Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Srbija, Latvija i Italija uvjerljive, Kanada preokretom do četvrtfinala

Odigrano je posljednje kolo drugog kruga razigravanja za četvrtfinale Svjetskog prvenstva u košarci. Skupine J i K već su imale svoje karte podijeljene, te su preostale današnje utakmice odlučivale o konačnom poretku, dok su u skupinama I te L sve reprezentacije tražile svoju kartu među osam najboljih na svijetu.

Skupina I

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj današnjoj win or go home utakmici Italija je sa 73:57 protiv Portorika prošla među osam najboljih na Mundobasketu. Osim početnih 0:4, prednost je tokom čitavog susreta bila na strani Talijana, koji su tako izborili svoj šesti plasman među osam najboljih reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstava. S po 15 poena predvodili su ih Gianpaolo Ricci te Stefano Tonut, dok je za Portoriko 13 poena ubacio Tramont Waters.

Rastrčanu, atraktivnu i nadasve svrsishodnu utakmicu odigrali su košarkaši Srbije protiv Dominikanske Republike te velikom pobjedom 112:79 prošli u četvrtfinale. Izbornik Svetislav Pešić dao je priliku svim raspoloživim igračima, a da nitko nije odigrao više od 23 minute. Najbolji strijelac Srbije bio je Bogdan Bogdanović s 20 poena, a za poražene je Karl-Anthony Towns ubacio 25.

Skupina J

Crna Gora je u tvrdoj utakmici sa 73:69 i tome izborila treće mjesto Skupine J. Grci niti u jednom trenutku utakmice nisu vodili i tek su pred kraj susreta priprijetili Crnogorcima, koji su ipak ostali pribrani u završnici i na krilima 19 poena i sedam skokova Nikole Vučevića slavili u ovom susretu. Za Grčku je 16 poena ubacio Ioannis Papapetrou.

Tricaški sjajnu utakmicu odigrali su reprezentativci Litve, svladali SAD s 110:104 i stigli do prvog mjesta u skupini. S 14 ubačenih trica i 56% uspješnosti bili su nerješiva enigma za obranu Amerikanaca te su tako izborili prvo mjesto skupine i dvoboj protiv Srbije u četvrtfinalu. Litvanci su imali čak sedmoricu dvoznamekastih igrača, a najviših 15 poena upisao je Vaidas Kariniauskas, dok Amerikancima nije pomogao ni sjajno raspoloženi Anthony Edwards koji je ubacio 35 poena.

Skupina K

Jednosmjernu utakmicu u kojoj su Australci vodili Gruziju od početka do kraja gledali smo na otvaranju posljednjeg kola Skupine K. Na koncu je u 100:84 Patty Mills ugradio 19 poena, dok je poen više za Gruziju ubacio Goga Bitadze, te je ovom pobjedom Australija dohvatila treće mjesto u skupini.

Stotku su ubacili i Nijemci, koji su još uvjerljiviji bili protiv Slovenije. Naši susjedi odlično su ušli u susret, vodili 25:11 nakon prve četvrtine, ali se potom i ugasili na obje strane terena. U konačnih 100:71 Dennis Schröder je ugradio 24 poena i deset asistencija, a poen manje za Sloveniju je ubacio Luka Dončić.

Skupina L

Latvija je do svog prvog plasmana u četvrtfinale stigla u svom drugom nastupu na Mundobasketu svladavši Brazil s velikih 104:84 u direktnom dvoboju za prolazak dalje. Čak 16 trica uz sjajnih 48% uspješnosti ubacili su Latvijci, podijelivši i 24 asistencije, a kao najbolji strijelac istaknuo se Andrejs Gražulis s 24 poena, dok je 20 za Brazil ubacio Bruno Caboclo.

U drugoj utakmici ove skupine koja je odlučivala o prolasku dalje, košarkaši Kanade su sjajnim preokretom u posljednjoj četvrtini stigli do pobjede nad Španjolskom od 88:85 te se prvi puta još od 1994. godine kada su bili domaćini, plasirali među osam najboljih reprezentacija svijeta. Ponovno je briljirao Shai Gilgeous-Alexander ubacivši 30 poena i podijelivši sedam assista, Dillon Brooks dodao je 22 ubačaja, dok Španjolcima na koncu nije pomoglo ni 25 poena Willya Hernangomeza, odnosno 20 Santiaga Aldame.

Komentari

Povezano