od 2.73 što je najveći xG bez kaznenog udarca u prvom poluvremenu jedne premierligaške utakmice ove sezone, ali i s golom zaostatka. S druge strane, Manchester United je uputio dva udarca od kojih je jedan senzacionalno završio u mreži, dovoljno za vodstvo na predahu.

Bolja igra domaćih je na naplatu došla u 56. minuti. Kevin De Bruyne je dodao za Rodrija, Španjolac iz centralne zone proslijedio za Fodena na desno krilo, a ovaj izolaciju s Victorom Lindelofom iskorištava za ulazak u sredinu odakle s 20-ak metara od gola predivnim udarcem “skida paučinu” i zabija za 1:1.

U 78. minuti je Alejandro Garnacho dobio loptu u prostor te je u trci za loptom ipak brži od njega bio vratar Manchester Cityja Ederson koji je tu loptu i ispucao, ali je pritom i udario Argentinca. Uključila se VAR soba koja je potvrdila odluku glavnog suca s terena da tu nije bilo govora o kaznenom udarcu.

Samo dvije minute kasnije su domaći nogometaši poveli. Po lijevoj strani su kombinirali De Bruyne, Foden i Alvarez, a upravo je Argentinac gurnuo loptu za Fodena koji onda po drugi put danas šalje loptu iza Onaninih leđa i prvaci Europe vode s 2:1.

Pobjednik je odlučen u prvoj minuti sudačke nadoknade. Sofyan Amrabat je izgubio loptu na vlastitih 17-18 metara od gola, a nju je oduzeo Rodri koji je samo proslijedio za Haalanda koji izlazi sam pred Onanu te mu bez problema zavlači loptu iza leđa i dovodi Manchester City u vodstvo od 3:1. Bilo je to njegovo deveto izravno sudjelovanje kod pogodaka u premierligaškom manchesterskom derbiju u tek četvrtom nastupu čime je postao rekorder u redovima “Građana”.

Na kraju će se to pokazati i konačnim rezultatom utakmice, a tim raspletom je prekinut nevjerojatan niz Uniteda od čak 143 uzastopne pobjede u susretima Premier lige u kojima su na poluvrijeme otišli s vodstvom.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano