Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sjevernoirski klub osvojio prvu titulu u 134 godine postojanja

Pobjedom 2:0 na gostovanju kod Crusadersa FC Larne je osigurao svoj prvi naslov prvaka Sjeverne Irske u 134 godine postojanja. Dva kola prije kraja imaju devet bodova ispred najučestalijeg prvaka Linfielda te su i matematički osigurali naslov.

Sam klub se nalazi u Larneu, lučkom gradu na sjeveroistoku Sjeverne Irske koji broji 19.000 stanovnika, a ovo im je zapravo nakon što su 6 puta igrali u finalu Irskog kupa i dva puta završili drugi u ligi (1992. i 2004.) prvi trofej u povijesti! Stvari su za klub koji je godinama plesao između druge i prve lige krenule nabolje kad ih je 2018. godine preuzeo Kenny Bruce, vlasnik Purplebricksa, jedne od najveće britanske online agencije za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa koja je osvojila naslov ne ističe se po poznatim igračkim imenima, a tako se čak nisu na razini lige isticali individualno. Najbolji strijelci ekipe Paul O’Neill i Lee Bonis s po 13 i 12 pogodaka su tek na 7. i 8. mjestu najboljih strijelaca lige. Golove je postizalo čak 16 različitih igrača, a ono po čemu se zato ekipa ističe je kamena obrana koja je u 36 susreta primila tek 18 pogodaka, a briljantni su bili na svojem domaćem terenu i malenom, premda bučnom podrškom od 3.000 gledatelja na kojem su tokom cijele sezone u 17 utakmica primili tek 5 golova.

Samim time Larne si je osigurao i prvi nastup u pretkolima Lige prvaka ovoga ljeta, a tko zna – možda ih budemo gledali i na hrvatskim travnjacima. Ovime je Larne postao tek peti klub koji je osvojio sjevernoirski Danske Bank Premiership nakon velikana Linfielda s 8 naslova, od čega je imao 4 uzastopna, Crusadersa s 3, Cliftonvillea s 2 i Glentorana koji je naslov prvaka uzeo jednom.

Zanimljivostima u Sjevernoj Irskoj tu nije kraj. U njihovoj inačici Championshipa, odnosno u drugom rangu, promociju je osigurao Loughgall. Klub je to iz istoimenog mjesta koje broji samo 282 stanovnika. To znači da će Loughgall iduće sezone biti najmanje mjesto u Europi koje će imati prvoligaša.

Komentari

Povezano