Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Teddy Riner u odlučujućoj borbi donio Francuskoj ekipno zlato

Kada je riječ o judu na Olimpijskim igrama, danas je red došao na ekipno mješovito natjecanje u kojem se ukupno našlo 19 reprezentacija. Bronce su pripale reprezentacijama Južne Koreje i Brazila, srebro Japanu, a zlato domaćim borkinjama i borcima, Francuskoj.

U osmini finala Francuzi su lako sredili Izraelce s 4:0, tako da njihova najveća zvijezda Teddy Riner nije ni morao izaći na tatami. S druge strane, Japan je imao dosta problema sa Španjolskom, ali je ipak slavio s 4:3. Iako je japanska reprezentacija povela s 3:1, Španjolska je došla do 3:3 zbog pobjeda naturalizirane Japanke Ai Tsunode nad Rika Takayamom, te također naturaliziranog Gruzijca Nikoloza Sherazadashvilija. Ipak u odlučujućem meču Miku Takaichi je savladala Cristinu Cabanu Perez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostalim dvobojima, Južna Koreja je svladala Austriju s 4:1, dok je Brazil bio bolji od Kazahstana s 4:2. U četvrtfinalu, Japan je bio bolji od Srbije s 4:1 te iako je srpski predstavnik Nemanja Majdov nakon poraza ponovo opleo po sucima, bilo je jasno da je Japan ipak dvije klase bolji.

Njemačka je napravila iznenađenje i svladala Brazil s 4:3. U vrlo napetoj odlučujućoj borbi Erik Abramov pobijedio je Leonarda Goncalvesa zlatnim bodom. Francuska je bez ikakvih problema svladala Južnu Koreju s 4:1 te smo prvi put vidjeli i Rinera koji je ipponom svladao Joonhwan Lee-a.

Kroz repesaž su se u borbu za medalju vratili Brazil i Južna Koreja. Brazil je glatko prošao Srbiju s 4:1, dok je Južna Koreja slavila protiv Uzbekistana s 4:2.

Došao je red na polufinala u kojima su prošli Francuzi i Japanci. Francuska je dominantno svladala Italiju s 4:1, dok je Japan, košarkaškim rječnikom „poklonio metlu“ Njemačkoj pobjjedivši s 4:0.

Malo po malo došli smo do borbi za medalje. U brončanim borbama bilo je puno neizvjesnosti. Brazil je pobjedio Italiju s 4:3. Iako je Brazil imao prednost 3:1, Italija se vratila na 3:3, ali u odlučujućem meču Rafaela Silva je zlatnim bodom slavila nad Veronicom Toniolo.

Druga brončana borba između Južne Koreje i Njemačke završena je istim rezultatom u korist azijske reprezentacije. Odlučujući meč opet je otišao u zlatni bod, a u njemu je An Baul bio bolji od Igora Wandtkea. Tako su obje reprezentacije koje su došle iz repesaža na kraju došle i do medalje.

U finalu smo vidjeli pravu dramu; Japan je boljim otvaranjem dvoboja došao do tri jedan, no onda se dogodio preokret.  Prvo je Joan-Benjamin Gaba savladao Hifumija Abea, a potom je Clarisse Agbegnenou svladala Takaichi wazarijem za 3:3. U odlučujućoj borbi velemajstor Teddy Riner je po drugi put savladao Tatsurua Saitoa. Najuspješniji judoka u povijesti tako je svojoj zemlji donio još jedno zlato.

Ovim natjecanjem završen je judo turnir na OI. Najviše medalja je ponio domaćin (8), dok najviše zlata ima Japan (3).

Komentari

Povezano