Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Tri navijača osuđena na zatvor zbog rasističkog vrijeđanja Viniciusa

Po prvi put u povijesti, Španjolska je izrekla zatvorske kazne zbog rasističkog ponašanja na nogometnim terenima. Trojica navijača Valencije osuđena su zbog rasističkog napada na Viniciusa Juniora, brazilskog napadača Real Madrida, u svibnju 2023. godine.

Osuđeni su na osam mjeseci zatvora i zabranjen im je pristup nogometnim stadionima širom Španjolske na dvije godine. Također će morati platiti sve sudske troškove. Vinicius je osobno identificirao jednog od napadača, dok su druga dva otkrivena pregledom snimki sa stadiona. Viknuli su mu da je majmun i imitirali tu životinju. Originalna kazna bila je veća, ali je smanjena za trećinu nakon što su uputili formalnu ispriku Real Madridu i Viniciusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova presuda predstavlja važan korak u borbi protiv rasizma u Španjolskoj, jer pruža pravdu Viniciusu Jr. i jasno pokazuje da će LaLiga identificirati, prijaviti i kazniti one koji na nogometnim stadionima iznose uvrede,” izjavio je predsjednik La Lige, Javier Tebas.

U posljednje dvije sezone, La Liga je španjolskim tužiteljima prijavila šesnaest slučajeva rasističkog zlostavljanja Viniciusa. U ožujku, Vinicius je na konferenciji za novinare zaplakao, izrazivši kako mu stalno zlostavljanje otežava da ostane motiviran i uživa u igri, te je apelirao na španjolske vlasti da poduzmu akciju.

Komentari

Povezano