Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Tvrdi remi Athletic Bilbaa i Barcelone

U sklopu 27.kola La Lige Athletic Bilbao je osokoljen izbacivanjem Atletico Madrida iz Copa del Reya na San Mamesu dočekao trećeplasiranu Barcelonu.

U ovaj susret domaći su ušli oslabljeni za usluge Nica Williamsa koji je zaradio crveni karton u porazu od Betisa, a uz njega su u redovima domaćih nedostajali Berchiche i Herrera zbog ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane Barcelona je u Bilbao stigla nakon uvjerljive domaće pobjede nad Getafeom od 4:0, gdje je goste načeo Raphinha a zapečatio Fermin Lopez. Na ovo gostovanje Xavi je morao bez ozlijeđenog Gavija, koji se oporavlja od rupture ligamenata koljena; a uz njega listu ozlijeđenih čine Ferran Torres, Balde i Marcos Alonso.

U uvodnim minutama susreta Barcelona je diktirala tempo igre i držala posjed lopte, spram Athletica koji je odlučio pokušati napadati iz kontre i igrati reaktivno po oduzetoj lopti.

Prvi pokušaj Barcelone bio je onaj iz desete minute kada Christensen nakon slobodnog udarca upućuje udarac glavom, no lopta ide visoko iznad gola. Nedugo zatim, Barcelona dolazi do kornera nakon kojeg se Kounde izborio za udarac, koji u konačnici ide daleko od gola.

Sredinom prvog dijela, točnije u 23. minuti kreću problemi za Xavija. Sudac Hernandez je zaustavio igru jer se De Jong požalio na ozljedu i tražio je intervenciju fizioterapeuta, odnosno liječničkog tima. U konačnici se pokazalo kako se radi o nešto ozbiljnijoj ozljedi zbog koje je De Jong bio primoran napustiti igru, a zamijenio ga je Fermin Lopez. Dominacija Barcelone nastavlja se na isteku 30. minute kada je Cancelo koji se konstantno priključivao u fazi napada, oštro zapucao iz velike udaljenosti i na muke stavio Simona, koji uz velike napore kroti udarac.

Da domaćini ne ostanu bez ispaljenog metka u prvom dijelu pobrinuo se Alex Berenguer koji je u 37. minuti okušao udarac s ruba šesnaesterca, no Ter Stegen nije imao većih problema i s lakoćom zaustavlja udarac.

Da Xavijevim mukama u prvom poluvremenu nije kraj potvrdila je nova ozljeda. Naime, u 44. minuti Pedri se požalio na ozljedu, pa je liječnički tim Barcelone imao novi izazov, a uz sve napore liječničkog tima, Xavi je morao ponovno mijenjati. Umjesto ozlijeđenog Pedrija ušao je Lamine Yamal. Sudačka nadoknada od sedam minuta protekla je u posjedu Barcelone koji je u konačnici prvog dijela iznosio 56% uz svega dva udarca u okvir gola, dok je Bilbao ostao na skromnom pokušaju Berenguera. Na predah se otišlo bez pogodaka, žargonski rečeno ništa:ništa.

U drugom dijelu prvo prijete domaći preko starijeg brata Williamsa. Inaki se našao unutar šesnaesterca gdje se izborio za udarac, da bi isti završio pored Ter Stegenova gola. Isti igrač ponovno prijeti u petoj minuti nastavka, ovaj put šutira s poludistance, no falilo je preciznosti i lopta odlazi iznad gola. Ova dva pokušaja domaćih u kratkom roku već su bili više nego sveukupno u prvom dijelu. U istoj minuti Barcelona odgovara preko Lewandowskog koji je okušao udarac s ruba šesnaesterca, no lopta je prošla tik uz vratnicu.

Nastavak udaraca gledamo u 51. minuti kada Unai Gomez silovito šutira s velike udaljenosti, Ter Stegen je ispratio loptu koja je završila malo pored desne vratnice. Lewandowski se ponovno javlja par minuta poslije kada se našao u izglednoj prilici, domaći su ostavili previše prostora u šesnaestercu za igrača ovakvog kalibra.

Na sreću domaćih, udarac Lewandowskog kojeg su svi vidjeli u golu požrtvovno blokira branič domaćih i otklanja opasnost. Kako bi osvježio ekipu Ernesto Valverde nakon pola sata igre u
nastavku radi dvije izmjene, umjesto Vesge i Unai Gomeza u igru su ušli Ruiz de Galarreta i Oihan Sancet. Sljedećih par minuta proteklo je bez većih uzbuđenja, sve do 67. minute kada na
scenu stupa Yamal. Standardno pozicioniran na desnom krilu krenuo je u karakterističan prodor i došao do šesnaesterca gdje nakon lakšeg kontakta s domaćim braničem pada i odlučno traži
jedanaesterac, no sudac je hladnokrvno odmahnuo i pokazao za nastavak igre.

Desetak minuta nakon toga tribinama su dominirali zvižduci upućeni bivšem igraču Athletica, koji je ovaj put na San Mames istrčao u dresu Barcelone. Naravno, radilo se o Inigu Martinezu koji je zamijenio Pau Cubarsia. Uz Martineza u igru su u istoj zamjeni ušli Joao Felix i Oriol Romeu, a teren su napustili Raphinha i Christensen koji je ponovno odigrao ulogu u sredini terena.

Do kraja susreta jedini ozbiljniji pokušaj došao je iz domaćih redova a autor je bio Dani Garcia. Igrala se sudačka nadoknada, domaći su izveli korner a Garcia je bio najviši u skoku i zapucao
glavom, lopta odlazi pored desne stative. Do kraja susreta nije bilo ozbiljnijih prijetnji te su mreže mirovale.

U utakmici koja nije bila bogata tempom i konkretnim prilikama, Bilbao i Barcelona odigrali su neriješeno kao i 24. siječnja u sklopu četvrtfinala Copa del Reya (regularni dio). Gledajući u
povijest susreta ovih rivala, prvi je ovo put nakon kolovoza 2019. godine da Bilbao nije poražen od Barcelone u sklopu La Lige.

Spomenutog mjeseca Bilbao je na istom ovom stadionu kasnim golom Aritza Aduriza upisao pobjedu nad Barcelonom. Ovakvim ishodom Bilbao je došao na 50 bodova i zadržao petu poziciju koja vodi u Europsku ligu, pet bodova su udaljeni od četvrte pozicije i Atletico Madrida, koji je trenutno posljednji putnik u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Komentari

Povezano