Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sjećate li se argentinskog veznjaka Rijeke? S 39 godina na leđima uveo je klub u prvu ligu

Sjećate li se plemenitog argentinskog veznjaka niske građe koji je u redovima HNK Rijeke igrao u razdoblju od 2008. do 2010. godine, kao posuđeni igrač Estudiantesa iz La Plate, pod imenom Ramón Ignacio Fernández?

Čovjek koji je za Rijeku odigrao 57 utakmica, postigavši 7 pogodaka i nadodavši 13 asistencija, HNL je napustio u svibnju 2010. godine, no i dalje je ostao u rijetkim dobrim sjećanjima riječkih navijača, posebice u sjećanjima kao dvostrukog strijelca u pobjedi 2:0 protiv Hajduka 23. kolovoza 2009. godine, iako ih je njihov najdraži klub tih sezona uglavnom navikavao na patnju i bol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina njegovih suigrača iz tog doba već odavno u nogometnoj mirovini ili na mjestima u uredima iznad travnjaka: Velimir Radman trener je u mlađim kategorijama Rijeke kao i Hrvoje Štrok u Kustošiji, Fausto Budicin čeka novi trenerski izazov, Antonini Čulina pomoćnik je sportskog direktora u Rijeci, Vedran Gerc sportski direktor Orijenta, Davor Landeka, Denis Ljubović i Davor Landeka su u mirovini, a tek još Valentino Stepčić u trećeligašu Rudar Labin te sjajni Damir Kreilach u MLS-u aktivno igraju nogomet).

Uz , u mirovinu se još ne da niti 39-godišnji Argentinac, koji je po završetku europske avanture igrao u Čileu za La Caleru, O’Higgins i gigante Universidad de Chile i Colo Colo, osvojio naslov čileanskog prvaka 2017. godine, odradio polusezonu u argentinskoj Atlanti u sezoni 2021./2022. te se u ljeto 2022. godine vratio u Čile, točnije drugoligaški CD Iquique.

Fernandez je u Čileu tolika ikona da je 2017. dobio i čileansko državljanstvo, nosio je kapetansku traku u gotovo svim klubovima za koje je nastupao, a sad je, s 39 godina i nekoliko dana na leđima, CD Iquique vratio u prvoligaško društvo nakon 3 godine.

Klub je to sa samog sjevera Čilea, iz grada koji broji nešto manje od 200.000 stanovnika, jednog od dvije čileanske slobodne luke (zona posebnog oporezivanja), koji je tijekom svoje povijesti u prvoligaškom društvu igrao 19 sezona, a najveći uspjesi su mu tri osvajanja čileanskog Kupa: 1980., 2010. i 2014. godine.

Iquique je u drugoligaškom društvu završio drugi, a nakon dodatnog razigravanja igrao dvomeč finala protiv Santiago Wanderersa. Prva je utakmica završila rezultatom 1:1, a zatim je Iquique na svojem terenu u uzvratu gubio 1:0, da bi do poluvremena preokrenuo iz dva kaznena udarca, od čega je jedan realizirao i sam Fernández.

Kad je na 3:1 u 51. minuti povisio Steffan Pino, pomislili biste da je tu priča gotova, no ne i u čileanskom nogometu. Smanjili su Wanderersi na 3:2, junak naše priče dobio je drugi žuti tj. isključujući crveni karton u 75. minuti, izjednačujući pogodak stigao je u 83. minuti, a u 90. minuti još je i Fernandezov suigrač Mathias Pinto pocrvenio, pa su igrači Iquiquea posljednjih nekoliko minuta odigrali s 2 igrača manje.

Izdržali su do jedanaesteraca, a u toj lutriji vidjeli smo čak 7 promašaja od 12 pokušaja, pa je na kraju raspucavanje u 6 serija završilo rezultatom 3:2, a Iquique se u drami ipak vratio u prvu ligu.

Fernandez je i u 39. godini bio ključan dio ekipe, s brojem 10 na leđima i poziciji polušpice kao i uvijek u karijeri, te u 27 nastupa upisao 4 pogotka i 5 asistencija, uz 8 žutih i 2 crvena kartona. Vrela argentinska krv iduće će sezone ključati u najjačem društvu čileanskih ekipa, jer Fernandéz ne pokazuje znakove posustajanja…

Komentari

Povezano