Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Spektakularni Tatum postavio NBA rekord i odveo Celticse u finale Istoka

Košarkaši Boston Celticsa su posljednji sudionici konferencijskih finala ovogodišnjeg NBA doigravanja. U odlučujućoj sedmoj utakmici su deklasirali Philadelphia 76erse rezultatom 112:88.

Sami početak utakmice je pripao Bostonu koji je poveo s 8:2, ali Sixersi tricama Tyresea Maxeya i PJ Tuckera te zakucavanjem Tobiasa Harrisa dolaze u vodstvo. Upravo je Tucker bio neočekivani junak Sixersa u prvoj četvrtini koju su dobili s 29:23 pogodivši tri kutne trice na putu ka 11 poena. Tim učinkom je Philadelphijino krilo postavilo svoj osobni poenterski rekord ovosezonskog doigravanja. S druge strane je, suprotno dosadašnjim predstavama u prvim četvrtinama ove serije, 11 poena zabio Jayson Tatum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tricom Jaylena Browna su domaći košarkaši spustili zaostatak na -3, ali Philadelphia serijom od 6:0 dolazi do, u tom trenutku, maksimalnih +9. Uslijedila je brza reakcija košarkaša Bostona koji serijom od 9:0 izjednačavaju na 35:35. Do kraja prvog dijela gledamo izjednačenu utakmicu u kojoj nijedna momčad nije došla do vodstva većeg od jednog posjeda razlike. U konačnici su domaći košarkaši, poslije stepback trice Jaysona Tatuma, na odmor otišli s vodstvom od 55:52.

Upravo je Tatum predvodio sve strijelce s čak 25 poena čemu je dodao i 7 skokova te 4 asistencije, dok je Jaylen Brown ubacio 13 poena. Kod gostiju je Joel Embiid ubacio 13 poena uz dvije blokade, PJ Tucker je ostao na 11 poena postignutih u prvoj četvrtini, dok je 10 poena zabio Tyrese Maxey.

Kao što je rezultat pokazivao, prvo poluvrijeme je bilo izjednačeno, ali su se zato domaći košarkaši predvođeni spektakularnim Jaysonom Tatumom odvojili na +15 nakon samo 6 minuta igre u trećoj četvrtini. Tatum je kažnjavao svako preuzimanje Joela Embiida te je tijekom tih 6 minuta zabio čak tri trice i ukupno 13 poena pa je u tom trenutku imao više od 50% momčadskih poena (38 od 73). Uz nove dvije trice Browna i Brogdona, Celticsi su došli do ogromnih +21 nakon čega povratka nije bilo.

Treća četvrtina je okončana vodstvom Bostona od 88:62, a čak 42 poena je za 33 minute na parketu postigao Tatum za kojeg smo ostali bez superlativa. Sixersi su postigli 10 poena u trećoj dionici čime su izjednačili franšizni rekord po najmanjem broju postignutih poena u jednoj četvrtini u NBA doigravanju.

Majstor Tatum se nije zaustavio na “samo” 42 poena već je s novih 9 poena u posljednjoj četvrtini došao do brojke od 51 poena čime je postavio novi NBA rekord po broju poena u odlučujućoj sedmoj utakmici u doigravanju.

Celticsi su u konačnici slavili s 24 poena razlike, a uz monstruoznog Tatuma koji je uz 51 poen imao i 13 skokova te 5 asistencija, dvoznamenkasti su još bili i Jaylen Brown s 25 poena i Malcolm Brogdon s 12.

Kod poraženih nećemo u pozitivnom smislu izdvojiti nikoga već ćemo spomenuti katastrofalan nastup MVP-a regularne sezone Joela Embiida koji je susret okončao s 15 poena, 8 skokova, 2 blokade uz šut iz igre 5/18 i 4 izgubljene lopte. Druga violina Sixersa, James Harden, je ubacio 9 poena, 7 asistencija i 6 skokova uz šut iz igre 3/11 te je imao i 5 izgubljenih lopti.

Kada vam dva najbolja košarkaša imaju više izgubljenih lopti nego koševa iz igre, onda ne možete mnogo očekivati od tog susreta. Embiidovim ispadanjem iz doigravanja, Stephen Curry (2015.) ostaje posljednji MVP koji je u istoj sezoni postao i NBA prvak.

Celticse u finalu istočne konferencije očekuje sraz protiv Miami Heata u reprizi iz NBA doigravanja 2020. godine.

Komentari

Povezano