Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Suđenje stoljeća počinje, Manchester City se suočava sa 115 optužbi

Ponedjeljak, 16.9.2024., bi mogao biti dan koji će biti zapisan u povijesne knjige nogometa. Nakon što se o toj temi pričalo godinama, bilo u kafićima ili televizijskim emisijama, na portalima ili u novinama, dan u kojem se Manchester City mora braniti protiv engleske Premier lige dolazi.

Najuspješniji engleski klub u proteklih nekoliko godina se suočava sa 115 optužbi za financijsku malverzaciju unutar lige koju je osvojio osam puta otkako su vlasništvo kluba preuzeli članovi vladajuće obitelji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje će se voditi na nepoznatoj lokaciji pred nezavisnim sudom o kojem također ne postoje informacije, a procjenjuje se da će trajati minimalno deset tjedana dok će presuda biti donesena u prvom kvartalu 2025.

Tih 115 optužbi se proteže kroz 14 sezona, a većina njih se odnosi na neispravno prilaganje financijskih podataka kako bi se zaobišli regulacijski propisi lige. Manchester City je žestoko odbijao sve optužbe kroz godine, međutim realnost je da nitko točno ne zna hoće li klub uistinu biti kriv po nekoj od točaka.

Ukoliko se dogodi da se potvrdi samo nekolicina od najozbiljnijih optužbi, City će postati zauvijek sinonim za najveći financijski skandal u povijesti nogometa, a kazna bi mogla biti dramatična. Cityju bi u najboljem slučaju mogli oduzeti bodove za ovu sezonu, no postoje ozbiljne prijetnje o oduzimanju bodova za narednih nekoliko sezona, izbacivanje u niži rang natjecanja, kompenzacija ostalih klubova te oduzimanje osvojenih naslova prvaka.

Stavke za koje je Manchester City optužen su sljedeće:

  • 54 puta pružili neispravne financijske podatke o poslovanju kluba od sezone 09/10 do sezone 17/18
  • 14 puta pružili neispravne financijske podatke o plaći igrača i trenera te o provedenim transferima od sezone 09/10 do sezone 17/18
  • 5 puta se neispravno pridržavali pravila UEFA-e i financijskog fair-playa od sezone 13/14 do sezone 17/18
  • 7 puta prekršili pravila Premier lige o profitu i samoodrživosti od sezone 15/16 do sezone 17/18
  • 35 puta odbili prikladno surađivati s financijskim istražiteljima Premier lige od prosinca 2018. do veljače 2023

O konačnoj presudi se trenutno ne može niti nagađati jer ovakav slučaj još nije postojao u povijesti pa niti najbolji umovi sportskog prava se ne usude komentirati previše. Ono što znamo je da će o sporu odlučivati nezavisno tijelo od tri člana te da im je moć u pitanju ovog spora neograničena. Liga tako neće biti ta koja će odrediti kaznu ukoliko uistinu i budu krivi po nekoj od točaka, već spomenuto tijelo, zbog čega su svi oblici kazne mogući.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano