Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Spektakularna Donna Vekić porazila drugu tenisačicu svijeta

Nakon što je u prvom kolu WTA turnira u Dubaiju svladala Kineskinju Xinyu Wang, ždrijeb nije mazio Donnu Vekić jer ju je usmjerio ka Aryni Sabalenki. Nije to smetalo najboljoj hrvatskoj tenisačici koja je do šeste pobjede u njihovom osmom međusobnom meču došla tako što je slavila sa 6:7 6:3 6:0.

Od početka smo gledali jako kvalitetan meč s dobrim izmjenama u kojima su obje tenisačice beskompromisno udarale lopticu, a to je rezultiralo s četiri breaka u prvom setu. Činilo se da je Sabalenka ključan break prvog seta napravila kod vodstva od 4:3, međutim hrvatska tenisačica ekspresno odgovara i nadoknađuje taj zaostatak i ubrzo izjednačava na 5:5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod vodstva od 6:5, Sabalenka je imala tri vezane break i set lopte, no ne koristi ni jednu već Donna osvaja četiri poena u nizu za 6:6, dok nakon toga nastavlja niz osvojivši prva dva poena u tiebreaku za prednost od 2-0 u odlučujućoj igri. Osvajačica Australian Opena je odgovorila svojom serijom od pet uzastopno osvojenih poena za potpuni preokret. U konačnici je Donna uspjela spasiti još dvije set lopte i doći od 6:3 do 6:5, ali Sabalenka servis winnerom iskorištava ukupno šestu set loptu i nakon 69 minuta dolazi do vodstva od 1-0 u setovima.

O napadačkom stilu obje tenisačice dovoljno govore podaci o 20 winnera i 13 neprisiljenih pogrešaka Sabalenke te 16 winnera i 11 neprisiljenih pogrešaka Vekić. Bio je to set s najviše winnera u dosadašnjem dijelu turnira.

Početkom drugog seta je Sabalenka kaznila svaku iole kraću lopticu pa je povela s 2:0 te je imala i break loptu za dvostruki break, međutim Vekić s dva sjajna winnera i jednim servis winnerom dolazi do prvog gema drugog seta. Pokrenulo je to niz Donne Vekić koja je osvojila tri uzastopna gema čime je povela s 3:2.

Fantastična Donna je na kraju osvojila drugi set sa 6:3 čime je postala tek druga tenisačica koja je osvojila barem jedan set protiv Sabalenke ove sezone. Prije nje je to pošlo za rukom samo Elene Rybakini u finalu WTA turnira u Brisbaneu kada je Kazahstanka slavila sa 6:0 6:3. Osječanka je imala čak 14 winnera uz samo pet neprisiljenih pogrešaka u drugom setu, dok je Sabalenka imala jedan winner manje uz čak šest neprisiljenih grešaka više.

Nastavila je najbolja hrvatska tenisačica s vrhunskim tenisom i na početku trećeg seta kojeg je otvorila oduzetim servisom, a njega je bez poteškoća i potvrdila za vodstvo od 2:0. Vekić je do dvostrukog breaka došla iskoristivši break priliku tako što je Sabalenka napravila dvostruku pogrešku za velikih 3:0, a do kraja meča Donna nije izgubila niti jedan gem i na kraju sa 6:0 u trećem setu dolazi do jedne od najvećih pobjeda u karijeri.

Vekić je meč okončala s čak 14 as servisa, sa sedam oduzetih servis gemova, senzacionalna 42 winnera i tek 20 neprisiljenih pogrešaka. U trećem kolu ju očekuje dvoboj protiv Sorane Cirstee.

Za Donnu je ovo četvrta pobjeda protiv tenisačice iz TOP 3 nakon što je 2019. godine pobijedila Petru Kvitovu (2.) u Sankt Petersburgu, 2021. Arynu Sabalenku (3.) na Olimpijskim igrama u Tokiju te prošle godine Elenu Rybakinu (3.) u Berlinu.

Komentari

Povezano