Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sporting izbacio Arsenal iz Europe

Arsenal je večeras na Emiratesu, uz Kim Kardashian i njezinog sina, ugostio i nogometaše Sportinga u uzvratnom susretu osmine finala Europske lige.

Prvi konkretniji pokušaj na utakmici smo vidjeli u 13. minuti kada je Sportingovu uvodnu inicijativu pokušao kapitalizirati Francisco Trincao koji se izvukao na šut iskosa s 18 metara, ali on odlazi pokraj Ramsdaleovog gola. Taj udarac je prouzrokovao triježnjenje “Topnika” pa smo u 16. minuti vidjeli i njihov prvi udarac na gol Portugalaca, međutim Antonio Adan brani Jesusov udarac. Dvije minute kasnije je Fabio Vieira tražio kazneni udarac nakon duela s Pedrom Gonçalvesom, ali Mateu Lahoz tu inicijativu lagano i opravdano odbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega dvadesetak sekundi kasnije, Jorginho šalje fenomenalnu vertikalnu loptu prema Martinelliju koja lomi sve obrambene linije Sportinga i dovodi Brazilca u 1 na 1 situaciju s vratarom gostiju koji mu brani udarac, ali na odbijancu je Granit Xhaka koji zabija za vodstvo Arsenala od 1:0. Bio je to njegov peti pogodak ove sezone što mu je najbolji golgeterski učinak otkad brani boje londonskog velikana.

U tijeku proslave tog pogotka, Arsenal je morao napraviti svoju drugu izmjenu na utakmici. Nakon što je Ben White u 9. minuti odmijenio Takehira Tomiyasua, u 21. je Rob Holding morao ući u igru umjesto Williama Salibe. U 28. minuti je Arsenalov korner završio udarcem Martinellija izravno u Adanove ruke, a Španjolac se brzo diže i šalje teledirigiranu loptu ka Marcusu Edwardsu koji je u sprint utrci na brisanom prostoru brži od Zinchenka, ali udarac bivšeg člana Tottenhama ne dolazi do Ramsdalea jer ga blokira Ukrajinac.

Već u sljedećoj minuti se Gabriel Jesus driblingom riješio nekolicine Sportingovih igrača na putu do peterca gostiju, ali iz teške situacije i između četvorice braniča nije mogao uputiti snažniji udarac pa Adan to brani. Posljednju ozbiljniju šansu prvog dijela je Sporting imao u trećoj minuti sudačke nadoknade kada je Ugarteov udarac s 20-ak metara izblokiran.

Prvo poluvrijeme je okončano rezultatom 1:0 za domaću momčad koja je između uvodnih 15 minuta i posljednjih 5-6 gospodarila terenom te mnogo bolje kombinirala, dok su gosti u tom razdobolju mirno čekali kontranapade iz kojih nisu imali najbolja rješenja u završnicama pa tako Aaron Ramsdale nije imao niti jednu obranu u prvom dijelu. Gabriel Jesus je tako prvo poluvrijeme završio s više dodira s loptom u šesnaestercu (6) od cijele momčadi Sportinga (5). Također, treba istaknuti kako je obrambena linija Sportinga iznudila tri zaleđa Arsenala u prvih 45 minuta.

Početak drugog dijela je ponovno pripao Sportingu. Portugalci su izašli visoko te nisu dozvolili Arsenalu da izlazi iz zadnje linije, a momci u crvenim dresovima su im pomagali ogromnom količinom nepreciznih dodavanja.

Nijedan od tih napada Sportinga ipak nije donio ozbiljniju opasnost pred Arsenalovim golom, ali onda je u 62. minuti spektakularan pogodak postigao Pedro Gonçalves. Portugalci su ukrali loptu na sredini terena; Gonçalves primjećuje da se Aaron Ramsdale nalazi daleko od svog gola i poteže s 45 metara udaljenosti te uspijeva prebaciti engleskog vratara i tako vratiti stvari na početak. Bio je to pogodak s najveće udaljenosti u aktualnom izdanju Europske lige, a ujedno i prvi pogodak kojeg je Arsenal primio na Emiratesu u natjecanju ove sezone.

U 72. minuti je Marcus Edwards izašao 1 na 1 s Aaronom Ramsdaleom, ali Englez pogađa Arsenalovog vratara u glavu te ne uspijeva realizirati ogromnu priliku za novi hladan tuš za domaće navijače. “Topnici” su svoje redove povezali tek tijekom posljednjih 15 minuta drugog dijela pa smo mogli vidjeti čak i poneki overlap i dobru kombinaciju naročito po lijevoj strani, ali do kraja regularnih 90 minuta, rezultat je ostao izjednačen i uslijedili su produžetci.

Najbolju priliku prvog produžetka je u 98. minuti imao Arsenal preko Leandra Trossarda koji je nakon pogrešnog dodavanje Youssefa Chermitija izašao sam na Adana, ali Španjolac brani udarac te uz pomoć stative rezultat ostaje 1:1. Arsenal je dominirao kroz svih 30 minuta produžetaka pogotovo od ulaska Martina Odegaarda, a Portugalce su spašavali vratar Adan te stoper Diomande. Adan je najprije obranio udarac Gabriela Magalhaesa poslije slobodnog udarca u 117. minuti, dok je već u sljedećoj minuti udarac istog igrača poslije kornera, Diomande izbacio s crte.

Na koncu, rezultat se nije mijenjao pa su nakon 210 minuta nogometa između ove dvije momčadi o posljednjem četvrtfinalistu Europske lige odlučivali penali.

U raspucavanju je svih 5 izvođača Sportinga bilo precizno iako je Ramsdale bio na par lopti, dok je Antonio Adan obranio penal Gabrielu Martinelliju u četvrtoj seriji te su tako Portugalci slavili s 5:3. Prva je ovo pobjeda Sportinga nakon raspucavanja u povijesti europskih natjecanja.

Komentari

Povezano