Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Štimčeva Indija prvak Južne Azije

U finalu SAFF Championshipa 2023, poznatijeg kao prvenstva najboljih reprezentacija Južne Azije, Indija izbornika Igora Štimca nadvisila je Kuvajt nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke. U čvrstoj utakmici bez puno prilika, Kuvajt je u 14. minuti stigao u vodstvo pogotkom Shabaiba Al-Khaldija, da bi Indijci izjednačili u 38. minuti preko Lallianzuale Chhangtea.

Ostao je taj rezultat na semaforu sve do 90., a potom i 120. minute nakon čega se pristupilo udarcima s kreča. Kuvajćani su već u prvom krugu promašili svoj udarac, a Indijci bili precizni sve do četvrte serije kada je neprecizan bio i Udanta Singh. Njegov je prezimenjak Naorem Mahesh u šestoj seriji pogodio, a kuvajtski predstavnik Khalid El Ebrahim promašio za veliko slavlje 26 tisuća ljudi u Bangaloreu. Spomenimo i kako je bivši igrač Šibenika Sandesh Jhingan uspješno realizirao svoj jedanaesterac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom je turniru sudjelovalo osam momčadi, a Indija je u grupnoj fazi slavila nad Pakistanom (4:0) i Nepalom (2:0), da bi baš s Kuvajtom odigrali 1:1. U polufinalu su s Libanonom odigrali 1:1 te također slavili tek nakon udaraca s bijele točke.

Indija je tako nastavila dominaciju u natjecanju u kojem su uvjerljivo najuspješnija nacija. Deveta im je ovo titula u 14 izdanja natjecanja, i druga uzastopna nakon slavlja 2021. Indijski talisman Sunil Chhetri, inače četvrti najbolji reprezentativni strijelac u povijesti nogometa s 92 pogotka, završio je natjecanje s 5 golova na kontu, čime je uzeo titulu najboljeg strijelca turnira. Igor Štimac vodio je Indiju i te 2021., te je tako svoj konto titula s najmnogoljudnijom zemljom svijeta popeo na četiri, od čega mu je ovo bila treća osvojena ove godine. U trećem je mjesecu slavio na Tri-Nation Series (pobijedili Mijanmar i Kirgizstan) te prošli mjesec na Intercontinental Cupu (pobijedili Mongoliju, Vanuatu i Libanon).

Sve ovo upućuje da je Iron Igor podignuo indijsku reprezentaciju koja ima i respektabilni niz bez poraza. Posljednju je utakmicu natjecateljskog karaktera izgubio još pred dvije godine, 3.6.2021. kada je Katar slavio 0:1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, što je čak 15 utakmica bez poraza za Plave Tigrove.

Komentari

Povezano