Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Švedski trećeligaš pronašao rupu u pravilu zaleđa

Nogomet je u suštini vrlo jednostavna igra čija je pravila i cilj vrlo lako objasniti čak i nekome tko nikada nije vidio niti minutu neke utakmice. Sve dok ne dođemo do toga da nekome moramo objasniti pravilo zaleđa jer je IFAB (International Football Association Board), tijelo zaduženo za predlaganje promjena u pravilima, u posljednjih nekoliko godina više puta mijenjalo pravilo pa često vidimo i kontradiktorna mišljenja sudačkih eksperata za neke specifične situacije.

Švedski trećeligaš Torns IF pronašao je rupu u pravilu koja bi mogla natjerati IFAB da ponovno izvrši promjene i bolje precizira trenutak u kojem je igrač uputio loptu prema suigraču u poziciji zaleđa. Naime, kako sami tvrde u polušaljivom tonu, Torns IF razvio je revolucionarnu metodu koja uništava svaki pokušaj obrane da “uhvati” igrača u zaleđu i omogućava lagano stvaranje situacija “jedan na jedan” s vratarom. Ističu da su se nadali da će “Torn dodavanje” postati dio nogometnog slenga kao “Panenka penal”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, Pravilo 11 nogometne igre definira zaleđe, a ovdje se posebno fokusiramo na jedan dio. Od sezone 2018./19. u pravilo zaleđa je ubačena fusnota koja kaže da prilikom procjene je li igrač bio u zaleđu, kod određivanja točnog trenutka u kojem je lopta prema njemu upućena “treba koristiti prvu točku kontakta ‘igranja’ ili ‘dodirivanja’ lopte”.

Dakle, kada VAR soba pregledava situaciju, smatra se da je lopta upućena prema igraču ne u trenutku kada se odvoji od kopačke igrača koji dodaje loptu već u trenutku kada ju je dodavač prvi put dotaknuo u tom pokretu dodavanja lopte. Zvuči banalno, ali kod centimetarskih zaleđa jako je bitno odrediti u kojem trenutku zamrzavamo snimku.

I tu dolazimo do genijalnosti naših glavnih junaka ove priče iz Švedske. Njihov trener je došao do zaključka da u pravilu postoji rupa koja se može koristiti te je klub kontaktirao IFAB i poslao im video uradak koji jednostavno morate pogledati da bi vam bilo jasno o čemu se radi.

Klub je kontaktirao IFAB, objasnio svoje mišljenje i zatražio potvrdu da je ovaj način dodavaja u skladu s pravilima i da se neće smatrati zaleđem. Isječke njihove korespondencije prenosimo u cijelosti.

IFAB: “Ovo je zabavno i zanimljivo! U smislu ‘duha’ Pravila ovo je očito zaleđe i, u smislu samog Pravila, ‘balansiranje’ lopte na nozi je drugačija ‘igra’ od pokreta koji lopti daje zamah da se kreće.”
Torn: “Pošteno, slažemo se da bi to mogle biti dvije različite igre (‘balansiranje’ i ‘dodavanje’). Međutim, ova vrsta dodavanja može trajati sekundu ili tako nešto dok je lopta neprekidno u kontaktu s nogom. Koji bi se trenutak tada trebao smatrati prvom točkom kontakta?”

IFAB: “Kao i sa svim aspektima Pravila igre, ne može se nabrojati svaki scenarij i zato se moraju primijeniti ‘duh’ i ‘namjera’ pravila. U ovom slučaju, igrač je u zaleđu kada lopta krene na svoje ‘putovanje’.”
Torn: “Ali ovaj je scenarij naveden u pravilima, a kako onda definirati početak putovanja lopte? Je li to kada započne akcija dodavanja, tj. kada se noga (i lopta) počnu kretati prema naprijed, ili je to kada lopta napusti nogu?

IFAB: “Početak putovanja lopte je kada pokret/akcija stopala daje lopti energiju da se odmakne od stopala.”
Torn: “Dakle, da zaključimo: za “normalno” dodavanje treba koristiti prvu kontaktnu točku, za “dugotrajno” dodavanje treba koristiti pokret/akciju stopala koja daje lopti energiju da se odmakne od stopala. Nije li to isto što i zadnja točka kontakta?”

IFAB: Vaši zaključci su u redu. Pregledat ćemo je li tekst Pravila 11 potrebno promijeniti u svjetlu ove ‘teorijske’ situacije.
Torn: Cijenimo što ćete razmotriti reviziju teksta Pravila 11.

Sada nam ostaje samo čekati hoće li IFAB u sljedećoj verziji pravila promijeniti tekst kako bi pravila predvidila i ovu teoretsku situaciju. Sve važne promjene koje vrijede od početka ove sezone možete pronaći ovdje.

Komentari

Povezano