Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Spektakl na St. James’ Parku pripao Arsenalu

Nogometaši Newcastlea su u derbiju 35. kola Premier lige na svom St. James’ Parku ugostili nogometaše Arsenala koji su im se na gostoprimstvu zahvalili tako što su ih svladali s 2:0 čime su nastavili lov za Manchester Cityjem. Bila je ovo čak 30. prvenstvena utakmica između ovih momčadi u kojoj Newcastle nije postigao pogodak što je apsolutni rekord natjecanja.

Za obje momčadi je ovaj dvoboj bio važan – Arsenalu za nastavak borbe za titulu, a Newcastleu za bijeg od Manchester Uniteda i Liverpoola u borbi za plasman u Ligu prvaka pa su treneri napravili samo po jednu izmjenu u odnosu na prošlo kolo u kojem su slavili i jedni i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eddie Howe je nauštrb Anthonyja Gordona, u početnih 11 ubacio Calluma Wilsona, dok je Mikel Arteta vratio Gabriela Martinellija umjesto Leandra Trossarda.

Tek što je Chris Kavanagh zazviždao za početak susreta, Newcastle je iz kontranapada stigao u kazneni prostor gostiju. Loptu je s lijeve strane ubacio bivši Arsenalovac Joe Willock, a ona stiže do Jacoba Murphyja koji sa 7-8 metara ljevicom pogađa daljnju stativu. Već u 8. minuti Newcastle dolazi do kaznenog udarca. Nakon krasne kratke kombinacije poslije kornera je Bruno Guimaraes uputio udarac s ruba šesnaesterca, a njegov šut, rukom blokira Jakub Kiwior pa Kavanagh pokazuje na bijelu točku. VAR se uključio i pozvao ga da još jednom pogleda snimku, a pregledom se ustanovilo da Poljak ipak nije igrao rukom već je loptu odbio butom i utakmica se nastavlja dalje bez pogodaka.

U jeku napada Newcastlea – šok za domaće. Gabriel Jesus je izborio slobodan udarac, a nakon akcije poslije neuspješnog centaršuta, kapetan gostiju Martin Ødegaard je uputio snažan prizeman udarac s otprilike 25 metara te na putu ka golu lopta prolazi kroz noge Svenu Botmanu i završava iza leđa Nicka Popea za vodstvo “Topnika” od 1:0. Norvežaninu je ovo bio 15. prvenstveni pogodak ove sezone te je postao prvi vezni igrač Arsenala s toliko pogodaka u jednoj sezoni Premier Lige nakon Cesca Fabregasa iz sezone 2009./10.

U 21. minuti Odegaard krasnim dodavanjem izbacuje Gabriela Martinellija u priliku za gol, ali njegov udarac nogom brani Pope, a isti ishod je bio nakon udarca Norvežanina u nastavku akcije. Tri minute kasnije poslije dva fina vertikalna dodavanja, Bukayo Saka izlazi pred Popea, no engleski vratar i iz tog dvoboja izlazio kao pobjednik. U 27. minuti i Aaron Ramsdale pokazuje zbog čega je i on engleski reprezentativac nakon što brani udarac Joea Willocka s nekih desetak metara od gola.

Newcastle je u sljedećem razdoblju bio nešto bolja momčad, no gosti su poprilično mirno rješavali sve situacije oko svog gola. Gledali smo sjajnih prvih 45 minuta s mnoštvom prilika, a zasigurno najbolju priliku je Arsenalov kapetan propustio realizirati u sedmoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela kada još jednu senzacionalnu obranu upisuje Nick Pope nakon Ødegaardovog udarca iz blizine poslije lijepog driblinga. Sudačku nadoknadu su također obilježile rasprave između Granita Xhake i Calluma Wilsona te Gabriela Jesusa i Kierana Trippiera.

Newcastle ponovno fantastično otvara drugo poluvrijeme. Jacob Murphy je slomio Zinchenka na desnoj strani kaznenog prostora te je ubacio u peterac, a tamo se nalazi Alexander Isak čiji udarac glavom završava na desnoj stativi. Samo par trenutaka kasnije Newcastle ponovno prijeti. Poslije centaršuta iz slobodnog udarca, Fabian Schar ostaje usamljen u petercu, ali njegov udarac glavom senzacionalno brani Ramsdale i održava prednost Arsenala.

Minuta je 51., a po treći put na utakmici se trese okvir gola. Gabriel Jesus je proigrao imenjaka Martinellija, ovaj se izvukao na desnu nogu, ali njegov lukav pokušaj odsjeda na gredi. Sedam minuta kasnije, Granit Xhaka požrtvovnim uklizivanjem u petercu spašava gotovo siguran pogodak Joea Willocka.

U 71. minuti je Gabriel Jesus na sredini terena primio loptu, gurnuo ju za Gabriela Martinellija koji pretrčava 40 metara, lomi Svena Botmana te ubacuje prizemnu loptu prema gužvi u petercu, a taj njegov ubačaj u gol ubacuje stoper domaćih Fabian Schar za vodstvo Arsenala od velikih 0:2. Bio je to prvi autogol Newcastlea ove sezone te četvrti autogol koji je išao u korist “Topnika”.

Na koncu je to bio i prijelomni trenutak utakmice pošto do kraja nismo vidjeli ništa pretjerano zanimljivo. Arsenal je upisao drugu uzastopnu pobjedu te su smanjili zaostatak za “Građanima” na -1 uz utakmicu više, dok je prekinut Newcastleov niz od tri pobjede pa njima preostaje napeta borba za povratak u Ligu prvaka.

Komentari

Povezano