Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Tatum prošao put od tragičara do heroja, Nuggetsi u konferencijskom finalu

Protekle noći smo u NBA ligi gledali nove dvije utakmice doigravanja, a nakon njih je poznato da su Denver Nuggetsi prva momčad koja je izborila konferencijsko finale, dok su Philadelphia 76ersi propustili ogromnu priliku za taj iskorak pa ćemo u njihovom srazu protiv Bostona gledati odlučujuću sedmu utakmicu.

[3] Philadelphia 76ers – Boston Celtics [2] 86:95 (3-3)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaši Philadelphije su u svom Wells Fargo Centru ugostili Boston Celticse u nadi da večeras mogu postati prva momčad u konferencijskom finalu NBA doigravanja. Ipak, na to će morati pričekati…

Stvari nisu dobro otpočele za domaće jer su njihove uvodne promašaje iskažnjavali gosti pa Boston otvara susret s vodstvom od 15:3. Timeout Doca Riversa je urodio plodom pa s nekoliko poena iz tranzicije, Sixersi smanjuju na -3. Mogli su doći i na samo -1, ali Tobias Harris promašuje čisto polaganje, dok na drugoj strani Malcolm Brogdon postiže za tricu za novih +6.

Jayson Tatum je ponovno odigrao katastrofalnu prvu četvrtinu te je s novih 5 promašaja stigao do brojke od 19 uzastopno promašenih šuteva iz igre u prvoj četvrtini što je najgori učinak jednog košarkaša u posljednjih 25 godina NBA doigravanja.

Svoj poenterski debakl je nadoknadio obrambenom aktivnošću i s četiri asistencije, a Boston je na predah otišao s vodstvom od 29:22. Na tome ponajviše mogu zahvaliti Malcolmu Brogdonu koji je poslije ulaska s klupe bio prevaga postigavši 11 poena uključujući tri trice.

Nakon što su košarkaši Bostona prvu četvrtinu kompletirali sa 6 postignutih trica, već su u prvoj minuti druge dionice ubacili nove dvije poslije čega su došli do velikih +13. Jezivo loše su utakmicu započeli James Harden i Joel Embiid te su u uvodnih 18 minuta kombinirano zabili samo 3 šuta iz 15 pokušaja, a da to već nakon četvrtine i pol ne bude potpuni potop Sixersa, potrudio se Tyrese Maxey koji je ubacio 10 poena.

5 minuta prije kraja poluvremena su gosti vodili s 46:30, no do kraja prvog dijela Sixersi postižu 13 poena, a primaju samo 4 pa na veliki odmor odlaze sa zaostatkom od pristojnih -7 s obzirom na ono što smo vidjeli do tad. Marcus Smart s jedne te Tyrese Maxey s druge strane su predvodili sve strijelce s 15 postignutih poena. Izdvajamo nevjerojatan nastup Jaysona Tatuma koji je prvo poluvrijeme kompletirao s jednim poenom i 10 promašenih šuteva iz igre, ali je imao 7 skokova, 6 asistencija i dvije blokade.

Celticsi Tatumovim prvim košem iz igre na utakmici ponovno dolaze do +10, ali Sixersi nastavljaju smanjivati zaostatak. Tako su nakon brutalne blokade Joela Embiida nad Jaylenom Brownom, brze tranzicije Jamesa Hardena i njegove asistencije za tricu iz kuta Georgesa Nianga, smanjili na samo -2 pet i pol minuta prije kraja treće četvrtine.

U prvom napadu poslije timeouta Bostona, Niang igra odličnu obranu nad Tatumom te iznuđuje njegovu izgubljenu loptu, dok na drugoj strani Joel Embiid dolazi do dva slobodna bacanja koja realizira za 62:62 i krećemo ispočetka. Već napad kasnije, Harden zabija dva slobodna bacanja za prvo vodstvo Philadelphije na utakmici.

