Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Slaven Belupo doveo igrača iz Ugande

Direktno iz Ugande i tamošnjeg SC Vipersa, u Koprivnicu je stigao novi igrač. Radi se o Lumali Abduu, 26 godina starom i 170 cm visokom napadaču koji je većinu igračke karijere proveo u Švedskoj.

Abdu sa sobom nosi i tužnu životnu priču, jer je tek s nekoliko mjeseci života ostao bez majke, dok oca nikada nije upoznao, te ga je odgojila baka. S deset je godina kao rođendanski poklon dobio dres Henrika Larssona koji mu je već tada usmjerio životni put. Sa 16 je godina već brinuo sam o sebi, a uskoro je baka uspjela naći europske poznanike koji su bili voljni odvesti Abdua sa sobom na Stari kontinent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malodobni Abdu stigao je na aerodrom u Malmöu gdje ga je navodni skrbnik odmah napustio. Srećom po Abdua socijalno osjetljivi Šveđani pobrinuli se i udomili momka iz Ugande. Ovaj je osim učenjem švedskog vrijeme kratio nogometom u kojem se brzo istaknuo, ponajviše s 20 golova u 10 utakmica u sedmoj švedskoj ligi, pa je tako uskoro završio u omladinskom pogonu prvoligaša Mjällbyja.

Tamo je 2015. godine promoviran i u seniore u kojima je po prvi puta okusio profesionalni nogomet, a u 24 je nastupa zabio tri pogotka. Njegove kvalitete nisu prošle nezapaženo, pa je uskoro uslijedio transfer u Kalmar, no Abdu je četiri godine u Kalmaru uglavnom proveo na posudbama u drugim švedskim klubovima.

Nije tamo bio previše uspješan, pa je 2019. uslijedio transfer u egipatski Pyramids, prije no što je 2022. prešao u spomenute Viperse u rodnoj Ugandi. Za reprezentaciju Ugande je od 2019. pa do danas upisao šest nastupa.

Brzanac koji može igrati i na krilu tako će pojačati ofenzivnu konkurenciju momčadi Slaven Belupa, gdje je trenutno u vrhu napada neprikosnoven Tomislav Štrkalj. Ukoliko i kada zaigra, Abdu će postati drugi državljan Ugande koji će nastupiti u HNL-u, nakon Farouka Miye koji je i više nego dobro igrao u dresu Gorice od 2018. do 2019.

Komentari

Povezano