Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Tour de France – Nastavak bespoštedne borbe titana

Četvrtak je mali petak i pravo je vrijeme da pozornost posvetimo ovogodišnjem izdanju Tour de France-a. I slijepcu je bilo jasno da će se borba za ukupnu pobjedu svesti na dva dominantna imena u posljednjih nekoliko godina, Tadeja Pogačara i Jonasa Vingegaarda.

Međutim, brdoviti početak u Baskiji te posjet Pirinejima već u 5. i 6. etapi zagrijali su ciklo atmosferu puno ranije nego smo na to naviknuli. U prve dvije etape vidjeli smo veliku potrošnju i izrazito agresivno utrkivanje koje je donijelo premijernu Tour de France pobjedu za Adama Yatesa (UAE-Team Emirates) te oportunistički trijumf Victora Lafaya koji je francuskoj ekipi Cofidis donio prvu pobjedu još od 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi značajniji udarac u borbi za žutu majicu zadao je Vingegaard u petoj etapi. On se ponovno naslonio na sjajan rad svog Jumbo-Visma tima. Inače, poprilično dobar prikaz važnosti timskog rada za krajnji uspjeh pojedinca u biciklizmu možete pogledati u novom Netflixovom dokumentarcu Tour de France: Unchained.

Na usponu Col de Marie Blanque (7,8km@8,5%), Danac je osjetio slabost Pogačara (podsjećamo da je Pogačareva priprema za utrku bitno poremećena lomom kostiju u zglobu lijeve ruke) i u posljednjih 20-ak kilometara „usisao“ jednog po jednog biciklista iz originalnog bijega. U konačnici rezultat je glasio – 1:04 minute prednosti u odnosu na vječnog rivala. I u tom trenutku, Tour je izgledao kao jednosmjerna ulica.

No, 24 sata kasnije, i „Maleni kanibal“ odgovorio je u svom stilu. Prepustio je Jumbo-Vismi inicijativu na mitskom Col de Tourmaletu (17km@7,4%), ispratio je ofenzivu Vingegaarda, a na završnom Cauterets-Cambasque usponu lansirao je svoj prepoznatljivi napad na koji njegov rival nije imao odgovor.

U konačnici, 10. etapna pobjeda na Touru za Pogačara, 24 sekundi prednosti i dodatne 4 sekunde bonifikacije. I ponovno imamo utrku na vagi.

U ukupnom poretku vodi Vingegaard sa samo 25 sekundi prednosti ispred Pogačara. Slijede Australac Jai Hindley (+1:34), Britanac Simon Yates (+3:14) i Španjolac Carlos Rodriguez (+3:30), no to je već druga liga koja se može radovati samo mrvicama sa stola.

Slijede nam dvije ravničarske etape u kojima će sprintersku dominaciju pokušati nastaviti Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), koji je osvojio 3. i 4. etapu. Njega na sprinteve izvodi Mathieu van der Poel što je samo po sebi cheat code u biciklizmu. Obračun GC titana nastavlja se u nedjelju, posjetom Massif Centralu i završnim usponom na Puy de Dôme (12,6km@7,8%), po prvi puta nakon 1988. godine.

Komentari

Povezano