Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Świątek spašavala meč lopte, 16-godišnja Ruskinja izborila drugi tjedan Wimbledona

Posljednji dan prvog tjedna Wimbledona donio je pet mečeva u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji. U akciji smo, između ostalih, vidjeli najbolju tenisačicu svijeta, olimpijsku prvakinju, olimpijsku viceprvakinju, dvostruku Grand Slam prvakinju kao i 16-godišnje ”čudo od djeteta”.

Prve su na teren izašle dvije Čehinje – Marketa Vondroušova i Marie Bouzkova. Bouzkova je izletila kao iz topa pa je veoma brzo povela s 5:1 u prvom setu te ga je s popriličnom lakoćom dobila sa 6:2 oduzevši pritom olimpijskoj viceprvakinji tri od četiri servis gema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Krvnica” Donne Vekić je u drugom setu tijekom prva tri servis gema Bouzkove napravila dva breaka te je do kraja seta uspjela sačuvati jedan za osvajanje seta rezultatom 6:4 i izjednačenje na 1-1 u setovima. U odlučujućem trećem setu je bilo izjednačeno sve do 3:3, a onda do kraja meča Vondroušova osvaja 12 od sljedećih 14 poena te s dva breaka osvaja set sa 6:3.

Njezina protivnica u četvrtfinalu će biti Amerikanka Jessica Pegula kojoj je za plasman dalje bilo potrebno svega sat i 15 minuta igre protiv Ukrajinke Lesije Tsurenko. Tsurenko se uistinu ispraznila nakon povijesnog meča protiv Rumunjke Ane Bogdan koji je odlučen u supertiebreaku trećeg seta kojeg je dobila s 20:18 što je wimbledonski rekord u ženskoj konkurenciji.

Amerikanka je slavila sa 6:1 6:3 za najveći uspjeh na Wimbledonu te je tako kompletirala plasman u četvrtfinala sva četiri Grand Slama. Na njezinu žalost, četvrta tenisača s WTA ljestvica polufinale dosad nikad nije zaigrala.

Jedina tenisačica koja je uz Pegulu jučer slavila s 2-0 u setovima, bila je 16-godišnja Mirra Andreeva. U dvoboju dviju Ruskinja koji, uzgred rečeno, prošle godine nije bio moguć zbog zabrane nastupa za predstavnike Rusije i Bjelorusije, Andreeva je ostvarila najveći uspjeh njezine jako mlade karijere svladavši Anastasiju Potapovu sa 6:2 7:5.

Fascinantan je podatak da je Andreeva izborila čak 21. break priliku u meču. Mlada Ruskinja će u osmini finala igrati protiv Amerikanke Madison Keys.

Dva sata i 46 minuta je trajao ogled između Bjeloruskinje Viktorije Azarenke i Ukrajinke Eline Svitoline. Iako je Azarenka vodila sa 6:2 i 2:0, to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Svitolina je najprije drugi set osvojila sa 6:4 da bi u trećem povela s 3:0. Nije ni to bilo dovoljno za komfornu pobjedu Ukrajinke jer je Azarenka veoma brzo izjednačila na 3:3.

Meč je odlučen u supertiebreaku koji se igra do 10. Tu je Bjeloruskinja imala prednost od 7:4, no Ukrajinka se s četiri uzastopno osvojena poena vratila u ogled da bi na kraju slavila s 11:9. Kao što je i obećala, Svitolina se po završetku meča nije rukovala s protivnicom.

Svitolini sada, u drugom uzastopnu Grand Slam četvrtfinalu poslije poroda, slijede najteži ispit u vidu prve tenisačice s WTA ljestvice – Ige Świątek. Poljakinja je već u meču s Petrom Martić pokazala da je ranjiva, a danas ju je Belinda Benčić imala na konopcima.

Tijesan prvi set bez oduzetih servisa je u tiebreaku sa 7:4 dobila Švicarka, dok je Poljakinja na samom početku drugog seta oduzela servis olimpijskoj prvakinji za vodstvo od 1:0. Ta je prednost bila kratkog vijeka jer je Benčić izjednačila na 3:3.

Kod Belindinog vodstva od 6:5, Świątek je na svom servisu morala spašavati dvije vezane meč lopte. Nakon što je u tome uspjela, u tiebreaku je gubila s 2:1, no onda osvaja šest poena u nizu i meč odvodi u odlučujući treći set.

Kod 1:1 u trećem setu, Benčić je imala break loptu koju nije iskoristila, a kazna je uslijedila već u sljedećem gemu kada Świątek dolazi do prednosti od jednog breaka koju je uspješno sačuvala do kraja za konačnih 6:7 7:6 6:3.

U povijesti Open Ere, samo su Venus Williams 2005. i Serena Williams 2009. godine uspjele osvojiti Wimbledon nakon što su na putu do naslova bile suočene s meč loptama.

Komentari

Povezano