Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Šok u Africi. Četvrta ekipa svijeta ispala s turnira

Momčad koja je bila jedno od najugodnijih iznenađenja Svjetskog prvenstva u Katru 2022. i koju je Hrvatska u borbi za 3. mjesto pobjedila, Maroko, bila je jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka Afričkog kupa nacija prije početka natjecanja.

Strašno talentirana i potentna generacija na turnir u Obalu Bjelokosti stigla je s velikim nadanjima, a nastupi u skupini su to i potvrdili: ppobjede protiv Tanzanije i Zambije te remi s DR Kongom značili su susret s Južnoafričkom Republikom koja je izgubila od Malija, remizirala s Tunisom, a slavila protiv Nambije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ovo je prvenstvo Afrike evidentno okarakterizirano pomorom favorita, jer nakon ispadanja Gane, Tunisa i Alžira u grupnoj fazi, Egipt i Senegal ispali su u osmini finala, a svoj je put večeras završio i Maroko porazom rezultatom 2:0.

Bafana Bafana slavila je protiv najbolje rangirane afričke reprezentacije zahvaljujući pogocima dvaju igrača iz domaće lige: Evidencea Makgopoa u 57. minuti te Tebohoa Mokoene u 5. minuti sudačke nadoknade utakmice. Zanimljivo, jedan od najboljih desnih bekova svijeta Acraf Hakimi imao je priliku u 85. minuti izjednačiti rezultat, no kazneni udarac poslao je u prečku, a u 4. minuti sudačke nadoknade, netom prije primljenog pogotka, Sofyan Amrabat pocrvenio je zbog prekršaja kao posljednji igrač obrane.

Maroko je bio bolja ekipa u polju, no Južnoafrikanci su imali bolje prilike i prijetili iz protunapada, a Bafana Bafana tako će dalje u četvtfinale, gdje će se pridružiti i Maliju koji je bio bolji od južnih susjeda Burkine Faso rezultatom 2:1.

Dogodio se tako nevjerojatan presedan: u četvtfinalu Afričkog kupa nacija 2024. godine nećemo gledati niti jednu ekipu koja je igrala četvtfinale 2021. godine.

Senegal, Egipat, Maroko, Burkina Faso, Ekvatorijalna Gvineja, Gambija, Kamerun i Tunis bile su reprezentacije među posljednjih osam prije tri godine, a sada će to biti Nigerija, DR Kongo, Angola, Južnoafrička Republika, Mali, Zelenortska Republika, Gvineja te Obala Bjelokosti.

Komentari

Povezano