Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Šokovi za povijesne događaje u južnoameričkim kvalifikacijama

U 5. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje se igra u Južnoj Americi, imali smo prilike vidjeti nekoliko spektakularnih utakmica, među kojima se ističe i klasični susjedski dvoboj Argentine i Urugvaja, najviše puta odigran susret na reprezentativnoj sceni sa čak 197 međusobnih dvoboja od 1902. godine.

Repriza finala prvog Svjetskog prvenstva, onog 1930. godine, odigrala se na stadionu Boca Juniorsa, La Bomboneri, a ne na uobičajenom domaćem argentinskom terenu, River Plateovom La Monumentalu. Razlog? Koncert Taylor Swift na Monumentalu prije 7 dana te koncert Pink Floydovog bas gitarista i vokalista Rogera Watersa za 4 dana, koji nisu ostavili dovoljno vremena da travnjak i tribine budu u prihvatljivom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste vizualizirali način na koji će se utakmica između Argentine i Uruguvaja odigravati, onda ste pogodili – terenska inicijativa Argentinaca, pokretljiva urugvajska obrana u dvostrukom bloku i El Loco Marcelo Bielsa uz rub travnjaka koji izvikuje upute svojim ratnicima. 22 prekršaja Urugvajaca naspram 11 prekršaja Argentinaca sjeckali su većinu pokušaja Messija i ekipe, pa su se morali zadovoljiti jedino opasnostima iz prekida, pri čemu je Messi iz jednog slobodnog udarca i pogodio vratnicu.

Urugvajci su strpljivo čekali i dočekali svoje prilike te nakon jednog remplanja Matiasa Vine i Nahuela Moline uz aut liniju, koje bi većina sudaca već u začetku prekinula i označila prekršaj, lopta stiže do Ronalda Arauja na desnoj vratnici koji zabija za 1:0, a Argentinci po prvi puta nakon 4 godine na poluvrijeme odlaze s rezultatskim deficitom!

Slična je situacija bila i u drugom poluvremenu, nisu se štedjeli ni riječima ni dijelima Mathias Olivera, Jose Maria Gimenez s jedne te Rodrigo de Paul s druge strane, a konačno razrješenje susreta stiglo je u 87. minuti. Leo Messi je izgubio loptu na 30 metara od urugvajskog gola, a uslijedila je ekspresna kazna. Nicolas de la Cruz poslao je sjajnu okomitu loptu za Darwina Nuneza koji je iz vlastite polovice krenuo prema golu Argentinaca, mirno čekajući Emija Martineza da padne, a zatim loptu poslao kroz njegove noge za prvu pobjedu Urugvajaca nad susjedima nakon malo više od 10 godina!

Doživjeli su Argentinci prvi poraz nakon 14 uzastopnih pobjeda i prvi još od Saudijske Arabije na Svjetskom prvenstvu prošle zime u Kataru, a ujedno je to bio i prvi puta u povijesti da je Urugvaj u gostima kod Argentine pobjedio s više od jednog gola razlike, no nije bio prvi puta da je Marcelo Bielsa slavio protiv svoje Argentine – već je to učinio s Čileom 2008. godine.

A ako pobjeda Urugvajaca nad Argentincima nije bila dovoljno iznenađenje, za drugo su se pobrinuli Kolumbijci, preokrenuvši rezultat protiv Brazilaca u kasnoj fazi susreta. Nisu stvari krenule dobro po njih jer Gabriel Martinelli je zabio gol već u 4. minuti, Brazilci su napadali od samog početka, a onda je Davinson Sanchez grubim startom na Viniciusa u 20. minuti obnovio ozljedu brazilskog napadača zbog koje je morao napustiti igru.

Kolumbijci su koristili pregršt prostora u sredini terena koje im je ostavljala brazilska taktika 4-2-4, no nikako nisu uspjevali stići do pogotka sve do 75. minute kad je centaršut Borje s lijeve strane u mrežu pospremio izrazito emotivni Luis Diaz, po prvom povratku u domovinu nakon teške privatne situacije s otmicom njegovog oca. Samo 4 minute nakon, copy-paste prvog pogotka: James Rodriguez uputio je centaršut s desne strane, a utrčali Luis Diaz zgrnuo brazilske braniče i loptu još jednom glavom zakucao u mrežu, a kamere na tribinama pokazale su oca Luisa Diaza i ljude oko njega u apsolutnom stanju delirija.

Nezadovoljstvo vođenjem reprezentacije Fernanda Diniza od strane brazilskih navijača je ogromno, posebice nakon 2 uzastopna poraza u kvalifikacijama te činjenicom da je Kolumbija prvi puta u povijesti pobjedila Brazil na domaćem terenu!

Tako se tek po drugi puta u povijesti južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo dogodilo da su Brazil i Argentina izgubili na isti dan! Prvi i jedini do sada put bio je u listopadu 2015. godine, kad su bolji od Brazilaca bili Čileanci, a od Argentinaca Ekvadorci!

Još ranije su na teren prvi izašli Bolivijci u 3.640 metara visokom La Pazu i stigli do prve pobjede, ostavivši Peru na samo jednom bodu u 5 odigranih utakmica i bez ijednog postignutog pogotka. Peruanci definitivno prolaze kroz ogromnu krizu koju su pogocima u 20. i 87. minuti dodatno produbili Henry Vaca i Ramiro Vaca (nisu ništa u rodu, provjerili smo!).

Venecuela i Ekvador odigrali su utakmicu bez puno prilika koja je završila rezultatom 0:0, isto kao i Čile i Paragvaj, a nakon utakmice s dva crvena kartona, čileanski je trener Eduardo Berizzo podnio ostavku.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano