Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Sve što trebate znati o novom formatu i “ždrijebu” Lige prvaka

Dinamo je 2:0 pobjedom na gostovanju kod Qarabağa potvrdio plasman u Ligu prvaka. Zagrepčani nisu dopustili Azerbajdžancima da se razmašu te su rutinski izborili najelitnije klupsko natjecanje, koje od ove sezone ima novo ruho.

Liga prvaka će se igrati u proširenom izdanju s 36 klubova, ali bez skupina. Svi klubovi će biti na jednoj tablici kao u ligaškom modelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka će ekipa igrati osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima. Što se ždrijeba tiče, sastojat će se od četiri pota s devet klubova u svakom, a potovi se određuju prema petogodišnjem UEFA-inom koeficijentu klubova. Svaki klub će igrati protiv dva kluba iz svakog pota.

Najveća promjena oko ždrijeba će se dogoditi u samom postupku ždrijeba. Naime, tradicionalni način izvlačenja kuglica za svaki klub i svaku poziciju u skupini ovdje nije opcija jer UEFA procjenjuje da bi takav ždrijeb trajao oko četiri sata i sastojao se od oko 900 kuglica.

Jasno je, dakle, da će jedini dio ždrijeba koji će se vršiti manualno, odnosno izvlačenjem kuglice, biti onaj kada će se izvlačiti ona momčad kojoj se moraju odrediti protivnici. Recimo da je prvi pot Lige prvaka u sljedeći: Manchester City, Real Madrid, Bayern, PSG, Liverpool, Inter, BVB, Leipzig i Barcelona.

UEFA će izvući jedan od tih klubova, a računalo će onda odraditi ostatak posla i odrediti osam protivnika s kojima će taj klub odmjeriti snage te odrediti koje će utakmice klub igrati kod kuće, a koje u gostima.

Nakon osam odigranih kola, najboljih osam na zajedničkoj tablici prolazi direktno u osminu finala. Oni plasirani od 9.-24. mjesta međusobno razigravaju za ostalih osam putnika. Dinamo se u današnjem ždrijebu nalazi u trećoj jakosnoj skupini.

Komentari

Povezano