Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Spektakl u LA-u pripao Lakersima, Miami mirno do 3-1

Fantastične dvije utakmice doigravanja su ljubitelji NBA lige imali priliku gledati večeras, a do pobjeda su došli košarkaši koji su igrali na domaćem parketu.

[8] Miami Heat – New York Knicks [5] 109:101 (3-1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaši Miami Heata su u svom Kaseya Centru dočekali New York Knickse sa željom da dođu do vodstva od 3-1 u seriji u čemu su na koncu i uspjeli nakon što su vodili kroz gotovo cijeli ogled (gosti su u vodstvu proveli 30 sekundi).

Prva četvrtina je bila jako dinamična i neizvjesna, a u korist Miamija ju je prevagnuo Kyle Lowry košem u posljednjoj sekundi za 31:30. Obje ekipe su bile šuterski raspoložene te su bile na iznad 50% šuta iz igre – Miami na 54% uz 4 pogođene trice, a Knicksi na 60% uz 3 trice. U uvodnim minutama se istaknuo Bam Adebayo koji je svojih 9 poena ubacio za samo 6 minuta, dok je na drugoj strani jednak broj poena, nakon teškog fadeawaya pred kraj četvrtine, zabio Julius Randle.

Petorka Knicksa s početka druge četvrtine u sastavu McBride-Barrett-Hart-Toppin-Hartenstein nije uspijevala pogoditi ništa (0/7 iz igre) pa domaći košarkaši to iskorištavaju i serijom od 9:2 dolaze do +8. Trener Knicksa Tom Thibodeau je ubrzo vratio Brunsona i Randlea, a onda sredinom druge četvrtine gledamo jako dobre obrambene sekvence obje ekipe te se teško postižu koševi. Prvo dvoznamenkasto vodstvo Heatu osigurava Max Strus tricom iz dotrčavanja za 49:39 tri minute i 20 sekundi prije kraja prvog dijela.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Miami Heata od 56:48. Veliku su prednost napravili domaći košarkaši koji su ušli s klupe i postigli 17 poena u odnosu na kolege s istom ulogom s druge strane koji su postigli samo 6. Do vodstva ih je predvodio Bam Adebayo s najboljim poluvremenom serije tijekom kojeg je ubacio 16 poena uz 7 skokova, dok su na drugoj strani dvoznamenkasti bili Jalen Brunson s 13 poena te Julius Randle s 12.

U trećoj četvrtini su ponovno obje momčadi bile izrazito efikasne. Knicksi su mnogo više napadali reket te su pogodili 11 od 12 šuteva za 2 poena te su ukupno gledajući pogađali 76% šuteva u toj dionici, dok su košarkaši Miamija pogodili 5 trica te su pogađali 57% šuteva iz igre za vodstvo od 9 poena razlike na ulasku u posljednju dionicu. Jimmy Butler je ubacio 11 poena u trećoj četvrtini, dok se kod Knicksa probudio RJ Barrett koji je zabio 10 poena.

Na početku četvrte četvrtine je Jalen Brunson nezgodno doskočio na nogu Caleba Martina te je lakše povrijedio gležanj, ali je nastavio utakmicu. Tijekom prvih 8 minuta posljednje četvrtine nijedna momčad nije mogla pogoditi gotovo ništa te su i jedni i drugi bili na mizernih 25% šuta. Ekipu Miamija je spašavao napadački skok jer su čak u 5 navrata dolazili do drugih napada što je bilo itekako važno u završnici. U posljednje 3 i pol minute su i Randle i Brunson ušli s pet prekršaja, a krilni centar Knicksa do svog isključujućeg prekršaja dolazi gotovo točno tri minute prije kraja.