Upravo je Harden s nova dva pogođena slobodna bacanja 1.6 sekundi prije kraja treće četvrtine donio Philadelphiji vodstvo od 73:71 nakon 36 minuta košarke.

Celticsi su kroz cijelu utakmicu imali problem s prodorima te su domaći košarkaši često znali ukrasti loptu što im je donosilo lagane poene u tranziciji. U četvrtoj četvrtini je dominirao Joel Embiid koji je zabio 6 od prvih 10 momčadskih poena (bilo je 8 od 10, međutim morali su mu poništiti dva ubačena slobodna bacanja jer je on šutirao umjesto Maxeya), a povrh svega je igrao fantastičnu obranu kao i kroz cijeli susret te je brojao četiri blokade. Sixersi su vodili s 83:81 na pet minuta prije kraja što je garantiralo uzbudljivu završnicu.

Tu završnicu je obilježio Jayson Tatum s dvije iznimno teške trice u dva uzastopna napada pa Celticsi prelaze u vodstvo od 87:83, a isti igrač će svojom trećom tricom dovesti Boston na 92:84 manje od dvije minute prije kraja susreta i time je susret rješen. Još se jednom, na njegovom slučaju, pokazalo da kad krene onda sipa pa je s četvrtom tricom okrunio četvrtinu u kojoj je postigao 16 poena, dok su Sixersi u istom razdoblju zabili 13.

Prije nebitnog koša Jadena Springera 26 sekundi prije kraja kada je Rivers na parket poslao rezerve, posljednji koš iz igre domaćih košarkaša je postignut 6:13 prije kraja susreta kada je zabio Embiid. Također, moramo dodati da je za trenera Sixersa Doca Riversa ovo bila 49. utakmica u trenerskoj karijeri u kojoj bi eventualna pobjeda značila pobjedu u seriji. Izgubio je čak 32 te time drži neslavni NBA rekord.

Boston je na koncu slavio s 95:86, a do pobjede su ih predvodili Marcus Smart s 22 poena, 7 skokova i 7 asistencija te Jayson Tatum, koji je od tragičara postao heroj, s 19 poena, 9 skokova i 6 asistencija. S druge strane, Joel Embiid je susret okončao s 26 poena i 10 skokova, dok je Tyrese Maxey također ubacio 26 poena.

[4] Phoenix Suns – Denver Nuggets [1] 100:125 (2-4)

Suprotno od Philadelphije, Phoenix Sunsi su u svom Footprint Centru ugostili Denver Nuggetse u nadi da mogu produljiti svoju sezonu, a doživjeli su potop.

Prvu četvrtinu možemo podijeliti na dva dijela. Prvi dio je onaj tijekom kojeg je terenom letio Cameron Payne te je s 10 poena predvodio Sunse do vodstva od 24:21. Nakon toga je uslijedila senzacionalna serija Nuggetsa od čak 23:2 kojom su završili uvodnih 12 minuta poslije kojih su vodili s ogromnih 44:26. Goste su do te prednosti predvodili posebno inspirirani Kentavious Caldwell Pope sa 17 poena te Nikola Jokić s 14 poena i 5 asistencija.

Gosti su šutirali 63% iz igre, imali su 8 asistencija na 17 koševa iz igre te nisu izgubili niti jednu jedinu loptu. Poslije toga je suvišno bilo pisati išta o ostatku utakmice jer su Sunsi sramotno i šaptom pali te su Nuggetsi konstantno održavali prednost od 20-ak poena razlike.

Nuggetsi su na koncu slavili sa 125:100 te su izborili plasman u konferencijsko finale, a do pobjede su ih predvodili Nikola Jokić s novim ”triple-double” učinkom od 32 poena, 12 asistencija i 10 skokova, Jamal Murray s 26 poena te Kentavious Caldwell Pope s 21 poenom. Kod poraženih je 31 poen uz 7 trica postigao Cameron Payne, dok je Kevin Durant sezonu završio s 23 poena.

Komentari

Povezano