Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Smolčić odveo Rijeku u finale Kupa

Lokomotiva i Rijeka sastali su se na Stadionu u Kranjčevićevoj ulici kako bi odigrali prvi susret polufinala Hrvatskog nogometnog kupa. Bio je to sedmi međusobni susret ovih dvaju momčadi u Kupu, a u svih je šest prethodnih ogleda slavila Rijeka. Dosad su se dvije ekipe gotovo isključivo susretale u četvrtfinalu natjecanja (sezone 2014./15., 2015./16., 2016./17., 2018./19.) te jednom u finalu Kupa, a bilo je to 2020. godine, što je i zadnji kup-dvoboj ovih momčadi.

Što se tiče sastava, Silvijo Čabraja nije puno kemijao s momčadi, dok je nešto više izmjena napravio Željko Sopić, a najistaknutija ticala se vratarske pozicije. Krenuo je tako Martin Zlomislić od prve minute kao i u svim dosadašnjim kup-utakmicama Rijeke ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva zanimljiva situacija utakmice stigla je u 6. minuti. Lijepo je tada s loptom u nogama povukao Marko Pjaca, pritom za sobom već tipično povukao nekoliko markera, te potom odigrao lijevo za Brunu Bogojevića. Bogojević je centaršutom gađao dalji dio kaznenog prostora, te pronašao glavu Marca Pašalića koji je ciljao suprotni kut gola, no poslao je loptu preko vrata.

Samo dvije minute kasnije u izvrsnoj se situaciji našao Dejan Petrovič koji je izmaknuo pažnji domaće obrane nakon duge lopte Stjepana Radeljića, no oklijevao je s udarcem pa je Branimir Kalaica stigao ući u blok. U nastavku akcije je lopta stigla desno do Pašalića koji je oprobao svoj trademark udarac no nije bio precizan te je promašio okvir gola.

U stopostotnoj se prilici našao Mirko Marić u 15. minuti, kada je Lokomotivin Mateo Marić zamijenio svog brata za suigrača! Glavom je išao vraćati jednu “svijeću” s ruba kaznenog prostora svom vrataru, a uposlio je samo usamljenog riječkog napadača koji iz okreta puca volejem, no srećom po Nikolu Čavlinu šalje mu loptu točno u zagrljaj te velika prilika ostaje neiskorištena.

Imali smo kratki intermezzo po pitanju prilika, sve do 29. minute kada Ivan Smolčić dugom loptom lijepo gura Marića u prostor. Riječka “devetka” se po primanju riješila sjene u vidu Kalaice te otvorila si prostor za udarac ljevicom. Opalio je Marić nečuvan iskosa, no ponovno je loptu poslao Čavlini u krilo za laku obranu.

Prvu je priliku utakmice imala Lokomotiva u 32. minuti kada su domaći igrači sjajno izveli polukontru. Tekla je ona po lijevoj strani, a izvrsnu je povratnu loptu poslao Silvio Goričan koji je uočio usamljenog Duju Čop. Mogao je Čop birati u koji će kut pucati, no sjajno reagira i riječki blok koji sprječava da udarac dođe do Zlomislića.

Uslijedio je korner u kojem se nečuvan na skoku našao Kalaica. Udarac glavom od tla je išao prema mreži, a lopta se odbila od još usamljenijeg Roberta Mudražije koji je stajao u petercu, i srećom po goste završila preko gola.

Posljednjih je nekoliko minuta prvog poluvremena Lokomotiva odigrala s igračem manje, no nije to bilo zbog crvenog kartona. Naime, Kalaica je zadobio ozljedu zbog koje nije mogao nastaviti utakmicu, a Lokosi nisu htjeli brzati sa zagrijavanjem zamjene. Pričekali su stoga kraj prvog dijela da bi u pauzi između dva dijela igre Fran Žilinski ušao na teren, što je značilo da se Marin Leovac pomiče na poziciju stopera.

Odmah na početku drugog poluvremena nekoliko je opasnih situacija imala Lokomotiva, no one nisu završile udarcem. Prva takva instanca pripala je gostima u 49. minuti nakon dobre akcije Pjace i Marića, a prvonavedeni se našao u dobroj poziciji za udarac, no i on je s ruba kaznenog prostora gađao točno u Čavlinine rukavice.

Izvrsnu je situaciju za pogodak imao Lokomotivin Marić u 51. minuti. Zakuhao je priliku svježi Žilinski, ubacio se s loptom u kaznenom prostoru Mudražija, da bi se lopta u luku odbila na volej Mariću koji puca presnažno i šalje loptu preko gola.

Već u sljedećoj minuti ide brzi odgovor Rijeke. U izolaciji je završio Pašalić desno, no umjesto karakterističnog udarca ljevicom rolicom je prevario svog čuvara i potom desnom pucao u bliži kut, no brani to Čavlina.

Usporio se u potpunosti ritam utakmice, a umjesto prilika uglavnom smo gledali trzavice i ležanja. Sve do 70. minute kada je ponovno proradio sjajni riječki prekid. Iz kornera s desne strane ubacio je Pašalić na prvu stativu, a tamo se ispred Marića postavio Smolčić koji glavom zabija svoj prvi pogodak za Rijeku u nekom domaćem natjecanju. Svoj je jedini dosadašnji pogodak u bijelom dresu Smolčić zabio ljetos protiv Lillea.

Rijeka se nakon vodstva u potpunosti okrenula čuvanju teško stečene i vrijedne prednosti. Lokomotiva je ubrzala igru no nikako nije uspijevala niti zaprijetiti Zlomisliću na gostujućim vratima. U šestoj minuti sudačke nadoknade pucao je glavom Čop koji nije bio u sjajnoj poziciji. Uspio je ipak usmjeriti loptu prema golu, no nije bilo opasnosti za Bijele koji su ubrzo nakon toga slavljem na terenu potvrdili plasman u svoje deveto finale Kupa Hrvatske!

Komentari

Povezano