U tom trenutku je rezultat bio 102:95, dok u sljedećem napadu poslije ofenzivnog skoka Jimmy Butler to podiže na +9. U posljednju minutu se ušlo s vodstvom od 106:99, a tada Bam Adebayo pokušava tricom otkloniti i najmanju sumnju oko pobjednika, no promašuje, ali cijela četvrta četvrtina je stala u ono što se dogodilo nakon tog promašaja, a to je – skok u napadu Kylea Lowryja. Bek Miamija je pogodio oba slobodna bacanja nakon toga i tu je eventualnoj drami u završnici došao kraj.

Miami je do pobjede od 109:101 i vodstva od 3-1 u seriji stigao na krilima “double-double” učinaka Jimmyja Butlera koji je ubacio 27 poena uz 10 asistencija te Bama Adebaya koji je postigao 23 poena uz 13 skokova. Uz njih, dvoznamenkasti su bili Max Strus sa 16 poena, Kyle Lowry s 15 i Caleb Martin s 10. Kod poraženih je “Velika trojka” učinila svoje, ali doprinos ostalih je izostao. Jalen Brunson je zabio 32 poena uz 11 asistencija postavši tako tek treći Knick s utakmicom od 30+ poena i 10+ asistencija u doigravanju nakon Patricka Ewinga te Walta Fraziera. RJ Barrett je ubacio 24 poena, dok je Julius Randle susret okončao s 20 poena i 9 skokova.

Gledajući s povijesne strane, Miami je na omjeru od 14-0 kada povede s 3-1 u seriji, dok su Knicksi na 0-14 kada gube s 3-1. Peta utakmica je na rasporedu u noći sa srijede na četvrtak od 01:30 po našem vremenu u Madison Square Gardenu.

[7] LA Lakers – Golden State Warriors [6] 104:101 (3-1)

Spektakularna utakmica se večeras igrala u Crypto.com Areni u kojoj su Lakersi, kao i Heat, pokušali obraniti svoj parket i doći do vodstva od 3-1 u seriji, a u toj nakani su uspjeli u uzbudljivoj završnici.

Warriorsi su nešto bolje započeli susret pa su poveli s 11:6, ali tijekom sredine prve četvrtine promašuju zaista gomilu otvorenih i dobro izrađenih šuteva što Lakersi iskorištavaju pa serijom od 10:0 prelaze u vodstvo od 16:11. Poprilično izjednačena prva dionica završava vodstvom domaćih od 22:21, a do prednosti su ih sa po 6 poena predvodili Anthony Davis i LeBron James. Obje momčadi su šutirale ispod 40% iz igre – Lakersi 34%, a Warriorsi 36% te su imali po 3 izgubljene lopte.

U drugoj četvrtini su Warriorsi konstantno izvlačili Davisa iz reketa ciljajući ga u pick and rollu što im je donosilo dosta laganih zicera i poena na obruču. Davis je odgovarao na drugoj strani na kojoj je ubacio 13 od 27 poena koliko su Lakersi ubacili u drugoj četvrtini. Ipak, to nije bilo dovoljno za vodstvo na poluvremenu jer se u drugoj dionici “uključio” Stephen Curry koji je postigao 10 od posljednjih 14 poena gostiju za prednost od 52:49.

Curry je na poluvremenu flertovao s “triple-doubleom” te je imao 17 poena, 7 skokova i 7 asistencija izravno sudjelujući kod 32 od 52 poena gostiju (61%), dok je Anthony Davis bio na 19 poena i 6 skokova. Jedini preostali košarkaš na parketu s dvoznamenkastim brojem poena je bio LeBron James s 11. Ekipe su bile izjednačene po broju obrambenih (19) i napadačkih (3) skokova, ukradenih lopti (3) i izgubljenih lopti (6) te su jako loše šutirale van crte za 3 poena – Lakersi su bili na 18% (2/11), a Warriorsi na 26% (5/19).

