Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Španjolci i Francuzi preokretom izborili prvo europsko nogometno finale na OI poslije 32 godine

Iza nas je polufinalni dan nogometnog turnira za muškarce na Olimpijskim igrama. U finalu ćemo gledati dvije europske reprezentacije nakon što su u prvom polufinalu Španjolci slavili nad Marokancima rezultatom 2:1, dok su Francuzi nakon produžetaka srušili žilavi Egipat s 3:1.

U Marseilleu smo gledali sjajnu borbu između Maroka i Španjolske. Bila je to veoma napeta utakmica u kojoj su Lavovi Atlasa poveli u 37. minuti nakon što je Soufiane Rahimi zabio jedanaesterac kojeg je Pablo Barrios skrivio nad Amirom Richardsonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se Maroko dobro držao, Španjolci su izjednačili preko Fermína Lópeza u 66. minuti. Furija je potpuni preokret napravila u 85. minuti kada je Fermín bio u ulozi asistenta za pogodak Juanlua Sáncheza.

Španjolska je tako ponovila uspjeh iz Tokija 2021. gdje je također došla do finala gdje ju je ipak nakon produžetaka nadjačao Brazil.

U drugom polufinalu je Francuska, teže od očekivanog, tek nakon produžetaka izborila pobjedu nad Egiptom. Domaćina je u 62. minuti šokirao Mahmoud Saber koji je nakon odbijanca, iz drugog pokušaja pogodio francusku mrežu. 

Iako je francuska reprezentacija imala ogromnu količinu prilika, nije nikako mogla doći do gola, a najveću šansu imao je Loïc Bade kada je u 75. minuti s peterca pogodio gredu. Ipak obrana Faraona kapitulirala je kada je Michael Olise u 83. minuti pronašao Jean-Philippea Matetu, a napadač Crystal Palacea je to bez problema pospremio u mrežu.

U posljednjoj minuti sudačke nadoknade Egipćanin Omar Fayed je igrao rukom, ali je nakon VAR provjere odlučeno kako nema kaznenog udarca. Fayed je zbog prigovora i igranja rukom požutio dvaput u istoj minuti i tako je Egipat ušao u produžetke s igračem manje.

Mrežu Egipta u produžecima je još jednom zatresao Mateta pogodivši glavom u 99. minuti, a točku na i stavio je Olise u 108.

Dvoboj za brončano odličje između Egipta i Maroka igra se 8. kolovoza, a finale između Francuske i Španjolske dan kasnije. Bit će to prvo olimpijsko nogometno finale između dvije europske reprezentacije poslije Barcelone 1992. godine kada su Španjolci s 3:2 bili bolji od Poljske.

Komentari

Povezano