Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Šokantni poraz Nigerije i rekordni Idrissa Gueye

Nastavno na jučerašnji tekst i prvi dio utakmica 3. kola kvalifikacija za Afrički kup nacija 2023., saznali smo jučer i preostale rezultate i stanje nakon polovice kvalifikacija. Pitali smo se hoće li se DR Kongo probuditi, te su nam Leopardi odgovorili 3:1 pobjedom nad Mauritanijom. Statistike nam ukazuju kako se radilo o podjednakom srazu, no rani crveni karton Idrisse Thiama u gostujućim redovima svakako je Kongoancima olakšao posao, a našim HNL-ovcima Lamineu Bau (Varaždin, igrao cijelu utakmicu) i Abdallahiju Mahmoudu (Istra 1961, odigrao drugo poluvrijeme) isti otežao. Redom su zabijala poznata imena Gaëla Kakute i Cédrica Bakambua, prije negoli je Aly Abeid pogotkom za 2:1 vratio Lavovima Chinguettija lažnu nadu u nenegativan rezultat. Osujetio je te nade Arthur Masuaku konačnim pogotkom i prvim bodovima koji, zanimljivo, nisu DR Kongo maknuli sa zadnjeg mjesta skupine I. Mauritanci usprkos porazu ostaju na drugom mjestu s 4 boda.

Dvoboj Ugande i Tanzanije najavili smo direktnom borbom za drugo mjesto, a imao je taj susret i dodatnu draž susjedskog derbija. Narodne Zvijezde (eng. Taifa Stars) ipak su se pokazali blago boljim takmacem, i vrijednim pogotkom rasnog strijelca Simona Msuve stigli do 0:1 pobjede nad Ugandom. Za domaće možemo istaknuti bivšeg igrača Gorice Farouka Miyu koji trenutno igra za turski Çaykur Rizespor, a usprkos mladoj dobi od 25 godina već je 8. po broju nastupa, te 2. po pitanju golova u povijesti reprezentacije Ugande! Spomenuti Msuva treći je najbolji strijelac u povijesti Tanzanije s 19 golova, 3 manje od drugoplasiranog Mbwane Samatte, nominalno prve zvijezde ove istočnoafričke momčadi. Neće ovim rezultatom zasigurno biti zadovoljan Milutin Sredojević, jedan od najokićenijih trenera istočne Afrike, čija momčad ima na kontu tek 1 bod. Tanzanijci su pak skočili na drugo mjesto grupe F s 4 boda i pritom preskočili Nigera, dok je prvoplasirani Alžir nedodirljiv s maksimalnim učinkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebacujemo se na skupinu B, gdje su se u 7.000 kilometara dugom gostovanju sastali Zelenortski Otoci i Esvatini, te odigrali miroljubivih 0:0. Bili su domaći bolja i opasnija momčad, no do pogotka nisu mogli, usprkos ofenzivnom arsenalu koji čine igrači Sporting CP-a, Olympiakosa, Zaragoze, Aberdeena… Momčadi bi svakako dobro došao Partizanov Ricardo Gomes koji je već stigao do 23 pogotka u svim natjecanjima, no sjetit ćete se kako se on još 2021. povukao iz nacionalne vrste zbog manjka prilika. Nešto kasnije ogled iste skupine odigrali su Burkina Faso i Togo. Burkinabe dobro guraju zadnjih nekoliko godina, a i trenutno su u skupini na maksimalnih 9 bodova, nakon minimalne i kasno stečene pobjede od 1:0. Sheriffov Abdoul Tapsoba u 87. je minuti zabio gol vrijedan troboda. Zelenorćani su usprkos ovom kiksu u dobroj poziciji na drugom mjestu s 4 boda, dok je Esvatini sada na 2. Togo pak ostaje na zadnjem mjestu s tek 1 bodom.

Momčad koja igra bez ikakvog pritiska, Obala Bjelokosti, odradila je posao protiv Komora i pobijedila s 3:1. Fiorentinin Christian Kouamé otvorio je mreže na susretu, Sébastien Haller udvostručio je prednost, a Jean-Philippe Krasso iz Saint-Éttiena zabio je treći za domaćina. Utješni gol za otočke goste zabio je Ibroihim Youssouf u 93. minuti utakmice. Resoperke porazom ostaju na trećem mjestu skupine s 3 boda, dok su se Bjelokošćani vratili na prvo mjesto sa 7 bodova, preskočivši Zambiju, dok Lesoto ostaje zadnji.

Nigerijci su se nakon dvije uvodne pobjede opustili i ponovno podsjetili svijet da su daleko od afričke velesile kakva su nekad bili. Gvineja Bisau slavila je 0:1 usred Abuje i zakomplicirala rasplet skupine A. I dalje je to momčad koja na papiru djeluje moćno, no ni s Osimhenom, Iheanachom, Lookmanom, Iwobijem i Chukwuezeom u prvoj postavi nisu uspjeli probiti obranu Djurtusa. Štoviše, uputili su ukupno – 3 udarca u okvir protivničkog gola. Legendarni(a) Mama Baldé zabio je svoj tek drugi gol u nacionalnom dresu za veliko slavlje i prvo mjesto skupine A sa 7 bodova! Nigerija je tako pala na drugo mjesto s 4 boda, 2 ima Sijera Leone, a 1 Sveti Toma i Principi.

Južnoafrička Republika imala je riješen susret protiv Liberije! 2:0 vodstvo u ranoj fazi utakmice “doppiettom” Burnleyjeva Lylea Fostera i sjajno odigrano prvo poluvrijeme značili su i opuštanje u drugom, a Liberijci su prihvatili ponuđeno. Tonia Tisdell u gotovo prvom dodiru s loptom zabija za smanjenje vodstva, a potom u 91. minuti i asistira Mohammedu Sangareu za kasno izjednačenje i veliki bod! Kod domaćina valja istaknuti reprezentativni debi mladog Cassiusa Mailule, napadača južnoafričkih Mamelodi Sundownsa koji je ove sezone zabio 16 golova u 19 nastupa. Allen Njie, veznjak Aaraua, kojeg pamtimo po jednom nastupu za Slaven Belupo preklani, s klupe je sudjelovao u velikom povratku Usamljenih Zvijezda. Prvi su ovo bodovi za obje momčadi u tročlanoj grupi, prvoplasirani Maroko sa 6 bodova već može bukirati smještaj u Abidjanu.

Egipćani su već u prvom poluvremenu odradili potrebni posao za 2:0 pobjedu nad Malavijem. Mohamed Salah je prvo golom, pa onda i asistencijom za Omara Marmousha po običaju bio motor pokretač momčadi Faraona. Istim je rezultatom Gvineja nadvisila Etiopiju, golovima Françoise Kamana i Mohameda Baye, napadača Lokomotiv Moskve, odnosno Lillea. Usprkos ovim očekivanim pobjedama favorita, situacija u skupini na papiru je itekako otvorena za sve momčadi. Grupu D tako predvode baš Egipat i Gvineja s po 6 bodova, no Malavi i Etiopija imaju po 3.

Prelazimo na događanja u grupi J, gdje smo također vidjeli pobjede favorita. Ekvatorijalna Gvineja s 2:0 je nadvisila reprezentaciju Bocvane. Pogotke su zabijali Saúl Coco i Federico Bikoro, a slavlju nije odmogao Thato Kebue koji je u 53. minuti dobio crveni karton. Omiljena afrička reprezentacija jednog od naših autora, Tunis, imao je još lakši posao protiv Libije. Već u 21. minuti vodili su 2:0 pogocima Youssefa Msaknija i Alija Maâloula. Pred kraj utakmice 29-godišnji Haythem Jouini, napadač Stade Tunisiena, u reprezentativnom debiju zabija pogodak za konačnih 3:0. Orlovi Kartage su sa 7 bodova najbliži plasmanu na Kup nacija, a slijede ih Ekvatorijalni Gvinejci na drugom mjestu skupina sa 6. Libija s 3 i Bocvana s tek 1 bodom su definitivno “outsideri” grupe.

