Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Sjeverni Korejac iz Juventusa nestao na nekoliko godina pa se opet pojavio na terenu

Zanimljiva nam nogometna priča stiže iz Sjeverne Koreje (op.a. postoje li uopće nezanimljive sportske priče iz Sjeverne Koreje?), a koja opisuje slučaj Kwang-son Hana. Han trenutno ima 25 godina, a napadač je postao poznat 2017. kada je postao prvi Sjeverni Korejac koji je zabio pogodak u Europi.

Han je tada igrao za Cagliari, te je bio prvi Azijat koji je uopće potpisao za klub, kao i drugi Sjeverni Korejac u povijesti Serie A, no ipak je upisao nastup prije kolege iz Fiorentine, Choe Song-hyoka. U svom drugom je nastupu, u 3:2 porazu od Torina, zabio spomenuti povijesni pogodak, kada je loptu glavom poslao “kroz uši” Joea Harta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedio je tada i prvi interes europskih velikana, među kojima su bili i Liverpool i Manchester City. Han se čak i sastao s jednim od skauta Liverpoola, koji je Kwang-sona pokušao namamiti u Liverpool obećavši mu sastanak s velikim Stevenom Gerrardom. Pokušaj je propao jer Han nikada nije čuo za Gerrarda!

U sljedeće je dvije sezone Han odradio dvije uzastopne i uspješne posudbe u drugoligaškoj Perugiji, da bi se 2019. pridružio mladim kategorijama talijanskog Juventusa za koje je također nastupao s relativnih uspjehom. Ipak, početkom 2020. katarski Al-Duhail iskeširao je 7 milijuna eura torinskom klubu što je bila dvostruko veća cifre od one koju se Juventus obvezao isplatiti Cagliariju.

Han je nanizao solidnu brojku golova u katarskoj ligi i kupu, da bi 2021. Al-Duhail bio prisiljen raskinuti ugovor s igračem zbog međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje, a koje su sprječavale njihove državljane da rade u inozemstvu.

Sjeverni Korejac je doduše već 2020. nestao sa svjetskog nogometnog radara, a probleme mu je stvarala i činjenica da je račun za plaću imao u katarskoj banci, što ga je sprječavalo da novac šalje u Pyongyang potrebitoj obitelji. Uslijedila je potom i COVID pandemija koja je igrača sprječavala da se vrati kući, pa se tako pretpostavlja da je nekoliko mjeseci proveo u nepoznatoj sjevernokorejskoj ambasadi zajedno s drugim, “nasukanim”, sudržavljanima.

Nitko nije ni čuo ni vidio Hana, sve do studenog prošle godine kada se iznenada pojavio u početnoj postavi reprezentacije Sjeverne Koreje u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Han je zaigrao u vrhu napada, a naravno i zabio treći gol svoje momčadi u 1:6 razbijanju Mijanmara.

Nedavno je jedan japanski tjednik objavio kako Han od prošlog ljeta svoj kruh zarađuje u sjevernokorejskom velikanu i najuspješnijem klubu 25. April. Klub ima rekordnu 21 titulu prvaka Sjeverne Koreje, daleko više od Kigwanch’e na drugom mjestu sa šest titula. Ime nosi po datumu kada je osnovana prethodnica sjevernokorejske vojske – Kim Il Sungova protujapanska gerila.

Han se očito vratio nogometu, a u prvoj smo ga postavi mogli vidjeti i u nedavnom tijesnom 1:0 porazu Sjeverne Koreje protiv Japana, također u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. Sutra je trebao imati priliku uzvratiti Japancima za poraz, no utakmica koja se trebala odigrati u Pyongyangu je prvotno odgođena, a onda i otkazana.

Mi se pak nadamo kako ćemo ovog brzonogog finišera ponovno vidjeti u europskom nogometu, gdje mu je po svemu dosad prikazanome u karijeri ipak mjesto.

Komentari

Povezano