Warriorsi postižu prvih 5 poena u trećoj dionici i dolaze do najveće prednosti na utakmici od +8, ali onda Lakersi odgovaraju preko LeBrona Jamesa i Austina Reavesa koji postižu po 5 poena za povratak domaćih u vodstvo od 2 poena razlike. Kako je NBA košarka sport nizova tako su Warriorsi odgovorili serijom od 11:0 pa su poveli sa 68:59 na krilima Stephena Curryja koji je postigao 2 poena i upisao 3 asistencije za 7 poena Gary Paytona III. Koliko je Curry bio odličan, toliko je LeBron u tim trenucima s par ishitrenih šuteva naštetio svojoj ekipi.

Nakon trice Andrewa Wigginsa, Warriorsi su došli do prve dvoznamenkaste prednosti na utakmici od 10 poena razlike, a isti igrač ju povećava na 12. U završnici četvrtine su Lakersi preko LeBrona i Dennisa Schroedera, koji su postigli posljednjih 9 poena domaćih, smanjili na -4, ali Donte DiVincenzo tricom iz kutom postavlja konačnih 84:77 nakon tri četvrtine košarke u ”Gradu anđela”.

Kako je završio treću, tako je LeBron James započeo četvrtu četvrtinu pa s košem uz dvije asistencije za tricu Lonnie Walkera IV i koš Anthonyja Davisa, inicira seriju Lakersa od 7:0 kojom dolaze do novog izjednačenja od 84:84. Sljedećih 6 poena Lakersa postiže Walker IV, dok sljedećih 6 poena Warriorsa zabija Curry pa su ekipe izjednačene na 90 poena.

Klay Thompson je tricom iz kuta doveo Warriorse u vodstvo od 99:96 točno tri minute prije kraja, a na drugoj strani LeBron James poslije skoka u napadu zabija dva slobodna bacanja za smanjenje na -1 iz perspektive Lakersa. Lonnie Walker IV je igrao senzacionalno u četvrtoj četvrtini pa košem s poludistance, svojim 13. poenom u četvrtini, dovodi Lakerse u vodstvo od 1 razlike. Pokušao je Klay Thompson odgovoriti ishitrenom tricom, ali promašuje, dok na drugoj strani parketa LeBron James iznuđuje dva slobodna bacanja te oba pogađa za +3 minutu i pol prije kraja.

Curry u sljedećem napadu polaže te smanjuje na -1, a LeBron dalekometnom tricom pokušava odvesti Lakerse na dva posjeda prednosti, no promašuje. Iznimno dobru obranu je Anthony Davis odigrao na Stephenu Curryju tijekom sljedeća dva posjeda Warriorsa, dok Lonnie Walker IV s dva pogođena slobodna bacanja dovodi Lakerse do vodstva od 104:101 točno 15 sekundi prije kraja.

U napadu za produžetak, Draymond Green baca dodavanje prema Wigginsu, a ta lopta dolazi do Davisa te sve rezultira mrtvom loptom i sudačkim podbacivanjem poslije kojeg Lakersi dolaze do posjeda i pobjede od 104:101.

Najefikasniji su kod Lakersa bili LeBron James s 27 poena, 9 skokova i 6 asistencija, Anthony Davis s 23 poena i 15 skokova te Austin Reaves s 21 poenom, no onaj čije ime treba pobrati najveće hvalospjeve je ime x-faktora Lonnie Walkera IV koji je svih svojih 15 poena postigao u posljednjoj dionici te je zabijavši u najbitnijim trenucima susreta donio pobjedu svojoj ekipi. Zanimljivo je da je ovo bila 276. utakmica u NBA karijeri Lonnie Walkera IV te je po tek drugi put u jednoj četvrtini ubacio 15 poena. Prvi put je to učinio 2019. godine protiv Houstona.

Kod poraženih je Stephen Curry ubilježio ”triple-double” od 31 poena, 14 asistencija i 10 skokova, dok je Andrew Wiggins zabio 17 poena.

Serija se vraća u Chase Center gdje će se utakmica broj 5 igrati u noći sa srijede na četvrtak od 04:00 po našem vremenu. NBA timovi koji povedu s 3-1 u seriji imaju uspješnost od 95% što se pobjeda/prolazaka dalje tiče (264-13).

Komentari

Povezano