Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Smrt, porez i hokejaško finale između SAD-a i Kanade

Tijekom protekla dva tjedna, kanadski Brampton je bio domaćin 22. po redu Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu u ženskoj konkurenciji, a tamo smo po 21. put u povijesti gledali finale između američkih i kanadskih hokejašica. U finalu su sa 6:3 bolje bile Amerikanke.

Obje navedene reprezentacije su bile smještene u skupinu A u grupnoj fazi natjecanja te su suvereno slavile protiv Češke, Švicarske i Japana, dok su u međusobnom ogledu nakon penala slavile Kanađanke s 4:3. U četvrtfinalu su Kanađanke protiv Šveđanki slavile s 3:2 tek nakon produžetaka, dok su Amerikanke s 3:0 svladale Nijemice. U polufinalu nijedna reprezentacija nije imala većih problema pa su Kanađanke s 5:1 svladala Švicarke, dok su Amerikanke s 9:1 razmontirale Čehinje koje su se na kraju okitile broncom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sinoćnjem finalu su domaće hokejašice vodile u tri navrata s 1:0, 2:1 i 3:2, ali su im palice pale u posljednjoj trećini u kojoj su Amerikanke postigle čak 4 zgoditka i tako se po 10. put okitile zlatnim odličjem. Posebno je raspoložena bila kapetanica Hilary Knight koja je zabila 3 gola i tako postala prva hokejašica u povijesti SP-a sa 100 poena (golovi + asistencije).

Kao što smo u uvodu rekli, ovo je bilo 21. finale između SAD-a i Kanade te je sada finalni omjer 12-9 za Kanadu, a jedina reprezentacija koja se dosad uspjela uvući u finale mimo njih je Finska kojoj je to pošlo za klizaljkama na domaćem ledu u Espoou 2019. godine. Tada su u polufinalu s 4:2 svladali Kanadu, dok su u finalu poražene od SAD-a nakon raspucavanja. Treba reći i kako su Finkinje u tom finalu postigle pogodak vrijedan naslova u produžetku, ali se nakon 10 minuta duge provjere taj gol poništio jer je došlo do kontakta između Finkinje Hiirikoski i američke vratarke Rigsby na samom rubu njenog prostora što je nedozvoljeno. Paradoksalno, Rigsby je zbog spoticanja dobila dvije minute kazne, a Hiirikoski – ništa.

Komentari

Povezano