Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sjajni Sinner prekinuo Đokovićev niz i izborio prvo Grand Slam finale

U prvom polufinalu muškog dijela Australian Opena, gledali smo dvoboj između Novaka Đokovića i Jannika Sinnera, dva najbolja tenisača s kraja 2023. godine. U njihovom današnjem srazu, Talijan nije ponudio nijednu break loptu te je slavio sa 6:1 6:2 6:7 6:3 za prvo Grand Slam finale u karijeri.

Đoković je meč otvorio na katastrofalan način i uz gomilu pogrešaka. Na dobar dio njih je utjecao i kvalitetan početak Sinnera koji je na startu bolje kontrolirao udarce u izmjenama te su oni imali bolju preciznost i dubinu. Tako je Talijan poveo s 3:0 uz break priliku za dvostruki break, ali je tada prvi tenisač svijeta pronašao prvi servis uz ”t liniju” te je u konačnici uspio doći do prvog gema u ovom polufinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković se nije pojavio na terenu u prvom setu što je Sinner iskoristio za neočekivano laganih 6:1. Novak je prvi set okončao sa samo 43% ubačenih prvih servisa, 5 winnera i čak 15 neprisiljenih pogrešaka.

Sinner je odlično započeo i drugi set te je iskoristio prvu break loptu kod 1:1 za novu prednost koju je potvrdio tako što je osvojio svoj servis gem bez izgubljenog poena za 3:1. Nakon što je odservirao najbolji servis gem meča za 3:2, Novak je izgubio svoj sljedeći servis i Sinner se našao u poziciji da servira za vodstvo od 2-0 u setovima kod 5:2.

Upravo je u tom gemu Talijan imao prve probleme na servisu jer je Đoković uspio doći do deucea spasivši pritom i jednu set loptu, no onda je servis winnerom i jednom prisiljenom pogreškom Novaka došao do gema vrijednog vodstva od 2-0. Srpski tenisač je u drugom setu osvojio ukupno četiri poena na returnu uključujući tri i spomenutom posljednjem gemu.

Sinner je došao do break lopte u prvom gemu trećeg seta, ali ju Đoković spašava na sjajan način, poslije izmjene od 21 udarca. Nakon toga su i jedan i drugi s popriličnom lakoćom osvajali svoje servis gemove sve do 5:5. Tada je na deuceu kod Đokovićevog servisa došlo do prekida meča zbog liječničke intervencije u publici.

Nakon povratka poslije petominutne pauze, obojica su osvojila svoje servis gemove i o pobjedniku trećeg seta je odlučivao tiebreak. Poslije Sinnerove neprisiljene pogreške backhandom, Đoković je došao do ”mini-breaka” i vodstva od 2:0, ali nakon servis winnera i sjajnog returna na drugi servis Đokovića koji je rezultirao pogreškom srpskog tenisača, rezultat je poravnat na 2:2.

Na promjenu strana je Novak otišao s vodstvom od 4:2, ali Sinner s tri uzastopna poena dolazi do vodstva i ima priliku s dva servisa doći do pobjede. Nakon Sinnerovog nedovoljno konkretnog izlaska na mrežu kod 5:4, Đoković je sjajnim lobom izjednačio rezultat na 5:5, ali sljedeći poen dobiva servis winnerom i ima meč loptu. Imao je dobru priliku završiti susret, međutim forehand ostaje u mreži, a Đoković s tri uzastopno osvojena poena osvaja tiebreak trećeg seta s 8:6 i ostaje u “životu”.

Sinner je četvrti set otvorio s dva lagano osvojena servis gema, dok je kod 1:0 imao tri break prilike, no Đoković je sva tri puta pronašao sjajan prvi servis te je spasio sve. Kod zaostatka od 2:1 je Novak imao 40-0 na svom servisu, ali jedna dostignuta skraćena loptica i odličan odgovor Sinnera je preokrenuo momentum gema te je s pet uzastopno osvojenih poena Talijan došao do breaka za 3:1.

Uspio je desetorostruki osvajač Australian Opena napraviti pritisak na servis Talijana te je dva puta dolazio do deucea, ali ni ovog puta ne dozvoljava break loptu i potvrđuje break za 4:1.

U konačnici je Jannik četvrti set osvojio sa 6:3 za treću pobjedu nad Đokovićem u posljednja četiri meča i plasman u svoje prvo Grand Slam finale u mladoj karijeri.

Današnjom pobjedom je Sinner prekinuo nevjerojatan niz od 33 uzastopne pobjede aktualnog prvog tenisača svijeta na Australian Openu te je postao prvi tenisač u povijesti Grand Slama koji nije dozvolio Srbinu nijednu jedinu break loptu u njegovoj karijeri (u kompletiranom meču).

Komentari

Povezano