Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Troje Hrvata osvojilo broncu prvog dana EP-a u taekwondou

Danas je u Beogradu započelo 26. izdanje Europskog prvenstva u taekwondou. Hrvatska je u akciji imala troje predstavnika i svo troje je došlo do medalje!

Josip Teskera je u kategoriji do 54 kilograma bio prvi nositelj pa je u prvom kolu bio slobodan. Nakon toga je uslijedila borba osmine finala protiv Šveđanina Musse Marwiana kojeg je svladao s 2:0 u rundama. U četvrtfinalnoj borbi, Teskera je izjednačenu prvu rundu protiv Azerbajdžanca Sayyada Dadashova dobio u samoj završnici kada je u razmaku od par sekundi najprije pogodio oklop, a onda i glavu protivnika pa je od 5-5 došao do 10-5 i prednosti od 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dadashov je uzvratio dobivši tijesnu drugu rundu s 3-2 zahvaljujući ranom udarcu u glavu, no Teskera u trećoj opravdava status favorita te ju dobiva sa 8-4 i ulazi u polufinale te osigurava medalju.

U polufinalu se borio protiv Furkana Çamoğlua iz Turske. Prva runda je bilo gotovo u potpunosti izjednačena, a otišla je na stranu predstavnika Turske jer je samo dvije sekunde prije kraja pogodio Teskeru u glavu te je uzeo rundu s 10-7. I druga runda je bila jako napeta, a iako je hrvatski predstavnik poveo s 3-0, Turčin je preokrenuo situaciju i poveo sa 6-4. Pri tom rezultatu, samo dvije sekunde prije kraja runde, Teskera pogađa protivnika u glavu i spektakularno osvaja rundu.

Hrvatski taekwondaš je odlučujuću rundu otvorio agresivno tražeći borbu, ali Çamoğlu prvi dolazi do bodova i vodi s 3-0 nakon prve minute. Teskera se vratio i izjednačio na 3-3 samo 20 sekundi prije kraja, no Turčin ipak serijom udaraca u završnici osvaja rundu sa 6-4 i dolazi do pobjede od 2:1. Çamoğlu je tako izborio finale, dok je Teskera osvojio brončano odličje.

Bruna Duvančić je bila postavljena za treću nositeljicu kategorije do 49 kilograma te je u prvom kolu bila slobodna, dok je u osmini finala s 2-0 u rundama bila bolja od Grkinje Charikleije Sargantini. Nakon toga se u četvrtfinalu borila protiv Šveđanke Indre Boden koja je u prvoj rundi imala prednost od 3-2 sve do 45 sekundi prije kraja kada Hrvatica najprije pogađa nogom u oklop protivnice, a onda ju u izlazu pogađa i u glavu pa preokreće stanje na semaforu. U konačnici je prvu rundu dobila s 10-3.

Šveđanka je bolje otvorila i drugu rundu pa je imala prednost od 4-0 i 5-2, no Duvančić još jednom preuzima kontrolu nad borbom u drugom dijelu runde i na kraju ju osvaja s 11-5 za pobjedu od 2:0 i plasman u polufinale. Time je osigurala minimalno brončanu medalju!

U polufinalu se borila protiv Merve Dinçel, aktualne svjetske i europske prvakinje. Turkinja je prvu rundu dobila s uvjerljivih 12-0, dok je druga bila značajno neizvjesnija, ali i nju je u konačnici s 8-6 dobila Dinçel. Ona je tako izborila finale, dok je Duvančić kao i prije dvije godine osvojila brončano odličje.

U kategoriji do 73 kilograma, Matea Jelić je bila postavljena za petu nositeljicu te je za protivnicu u prvom kolu imala Saru Pidro iz Bosne i Hercegovine koju je porazila s 2:0 u rundama.

Nakon toga se u četvrtfinalu borila protiv domaće predstavnice Ive Petrović. Srpkinja je prvu rundu dobila s uvjerljivih 6-1, no zlatna hrvatska olimpijka u drugu ulazi udarcem u glavu za 3-0 te do kraja bez problema čuva tu prednost pa uz još jedan odličan pogodak u glavu, drugu rundu dobiva s glatkih 8-1.

O pobjednici dvoboja je tako odlučivala treća runda u kojoj je prvi udarac zadala Petrović pogodivši Mateu u oklop za 2-0, ali Jelić ekspresno uzvraća pa kombinacijom udaraca rukom i nogom u oklop te opomena za protivnicu dolazi do 6-2. Do kraja borbe je Jelić uspješno obranila tu prednost te je pobjedom od 2:1 izborila plasman u polufinale čime je osigurala barem broncu.

U polufinalu se borila protiv Althee Laurin, aktualne svjetske prvakinje i brončane s Olimpijskih igara u Tokiju. Francuskinja je bila značajno bolja te je prvu rundu dobila sa 6-0, dok u drugoj nismo vidjeli niti jedan bod pa je Laurin izborila finale, a Jelić je po drugi put u karijeri osvojila broncu na Europskom prvenstvu.

Komentari

Povezano