Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sjajni Francuzi izbacili Kanadu za novo polufinale Olimpijskih igara

Nakon što su u ranijim terminima reprezentacije Njemačke i Srbije izborile plasman u polufinale muškog košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama, treći susret je donio sraz između domaćina Francuske i Kanade. Odlični Francuzi su slavili s 82:73 za drugo uzastopno polufinale Igara.

“Les Bluesi” su susret otvorili kao navijeni pa nakon trice Isaie Cordiniera iz dotrčavanja poslije kontranapada dolaze do vodstva od 13:5 poslije samo tri minute i 10 sekundi igre. Bek Virtusa je od tih 13 poena bio zaslužan za njih 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prve dvoznamenkaste prednosti stižu minutu i pol kasnije košem Guerschona Yabuselea za 16:5. Kanađani su bili čak pet i pol minute bez poena, od trice Luguentza Dorta za prilazak na 7:5 pa sve do pogođenog slobodnog bacanja Treyja Lylesa za smanjenje zaostatka na 19:6.

Francuzi su održavali dvoznamenkastu prednost sve do sredine druge dionice kada je Shai Gilgeous-Alexander zabio tricu za -9 (34:25) tri minute i 52 sekunde prije kraja prvog dijela. Kanađani nisu uspjeli zadržati taj priključak već Francuzi serijom od 11-4 završavaju prvo poluvrijeme s ugodnih 45:29.

Cordinier je predvodio sve francuske strijelce s 13 poena, dok su dvoznamenkasti bili i Yabusele s 12 kao i Mathias Lessort s 10 poena. Kod Kanade se istaknuo samo Gilgeous-Alexander s 13 ubačaja.

Cordinier je nastavio s veličanstvenom partijom tako što je svojom četvrtom tricom, već u prvom napadu drugog dijela, odveo Francusku na maksimalnih +19. Nisu se Kanađani predavali već su postupno smanjivali zaostatak pa su došli na -7 pred kraja treće dionice, međutim Francuzi uspijevaju s +11 ući u posljednjih 10 minuta.

Kanada se u potpunosti vratila u ovaj četvrtfinalni ogled kada je RJ Barrett iz kontranapada zabio za samo -5 četiri minute prije kraja. Kod zaostatka od 69:62 je najprije Dort promašio otvorenu tricu, dok je u nastavku akcije Victor Wembanyama izblokirao Dillona Brooksa, a za ekstazu u dvorani se pobrinuo Evan Fournier koji pogađa flouter.

Iz tog napada je Dwight Powell uspio izvući dva slobodna bacanja koja je i pospremio, dok je Dort ubrzo ukrao loptu od Cordiniera i poentirao za novih samo -5 iz perspektive Kanade. Nakon toga Fournier dolazi na crtu slobodnih bacanja i zabija oba za +7.

Upravo je Fournier tricom s 12-13 metara za +10 riješio pitanje pobjednika 55 sekundi prije kraja dvoboja. Francuska je u konačnici slavila s 82:73, a najefikasniji u trijumfu vrijednom drugog uzastopnog polufinala Igara su bili Yabusele s 22 poena te Cordinier s 20. U polufinalu ih čekaju svjetski prvaci – Nijemci.

Komentari

Povezano