Malijci su se u dvoboju protiv geografski bliske im Gambije odlučili na malo poznatu, ali očito efektivnu taktiku igraj na početku i na kraju! Zabili su tako golove u 3. i 95. minuti za 2:0 pobjedu. Kamory Doumbia, mladi talent Reimsa, zabio je svoj prvi reprezentativni pogodak u drugom nastupu za Orlove. Adama Traoré (onaj treći, iz Ferencvárosa) zabio je s bijele točke za konačni rezultat. Ex-Hajdukovac Hamza Barry odigrao je posljednjih 6 minuta za goste, koji ostaju na 3 boda u skupini G, te podjednakim šansama za drugim mjestom, s obzirom da bodovni učinak dijele s Republikom Kongo i Južnim Sudanom. Mali je pak gotovo siguran za plasman, s obzirom na maksimalnih 9 bodova.

Maksimalanim učinkom može se pohvaliti i Senegal koji je bio i najuvjerljivija momčad ovog kola kvalifikacija. Već su u prvom poluvremenu riješili utakmicu i vodili 4:0 protiv Mozambika, a na koncu je utakmica završila rezultatom 5:1. Betisov Youssouf Sabaly načeo je mrežu gostiju, a potom asistirao prvoj violini Sadiu Manéu za 2:0. Bio je to Sabalyju prvi gol ove sezone, te prvi uopće gol u nacionalnoj vrsti. Iliman Ndiaye, veznjak Sheffield Uniteda je nakon asistencije Sabalyju i sam zabio za 3:0, a prvi strijelac Salernitane, Boulaye Dia, zabio je četvrti. Gildo Vilanculos smanjio na 4:1 je početkom drugog poluvremena za Mambe, da bi krajem utakmice Habib Diallo, Strasbourgov napadač, postavio konačni rezultat. Utakmicu je obilježio i jedan veliki jubilej – naime Evertonov Idrissa Gueye upisao je jučer 100. nastup za Lavove Terange, a time i preskočio dosadašnjeg rekordera po broju utakmica u senegalskom dresu, Henrija Camaru. Mozambikanci ostaju na drugom mjestu skupine L s 4 boda, dok nade u plasman i dalje mogu polagati Ruanda i Benin, s 2 odnosno 1 bodom.

U još jednoj tročlanoj grupi, Kamerun je kiksao na domaćem terenu i odigrao 1:1 s Namibijom. Šokirali su gosti Neukrotive Lavove već u prvom poluvremenu zgoditkom za 0:1, autor kojega je bio Peter Shalulile, rasni strijelac južnoafričkih klubova. Shalulileu je ovo bio i 14. gol u namibijskom dresu čime je postao najbolji strijelac u povijesti Hrabrih Ratnika. Tek u 72. minuti Olivier Kemen, veznjak Kayserispora, u svom debitantskom nastupu zabija za konačnih 1:1. Kemen je s 26 godina odlučio nastupati za zemlju podrijetla, nakon što je upisao dvoznamenkasti broj nastupa za niz mlađih francuskih selekcija. Očito da momčadi bez Choupo-Motinga, Aboubakara i Toko Ekambija, koji su na popisu no susret su propustili što zbog ozljeda, što zbog suspenzija, jednostavno ne ide! Kamerun i dalje predvodi ljestvicu grupe C s 4 boda, te se neovisno o formi očekuje njihov prolazak dalje. Namibija s 2 boda i Burundi s 1 se oboje mogu nadati jednom od rijetkih izleta na Kup nacija.

Subota je dan odmora za sve afričke reprezentacije, a već sutra nastavlja se kvalifikacijski ciklus utakmicama 4. kola, a ljubitelji nogometa na Crnom kontinentu mogu uživati u spektaklima koje će ponuditi ogledi Lesoto – Zambija, te Sveti Toma i Principi – Sijera Leone.

Komentari

Povezano