Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Što se treba dogoditi da Hrvatska u osminu finala prođe kao trećeplasirana?

Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine prvi put je donijelo format od 24 ekipe na završnom turniru. Taj format značio je i uvođenje drugačijeg principa prolaska u osminu finala. Osim što su standardno dvije najbolje ekipe iz svake skupine izborile plasman među najboljih 16 reprezentacija, isto su učinile i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Hrvatska Euro u Njemačkoj nije otvorila na željeni način te se u Hrvatskoj polako priprema i za scenarij u kojem bi Vatreni svoj put u osminu finala tražili kao jedan od četiri najbolje trećeplasirana tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odigranog prvog kola, Hrvatska je na posljednjem mjestu skupine B, iza Albanije koja trenutno zauzima posljednje mjesto koje vodi u osminu finala. Naravno, nula osvojenih bodova neće vas ni u jednom slučaju odvesti među najboljih 16, ali gol-razlika od -1 koju Albanci imaju je prihvatljiva u slučaju da imate tri osvojena boda, a čak s tom gol-razlikom imate šanse proći i s dva osvojena boda.

X profil pod nazivom Football Meets Data čiji je osnivač Tomislav Globan provodi simulacije vezane uz prolazak u knockout fazu Europskog prvenstva. Oni su u svojim simulacijama došli do zaključka kako će se s četiri boda u 98% slučajeva proći grupna faza, a ista vjerojatnost je i ako imate tri osvojena boda te gol-razliku od +2.

S trenutnom gol-razlikom od -3 Hrvatska bi u slučaju jedne minimalne pobjede i jednog minimalnog poraza u ogledima s Albanijom i Italijom, s tri osvojena boda imala 46% šanse za prolazak skupine. Stoga, i u slučaju poraza u srijedu protiv Albanije, za izabranike Zlatka Dalića ne bi trebala prestajati nadanja.

Na posljednja dva Eura tri su ekipe s tri osvojena boda izborile nastup u osmini finala. Sjeverna Irska i Portugal su 2016. to učinili s neutralnom gol-razlikom dok su Ukrajinci 2021. nastup među 16 najboljih ekipa izborili s gol-razlikom -1. Po svemu sudeći, Hrvatska će u iduća dva kola trebati doći do bolje gol-razlike ili osvojiti četiri boda čime bi vrlo vjerojatno prošli skupinu.

Komentari

Povezano