Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Strukan u Poljskoj podijelio tri crvena kartona, Ajax prošao nakon 17. serije penala

Četvrtak navečer je, već tradicionalno, bio rezerviran za utakmice Europske i Konferencijske lige. U uzvratnim ogledima trećeg pretkola kvalifikacija zanimljivo je bilo diljem Europe. U akciji su bili i hrvatski predstavnici Hajduk, Rijeka i Osijek. O njihovim smo posrtajima već pisali, tako da u nastavku donosimo kratki pregled ostalih interesantnih dvoboja i učinka hrvatskih igrača.

Najuzbudljiviji susret večeri pripao je Ajaxu i Panathinaikosu. Grci su uspjeli nadoknaditi zaostatak od 1:0 iz prvog meča i istim rezultatom u Nizozemskoj poslati odluku o pobjedniku u lutriju udaraca s bijele točke. Nakon nevjerojatnih 17 serija slavlje su osigurali nogometaši Ajaxa, a ključan je bio promašaj Tonnyja Vilhena poslije kojeg je poentirao Anton Gaaei. Čitav dvoboj za svoje klubove odigrali su Josip Šutalo i Tin Jedvaj, a obojica su bila i precizna s bijele točke. Jakov Medić odgledao je dramu s klupe, a Borna Sosa nije konkurirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko iznenađenje umalo je priredio gibraltarski Lincoln. Nakon što je u prvom susretu poražen 2:0 u Minsku od Dinama, na domaćem je terenu pobijedio favorizirane goste s 2:1. Tjay De Barr zabio je svoj drugi gol za vodstvo Gibraltaraca u 78. minuti, no u završnici nisu uspjeli postići još jedan pogodak koji bi dvoboj odveo u produžetke.

Pobjedu od 2:0 izborili su nogometaši bečkog Rapida eliminiravši Trabzonspor iz Europske lige. Na svom su terenu slavili kasnim pogocima Matthiasa Seidla i Christopha Langa te se s ukupnih 3:0 plasirali najmanje u Konferencijsku ligu. Dion Drena Beljo igrao je za domaće od 72. minute, dok je za Turke Borna Barišić ušao u 67. minuti. Mislav Oršić i Tonio Teklić nisu putovali na utakmicu.

Viktoria Plzeň bez je većih problema pobijedila ukrajinski Kryvbas s ukupnih 3:1, a Hrvoje Ilić nije nastupio kod Ukrajinaca. Lugano je golom u produžecima izbacio srpski Partizan s ukupnih 3:2, dok je Borac na isti način svladao farski Klaksvik. Celje je pomalo neočekivano izgubilo u dvomeču s irskim Schamrock Roversom, a susret je također odlučen u produžecima.

Prolazak u play-off Europske lige još su osigurali Molde protiv Cercle Bruggea (ukupno 3:1), Maccabi Tel-Aviv protiv litavskog Panevėžysa (5:1) i Braga protiv Servettea (2:1).

Hrvatski tandem Anton Krešić i Karlo Muhar osigurali su Cluju prolazak u play-off Konferencijske lige. Nakon što je Muhar postigao jedini pogodak u prvom susretu, isto je večeras napravio i Krešić pa su tako Hrvati postali junaci rumunjskog kluba.

Jozo Stanić je sa svojim St. Gallenom izbjegao iznenađenje kod poljskog Śląska. Poljaci su vodstvom od 3:1 imali rezultat za produžetak, no Švicarci su u 18. minuti sudačke nadoknade zabili pogodak iz kaznenog udarca te prošli dalje. Stanić je zbog ozljede izašao u 62. minuti, a valja spomenuti kako je ogled sudio Duje Strukan koji je domaćima podijelio čak tri crvena kartona.

U istom je raspoloženju i Jakov Puljić bio nakon kasnog zgoditka Artema Favorova koji je mađarski Puskás spasio muke produžetaka i s ukupnih 4:3 izbacio Ararat-Armeniu. Uvjerljivu pobjedu u dvomeču slavila je Vitória protiv švicarksog Züricha, a za Portugalce je čitavih 90 minuta dobru partiju pružio Toni Borevković.

Olimpija je minimalnom pobjedom u Moldaviji kod Sheriffa Mislava Karoglana potvrdila uvjerljivo slavlje na domaćem terenu. U redovima Slovenaca, koje za ulazak u skupine očekuje Rijeka, od 74. minute zaigrao je Ivan Durdov, dok Antonio Marin nije konkurirao.

Zrinjski je nadoknadio gubitak iz prve utakmice te nakon 2:0 domaće pobjede izbacio bugarski Botev Plovdiv s ukupnih 3:2. U velikom rosteru hrvatskih igrača u mostarskoj ekipi koju vodi Mario Ivanković, nastupili su Marko Marić, Mario Tičinović, Frano Mlinar, Ivan Posavec, Antonio Ivančić, Mario Ćuže, Matija Malekinušić i Tomislav Kiš čiji je gol u 83. minuti poslao Zrinjski u play-off. Martin Sekulić je kod Bugara odigrao prvo poluvrijeme.

Wisła je, slično kao i Ajax, nakon čak 14 serija jedanaesteraca svladala trnavski Spartak, a odlučujući udarac promašio je Sebastian Kóša. Maribor je na jednaki način eliminirao srpsku Vojvodinu, a Alen Dizdarević nije bio u zapisniku. FK Dečić nije pronašao sreću u lutriji udaraca s bijele točke pa se tako oprostio od Konferencijske lige od finskog Helsinkija.

Josip Radošević i Marko Divković ispali su iz Europe s danskim Brøndbyjem od poljske Legie. Ista sudbina zadesila je i Lovru Cveka s Ordabasyjem od kojeg je bolji bio armenski Pyunik. Bolje sreće nije bio ni hrvatski trener Krunoslav Rendulić čiji je Sabah neočekivano završio europsku turneju porazom od irskog St. Patrick’s. Ivan Lepinjica nije imao pravo nastupa zbog crvenog kartona u prvoj utakmici. „Crnoj listi“ pridružio se i Tin Hrvoj s latvijskom Audom koja je prosula vodstvo iz prvog dvoboja te na kraju izgubila od kosovske Drite s ukupnih3:2.

Prvi susreti play-offa za ulazak u Europski i Konferencijsku ligu na rasporedu su idućeg tjedna, dok su uzvrati sedam dana kasnije.

Komentari

Povezano