Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Tomasov i Čondrić ostali bez naslova prvaka, Ordabasi ispisao povijest

U tijeku je kraj kazahstanske Premier lige, a kolo prije kraja već se zna ime novog prvaka – Ordabasi Şymkent. Za novog prvaka Kazahstana igra i jedan Hrvat, a riječ je o Bernardu Matiću. Radi se o igraču koji osim primarne pozicije defanzivnog veznjaka može igrati i stopera, a u dosadašnjem je tijeku karijere branio boje Zagreba, Rijeke, Širokog Brijega, Istre 1961, Šibenika i španjolskog Racing Santandera.

Ordabasi dolazi iz Şymkenta, trećeg najmnogoljudnijeg grada ove srednjoazijske države. Grad se nalazi u regiji južnog Turkistana blizu uzbekistanske granice, a klub je po prvi puta u svojoj 74-godišnjoj povijesti postao prvak Kazahstana. U posljednje četiri godine Kazahstan je dobio četiri različita prvaka države što ih čini jednom od najkonkurentnijih liga članica UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi prvak je osigurao povijesni naslov prvaka jučerašnjom pobjedom protiv Šahter Qarağandıja rezultatom 3:1. Osim novog pehara titule prvaka Kazahstana, u njihovoj trofejnoj sali još možemo pronaći dvije titule osvajača druge kazahstanse lige iz 1998. i 2001., dvije titule osvajača Kazahstanskog kupa iz 2011. i 2022., te titulu osvajača Kazahstanskog superkupa iz 2012.

Astana je prethodne sezone postala prvakom praktički u posljednjem kolu pobjedom nad, zanimljivo, već spomenutim Šahter Qarağandıjem. Hrvatski nogometaš Marin Tomasov je bio heroj te utakmice zabivši dva gola, a mogao je doći i do hat-tricka da je bio precizan s bijele točke na početku susreta.

U aktualnoj sezoni se Tomasovu kao još jedan Hrvat priključio vratar Josip Čondrić, no na njihovu žalost, ove sezone će se morati zadovoljiti drugim ili trećim mjestom koje osigurava plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Uz spomenute Tomasova (8 titula) i Čondrića (Superkup) koji su s Astanom već proslavili osvajanje trofeja, Matić je sada postao sedmi hrvatski slavljenik u Kazahstanu nakon Josipa Kneževića (dva Kupa s Qaıratom), Ive Iličevića (dva Kupa i jedan Superkup s Qaıratom), Luke Šimunovića (titula s Astanom) i Dine Mikanovića (titula i Kup s Qaıratom).

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano