Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Split sa zvukom sirene poražen u gostima kod Cedevite Olimpije

Nakon pobjede protiv euroligaške Crvene zvezde za splitske “Žute” slijedilo je gostovanje u Ljubljanji gdje ih je dočekala Cedevita Olimpija, momčadi koja ponovno nastupa u drugom najjačem europskom natjecanju, Eurokupu. Split je pružio dobar otpor Cedeviti, no na kraju su upisali tijesan poraz rezultatom 76:74.

Do prvog timeouta koji je zvao Zvezdan Mitrović, Split je bio bolja ekipa na parketu. Najzaslužniji za to su bili Krešimir Ljubičić i David Škara koji su svojih osam, odnosno šest poena pomogli da “Žuti” na prvu minutu odmora odu s vodstvom 11:14. Nakon timeouta se situacija nije puno promijenila te su gosti i povećali prednost na četiri razlike na kraju prve četvrtine. Za to vodstvo ponajviše je zaslužan loš šut iz igre za Cedevitu koji su za dva poena šutirali s 20% uspješnosti (2/10) dok su za tri bili malo bolji te su tada pogađali 33% svojih šuteva (2/6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga četvrtina donijela je sličan rasplet do prve minute odmora. Cedevita je nastavila loše šutirati dok su se u redovima Splita pojavili i novi scoreri. Na semafor su se tako upisali i Vito Kučić, Borna Kapusta te Shannon Shorter koji je to već učinio ranije, tricom pred kraj prve četvrtine. Svi su oni pomogli da “Žuti” stignu do najveće prednosti od osam razlika. No, nakon minute odmora Cedevita se vratila na samo -2 što je natjeralo Slavena Rimca na njegov prvi timeout.

Nastavilo se buđenje domaćih koji su dvije minute prije kraja poluvremena prvo poravnali preko Jake Blažiča, a zatim su došli i do drugog vodstva na utakmici kada je Derek Ogbeide realizirao svoja slobodna bacanja. No, prednost Slovenaca trajala je kratko. Odmah nakon vodstva tricu za novu prednost Splićana zabio je Antonio Jordano da bi zatim svoja bacanja realizirao Tonko Vuko za 31:34 Splićana na velikom odmoru.

No, nakon Vukinih poena na otvaranju treće četvrtine ponovno je krenulo buđenje Cedevite koja je na krilima Ogbeidea, Devina Robinsona i Roka Radovića došla do svoje treće minimalne prednosti. Nakon toga je tu prednost podebljao Aleksej Nikolič pogođenom tricom kojom je natjerao Rimca na novi timeout. Ta minuta predaha vratila je Split u igru.

Točnije, to je napravio Škara, tricom i zakucavanjem za poravnanje na 41:41. I ostatak četvrtine protekao je u izjednačenom tonu. Ponovno su u redovima “Žutih” dominirali Škara i Ljubičić dok je za Cedevitu važnu tricu pred kraj zabio Blažič. Tako se na posljednji veći predah otišlo s 53:52 za Slovence.

U posljednjoj četvrtini Cedevita je preuzela kontrolu, ponajviše Robinson koji je pogađao sa svih pozicija dok je svoj obol dao i Nikolič važnim tricama. Split je taj ritam pokušavao pratiti te su to i radili uspješno sve do dvije i pol minute prije kraja kada je važne poene ponovno pogodio Robinson. Tada je Škara ostao kratak za oduzetu loptu koja je na kraju stigla do Robinsona. Amerikanac se 4,5 sekundi prije kraja napada dignuo za daleku dvojku i +5.

Iako se činilo kako će pogođena bacanja Nikoliča nakon dvojbenog faula Shortera slomiti Split, to se nije dogodilo. Na -5 i nešto manje od dvije minute prije kraja Jordano je pogodio važnu tricu za -2 i napetu završnicu. Uslijedila su zatim dva uzastopno neiskorištena napada. Prvo je Boris Tišma nastavio svoju lošu utakmicu izgubljenom loptom da bi u idućem napadu Blažić nekoliko sekunda prije isteka 24 sekunde promašio tricu preko ruke. “Serijiu” nerealiziranih napada prekinuo je Shorter koji je izborio slobodna bacanja koja je i realizirao za 74:74.

Posljednji šut na utakmici pripao je Robinsonu koji je sjajnu utakmicu okrunio pogođenim šutom za pobjedu. Oslobodio se Shortera te je njegov pokušaj bez problema završio unutar obruča. Amerikancu je to bio 20. poen na utakmici. Isto toliko imali su i Ljubičić i Škara dok se za Cedevitu još istaknuo i Nikolič sa 17 poena i šutom 5/6 za tricu.

Splitu sada slijedi gostovanje kod druge Cedevite, one zagrebačke dok se ljubljanska okreće litvanskom Lietkabelisu u Eurokupu.

Komentari

Povezano