Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sve o večerašnjem protivniku Rijeke i nogometu na Farskim otocima

Da je nogomet na Farskim otocima ovog ljeta hit, znaju već i ptice na granama. KÍ Klaksvik neprikosnoveni je vladar farskog nogometa posljednjih godina, iako nije ekipa s najviše titula, već je to HB Tórshavn koji ih ima 24, četiri više od KÍ-ja.

A kad smo već kod Tórshavna, glavnog grada Farskih otoka, autonomnog teritorija unutar Kraljevine Danske, iz njega dolazi i večerašnji protivnik Rijeke u Konferencijskog ligi, B36 Tórshavn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punim imenom Bóltfelagið 1936 Tórshavn, u doslovnom prijevodu s danskog – Nogometni klub Torshavn 1936, što označava godinu osnutka kluba. Osnivači kluba bili su ljudi koji nisu imali priliku zaigrati za prije spomenutog gradskog rivala, HB Tórshavn. U prvih 10 godina svog postojanja borili su se za jednaka prava korištenja gradskog stadiona Gundadalura, da bi gradonačelnik Tórshavna presudio kako oba kluba imaju jednako pravo korištenja stadiona, na kojem igraju i danas. Dakako, stadion je prošao veću modernizaciju, no ne odgovara zahtjevima UEFA-e, pa se i europske utakmice i utakmice reprezentacije igraju na nacionalnom stadionu Tórsvøllur kapaciteta 6.500 sjedećih mjesta, s umjetnom travom.

Farska liga pod sponzorskim imenom Betri deidlin menn sastoji se od 10 klubova, a zbog nepovoljih vremenskih uvjeta na otocima smještenima u sjevernom Atlantiku koje karakteriziraju jaki i konstantni udari vjetra, hladnoća i mnogo kiše, nogometna sezona igra se trokružno od početka ožujka do kraja listopada.

Za B36, kao i općenito u ligi Farskih otoka, u povijesti nije zaigrao niti jedan hrvatski igrač. No zato su, za večerašnjeg protivnika Rijeke, iz regije zaigrala 4 igrača iz Srbije (Uroš Stojanov, Dimitrije Janković, Tomislav Sivić, Milan Kuljić) te jedan iz Bosne i Hercegovine (Ninoslav Milenković).

B36 Tórshavn 1946. osvojio je svoj prvi naslov prvaka, do 1962. dodao još četiri, a zatim čekao 35 godina do svog prvog sljedećeg naslova prvaka, osvojenog 1997. Klub ukupno u svojim vitrinama ima 11 naslova prvaka Farskih otoka, posljednji je osvojen 2015. godine, a pored toga ima i 7 naslova osvajača Kupa, pri čemu je posljednji osvojen 2021. godine.

U Europi su zaigrali 61 puta, od čega 14 puta u kvalifikacijama za Ligu prvaka, 31 puta u kvalifikacijama za UEFA/Europsku ligu, 2 puta u kvalifikacijama za Kup pobjednika kupova, 10 puta u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu te još 4 puta u Intertoto kupu. U tih 61 utakmicu Farani su slavili 10 puta, 14 puta remizirali te 37 puta izgubili, uz gol razliku 54:128. Vjerojatno najveći dosadašnji europski iskorak stigao je prošle sezone, kad je B36 u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu izbacio banjalučki Borac. Nakon poraza 2:0 u prvoj utakmici, u uzvratu je bilo 3:1, pa su se izvodili jedanaesterci u kojima su mirniji i spretniji bili igrači B36.

Ove su sezone izbacili estonski Paide Linnameeskond te velški Haverfordwest County (oba susreta nakon produžetaka), a indikativno je kako su u posljednjih 7 europskih susreta na domaćem terenu poraženi samo jednom, zbog čega je jasan oprezan medijski istup Rijekinog trenera Sergeja Jakirovića.

B36 inače ima status kluba koji je uvijek inzistirao na oku ugodnom i tehnički kvalitetnom nogometu, do kojeg su mogli i lakše doći u nakon ’80-tih godina prošlog stoljeća, kad je Farski nogometni savez investirao u terene s umjetnom travom, umjesto onih s pijeskom ili šljakom na kojima se igralo u desetljećima prije.

Danas je B36 ekipa ukupne vrijednosti od 1.50 miljuna eura, po čemu je ekvivalentna najmanje vrijednim ekipama hrvatske druge lige, tj. 1. NL poput Zrinskog iz Jurjevca ili Croatie iz Zmijavaca. Ekipa je sastavljena od većinom domaćih igrača, uz par stranaca poput najvrijednijeg igrača ekipe, Šveđana Isaka Jönssona koji igra na poziciji stopera, ili latvijskog napadača Valerijsa Sabale. Trener ekipe 36-godišnji je Dan Brimsvík, čovjek s UEFA A licencom, koji je na klupi ekipe od 2021. godine, nakon što je bio voditelj omladinskih škola u danskim Hvidovreu i Lyngbyju.

U ovom je trenutku B36 nakon 17 odigranih utakmica na 3. mjestu s 11 bodova zaostatka za savršenim KÍ-jem koji u 16 utakmica ima isto toliko pobjeda.

Što se tiče Rijekinog iskustva s ekipama s Farskih otoka, jedine dvije utakmice vidjeli smo u sezoni 2014./2015. kad je u 3. pretkolu kvalifikacija za Europa ligu, ekipa Matjaža Keka s ukupnih 9:1 u 2 utakmice izbacila Vikingur. U prvoj je utakmici rezultat bio 5:1, pogotke su postizali Lešković, Kvržić (x2), Jahović i Kramarić, dok je u uzvratu na Kantridi hat-trick postigao Jahović, a autogol dodao Jacobsen. Poželimo da se ovakvi ishodi ponove, a onda Rijeci slijedi – Lille.

Komentari

Povezano