Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Toulouse osvojio svoj prvi trofej u povijesti!

Već je i vrapcima na granama poznata priča o tome koliko volimo kup natjecanja, a posebno Coupe de France, natjecanje u kojem su iznenađenja pravilo, a ne iznimke. Ove su se sezone na Stade de Franceu tako s dviju strana našli Nantes, prošlogodišnji osvajač naslova te Toulouse. Iako neki povijesni izvori navode kako je Toulouseu ovo bilo drugo finale Kupa u povijesti, zapravo se radi o istoimenom klubu Toulouse FC koji je bio osnovan 1937. i ugašen 1967. godine te s današnjim Toulouseom nema pravne niti neformalne veze.

Zahvaljujući fenomenalnom prvom poluvremenu u kojem su po dvije doppiete postizali braniči Logan Costa i napadač Thijs Dallinga, na pogon Branca van den Boomena, Toulouse je stigao do prvog velikog trofeja nakon 3 osvojene Ligue 2 te postao prva ekipa koja je u sezoni nakon ulaska iz niže lige, osigurala europska natjecanja u sljedećoj, još od Monaca i Guingampa koji su to uspjeli učiniti u sezoni 2013./2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Nantes je ovo bilo 10. finale Kupa, pritom su osvojili 4 titule, dok je Toulouseu ovo bio već ranije spomenuti prvi nastup! Obje ekipe u Ligue 1 nemaju najsjajnije sezone, no Toulouse ipak nešto mirnije brodi i nalazi se na 12. mjestu s 9 bodova više od zone ispadanja, dok je Nantes na 16. mjestu s jednakim brojem bodova kao i Brest i Strasbourg te s bodom manje od Auxerrea, a između ovih četriju ekipa će se vjerojatno voditi i borba za opstanak do samog kraja natjecanja.

Nantes je u susret ušao s 9 utakmica bez pobjede u svim natjecanjima, a što se samog Kupa tiče, na putu do finala su izbacili Vire, Thaon, Angers na jedanaesterce te Lens i Lyon. Toulouse je do finala izbacio Lannion, Ajaccio, Reims, Rodez i Aneccy – većinom niželigaše.

Navijači obiju ekipa ispunili su nacionalni stadion do posljednjeg mjesta, a žute i ljubičaste kulise dale su sjajan vizualni dojam finalu natjecanja. No, utakmica je od prve do posljednje minute išla samo u jednom smjeru.

Već u 4. minuti Toulouse je poveo: Remco Van den Boomen, fantastični kreativni nizozemski veznjak izveo je korner i pronašao kapverđanskog braniča Logana Costu koji je zabio pogodak za 1:0. Nije se slavlje ni stišalo, a u 10. je minuti Toulouse vodio 2:0. Opet je Van den Boomen izveo slobodni udarac kojeg obrana Nantesa nije najbolje raščistila, a novi centaršut Spieringsa je opet Logan Costa glavom zakucao u mrežu za 2:0.

Nantes se tek uspio pribrati od početnog šoka i povezati nekoliko smislenijih napada, a u 23. minuti su i po treći puta morali po loptu u mrežu. Suayo je dugom loptom pronašao Thijsa Dallingu koji zaobilazi Nantesovog vratara i plasira loptu u praznu mrežu za 3:0. Kao i kod prva dva pogotka, ni treći nije došao “sam”, već je u 31. minuti ponovno Dallinga dobio loptu s očima od fantastičnog Van den Boomena i pucao uz pomoć stative za ogromnih 4:0.

4 gola u finalu Coupe de Francea nismo vidjeli od davne 1955. godine tj. susreta Lillea i Bordeauxa u kojem je nakon 45 minuta na semaforu stajalo 4:1, a prije toga se ovo dogodilo još samo jednom, davne 1923. kad je pariški Red Star s 4:2 bodio protiv FC Thisa. Samim time, ovo je postala utakmica finala u kojoj je jedna ekipa otišla na odmor s najvećom prednosti ikad.

Ekipa Antoinea Kombouaréa jednostavno nije došla na ovaj susret, a kad s druge strane stoje raspoloženi pojedinci poput Van den Boomena i njegovih nizozemskih sunarodnjaka Dallinge i Spieringsa, teško je bilo očekivati više. Zanimljivo, Dallinga je najefikasniji nizozemski napadač u svim ligama u sezoni 2022./2023., postigao je duplo više pogodaka od prvih pratitelja Frimponga i Gakpoa.

https://twitter.com/OptaJohan/status/1652401456153018373?s=20

U drugom poluvremenu Toulouse je mirno kontrolirao susret i privodio ga kraju, a Nantes je uspio stići do utješnog pogotka u 75. minuti iz kaznenog udarca. Strijelac je bio Ludovic Blas. Nisu se Kanarinci dugo radovali, jer već u 79. minuti Toulouse vraća utakmicu na prijašnjih 4 pogotka razlike. Zakaria Aboukhlal puca nakon još jednog Van den Boomenovog ubačaja iz prekida i postiže svoj peti gol u pet utakmica ovogodišnjeg francuskog Kupa.

Do kraja se susret odigravao bez pretjeranih uzbuđenja, čekajući veliko slavlje koje će uskoro započeti na jugozapadu Francuske.

Komentari

Povezano