Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

St. Gallen iznenadio Trabzonspor, Borac izgubio na penale

Večeras su odigrane uzvratne utakmice play-offa za ulazak u Europsku i Konferencijsku ligu.

U tri se zanimljiva dvoboja Europske lige pobjednik tražio u izvođenju udarca s bijele točke. APOEL je na svom terenu dočekao RFS koji je na Cipar donio vodstvo od 2:1. Domaćini su istim rezultatom slavili na GSP stadionu pogotkom Anastasiosa Donisa u petoj minuti sudačke nadoknade. Produžetak nije ponudio nova uzbuđenja pa se pristupilo lutriji jedanaesteraca. Svi igrači latvijskog kluba bili su precizni, dok su APOEL koštala dva promašaja radi kojih su se morali zadovoljiti utješnom nagradom, odnosno Konferencijskom ligom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandinavski je derbi također odlučen nakon jedanaesteraca, a sve zahvaljujući dva minimalna gostujuća slavlja u oba ogleda dvomeča. U konačnici, švedski je Elfsborg pred domaćim navijačima pošao put Europske lige poslije dva neprecizna udarca igrača norveškog Moldea.

Dramu raspucavanja nisu izbjegli ni nogometaši Borca i Ferencvárosa. Nakon dva zgoditka u produžecima, Borac je u raspucavanju promašio čak tri penala i omogućio prolazak Mađarima. Za banjalučku je momčad Dino Skorup nastupao do 86. minute.

Ajax je s uvjerljivih 3:0 svladao poljsku Jagielloniu i s ukupnih 7:1 prošao dalje. Hrvatski reprezentativac Josip Šutalo odigrao je cijeli susret. Nadmoćan 6:0 trijumf osigurao je i PAOK s Dominikom Kotarskim koji svoj obol redovito daje vrhunskim obranama. Maccabi Tel-Aviv zabio je pogodak više od Ajaxa u dvomeču protiv Bačke Topole hrvatskog trenera Deana Klafurića i braniča Luke Capana.

Večer nije bila naklonjena austrijskim klubovima. Bečki Rapid bio je nadomak slavlja protiv Brage nakon što je početkom drugog poluvremena poveo 2:0. Ipak, Portugalci su se stabilizirali i izjednačili rezultat koji je na tragu domaće pobjede bio dovoljan za prolazak. Dion Drena Beljo dobio je sve minute kod Austrijanaca.

Rumunjski FCSB pogotkom je LASK-u u trećoj minuti sučeva dodatka izbjegao produžetke i na krilima Dariusa Olarua izborio drugi rang europskog klupskog natjecanja. Austrijski je napad predvodio Marin Ljubičić, dok Hrvoje Smolčić nije konkurirao.

Listu putnika u Europsku ligu nadopunili su i turski Beşiktaş (ukupno 8:4 protiv Lugana), belgijski Anderlecht (2:0 protiv Dinamo Minska), slovačka Viktoria Plzeň (2:0 protiv Heartsa) i bugarski Ludogorets (6:1 protiv Petrocluba).

Iznenađenje večeri priredili su nogometaši švicarskog St. Gallena koji su na gostovanju kod Trabzonspora izbacili domaćina iz play-offa Konferencijske lige. Nakon 0:0 u Švicarskoj, susret u Turskoj završio je 1:1, a mirovanjem mreža u produžecima, pobjednik se tražio u izvođenju udaraca s bijele točke.

Ključni trenutak dogodio se u petoj seriji kada je poslije promašaja Stefana Savića precizan bio Stephan Ambrosius i poslao Švicarce u glavni ždrijeb. Mislav Oršić igrao je za Turke do 76. minute, a Borna Barišić nastupio je kroz čitavu utakmicu upisavši asistenciju i realiziravši jedanaesterac u trećoj seriji. S druge strane, Jozo Stanić odgledao je ogled s klupe.

Kategoriji neočekivanog zasigurno pripada i domaća pobjeda švicarskog Servettea protiv Chelseaja s 2:1. Ipak, preokret nakon ranog vodstva londonske momčadi nije bio dovoljan za dostići dva pogotka prednosti Bluesa.

