Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Španjolska kasnim pogotkom Oyarzabala osvojila naslov prvaka Europe

Pred rasprodanim tribinama Olimpijskog stadiona koje je napunila 71 tisuća gledatelja, finale Europskog prvenstva odigrale su Španjolska i Engleska. Nakon 30 dana nogometa u Njemačkoj, sve se svelo na 90 minuta nogometa u Berlinu, nakon kojih je naslov europskog prvaka ponijela Španjolska po četvrti puta u povijesti i time postala najuspješnija momčad u povijesti ovog natjecanja.

Španjolska je prema kladionicama bila blagi favorit, prvenstveno zbog viđenog u dosadašnjim utakmicama Europskog prvenstva, tijekom kojih je Crvena furija prikazala najproduktivniji i najatraktivniji nogomet upisavši pritom i maksimalnih 6 pobjeda, za razliku od Engleza koji su se na putu do finala poprilično mučili, uz iznimku polufinalne utakmice protiv Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prijašnje utakmice, novitet je bio prvi nastup od prve minute za jedinog pravog lijevog beka u ekipi Engleske, Lukea Shawa, pa je na klupi završio Kieran Trippier kao desni bek koji je krpao tu poziciju. Engleska se stoga mogla vratiti u sustav 4-2-3-1 s Bukayom Sakom na desnom krilu, a od prve minute uz Declana Ricea na poziciji zadnjeg veznog igrača počeo je i Kobbie Mainoo.

S druge strane, kod Španjolaca u početnoj postavi nije bilo iznenađenja, osim što se na poziciju desnog beka nakon određene polufinalne suspenzije vratio Dani Carvajal.

Nakon 15 minuta tijekom kojih su Španjolci držali posjed lopte, bili nešto poduzetniji i prvenstveno tražili situacije na lijevoj strani napada preko Nice Williamsa, Englezi su uspjeli usporiti ritam, uspostaviti ravnotežu i također u nekoliko navrata bili opasni preko svoje desne strane koju su okupirali Kyle Walker i prije spomenuti Saka.

I tada, kad se činilo kako se zbivanja na terenu zagrijavaju, uslijedilo je 25 minuta – ničega, sve do prve minute sudačke nadoknade prvog poluvremena, kad je Foden jednim udarcem zagrijao dlanove Unaija Simona, što je ujedno bio i jedini udarac u okvir gola tijekom događajima siromašnog prvog poluvremena, obilježenog taktiziranjem i obostranim oprezom.

Odličnu obrambenu utakmicu u prvih je 45 minuta odigrala engleska vezna linija predvođena Judeom Bellinghamom kao igračem koji je dobio najviše pojedinačnih duela (8/13) i oduzeo najviše lopti (4), u potpunosti neutraliziravši Fabiana Ruiza i Rodrija.

A ako već prvo poluvrijeme nije ispunilo očekivanja, drugo nije moglo početi na bolji način. Iz igre je na poluvremenu zbog ozljede morao Rodri, a umjesto njega je u igru ušao Martin Zubimendi, a Španjolci su nakon 2 minute na kontu imali vodeći pogodak.

Prebrojavanje s desne na lijevu stranu započeli su Fabian Ruiz i Lamine Yamal koji je pobjegao Lukeu Shawu, a lopta je stigla do usamljenog Nice Williamsa koji je ispod bloka Kylea Walkera slabijom lijevom nogom pogodio dijagonalu i mrežu nemoćnog engleskog vratara Jordana Pickforda za treći uzastopni rezultatski deficit Engleza na prvenstvu.

Nakon prvog španjolskog udarca u okvir koji je ujedno završio i pogotkom igrači Luisa de la Fuentea u još su nekoliko navrata preko Danija Olma i strijelca Williamsa prijetili Pickfordu, no lopta nije završila u golu, što je dalo Englezima dovoljno vremena da se priberu i vrate u utakmicu nakon pretrpljenog šoka.

Gareth Southgate u tom je trenutku reagirao vađenjem nevidljivog kapetana Harryja Kanea iz igre, umjesto kojeg je ušao junak polufinala, Ollie Watkins. Englezi su podigli liniju obrane bliže centru, a Španjolci uzvratili brzom tranzicijom nakon koje je lopta došla do Laminea Yamala, a njegov dobar udarac vršcima prstiju izvukao je Pickford.

Španjolci su nastavili nizati opasne prilike, no Englezi su se u 73. minuti vratili u igru i to brzom kontrom koju je po desnoj strani povukao Saka, proigravši Bellinghama, a ovaj je ostavio loptu za super zamjenu Colea Palmera koji je iz drugog dodira s loptom sjajnim prizemnim udarcem pronašao mrežu iza leđa Unaija Simona i oduševilo gotovo 50.000 engleskih navijača na stadionu u Berlinu.

Zanimljivo, Cole Palmer postao je tim pogotkom prvi igrač s klupe koji je postigao pogodak u finalu Europskog prvenstva još od Davida Trezegueta 2000. godine.

Uzvratili su Španolci preko Laminea Yamala kojem su Dani Olmo i Nico Williams briljantnom akcijom pripremili prostor za udarac, no još jednom sjajnom reakcijom Pickford je sačuvao engleski gol i rezultat ostavio na 1:1.

Ipak, sjajni engleski golman bio je nemoćan u 87. minuti kad su naoko jednostavnom, a opet maksimalno efikasnom akcijom asistent Marc Cucurella i strijelac Mikel Oyarzabal koji je sjajnim pozicioniranjem loptu skrenuo u gol za 2:1.

Nije utakmica tu niti blizu bila gotova jer Englezi su iz kornera u 90. minuti u čak tri navrata pucali po golu Unaija Simona, no Dani Olmo s crte je spašavao vlastiti gol i sačuvao španjolsku prednost.

Komentari

Povezano