Zanimljivo je bilo i u Mađarskoj gdje je Puskás Akademia susret protiv Fiorentine odvela u raspucavanje. Junak mađarske ekipe bio je Zsolt Nagy koji je realizirao kazneni udarac u sedmoj minuti sučeva dodatka i izjednačio ukupni rezultat na 4:4. Presudni trenutak u lutriji udaraca s bijele točke bio je promašaj Rolanda Szolnokija nakon kojeg je odlučujući penal zabio Cristiano Biraghi i polučio Talijanima veliko slavlje. Jakov Puljić igrao je za Mađare do sredine drugog dijela, dok je kod Viola Marin Pongračić iz igre izašao u 53. minuti.

Vitória je uvjerljivo, s ukupnih 7:0 izbacila Zrinjski. Za mostarski su klub trenera Maria Ivankovića nastupili Marko Marić, Petar Mamić, Tomislav Kiš, Frano Mlinar, Matija Malekinušić, Mario Ćuže i Fran Topić. Kod Portugalaca je, već standardno, u početnoj postavi bio Toni Borevković.

Celje je nadoknadilo pogodak zaostatka za Pyunikom i slavljem 4:1 u svom gradu prošlo u Konferencijsku ligu. Za Slovence je ključnu ulogu odigrao Luka Bobičanec koji je na pogodak iz kaznenog udarca u 41. minuti pridodao i asistenciju kod četvrtog gola. Slavko Bralić i Ivan Brnić ostali su na klupi. Maribor je na svom terenu izgubio 1:0 od švedskog Djurgårdensa koji je jednakim rezultatom bio bolji i kod kuće.

Astana je preokrenula 0:2 norveškog Branna iz prvog dvoboja te domaćom pobjedom rezultatom 3:0 izborila nastup u Konferencijskoj ligi. U redovima Kazahstanaca čitavih 90 minuta odigrali su Josip Čondrić, Branimir Kalaica, Marin Tomasov i Karlo Bartolec koji je asistirao za prvi pogodak na susretu.

Pafos je istim rezultatom na domaćem terenu porazio rumunjski Cluj i s ukupnih 3:1 prošao dalje. Za Ciprane su nastupili Ivica Ivušić i Ivan Šunjić, dok su kod gostiju priliku dobili Anton Krešić i Damjan Đoković. Panathinaikos je 2:0 pobjedom u Grčkoj preokrenuo vodstvo Lensa iz prvog dvoboja. Za Grke je svoj doprinos dao Tin Jedvaj. Finski HJK kasnim je golovima Dioga Tomasa i Leeja Erwina anulirao prednost Klaksvika i s 4:3 nakon dvomeča poslao Farane kući praznih ruku.

Oba krvnika hrvatskih klubova ispala su u posljednjoj fazi doigravanja. Ružomberok je kod kuće pobijedio Noah s 3:1, no 3:0 vodstvo Armenaca iz prvog susreta pokazalo se presudnim. Slovaci su imali tri gola prednosti sve do 88. minute kada je goste od produžetaka spasio Matheus Aias i odveo ih direktno u treći rang europskog klupskog natjecanja. Zira je minimalnim slavljem u Azerbajdžanu tek ublažila prošlotjedni 6:0 poraz od ciparske Omonie poznatog trenera među HNL pukom Valdasa Dambrauskasa.

Prvi prolazak u europska natjecanja izborili su sjevernoirski Larne i velški The New Saints. Larne je kod kuće nadoknadio zaostatak protiv gibraltarskog Lincolna i golom Andyja Ryana u 83. minuti za 3:1 (ukupno 4:3) došao do povijesnog uspjeha. Velšani su, s druge strane, na svom terenu sigurno obranili 3:0 prednost iz prve utakmice protiv litavskog Panevėžysa.

Popis klubova koji su izborili Konferencijsku ligu upotpunili su i španjolski Real Betis (ukupno 5:0 protiv Kryvbasa), njemački Heidenheim (5:3 protiv Häckena), češka Mladá Boleslav (5:2 protiv Paksija), belgijski Cercle Brugge (7:5 protiv Wisłe), poljska Legia (3:0 protiv Drite), danski Kopenhagen (3:1 protiv Kilmarnocka) i islandski Vikingur (5:0 protiv Colome).

Ždrijeb Europske i Konferencijske lige bit će u petak.

Komentari

Povezano