Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

U dramatičnom raspletu Ogier drugi put osvojio WRC Croatia

Sebastien Ogier pobjednik je četvrtog izdanja WRC Croatia relija nakon što je iskoristio pogreške Thierryja Neuvillea i Elfyna Evansa i time po drugi put zauzeo najvišu stepenicu na podiju u Hrvatskoj.

Nakon što je jučerašnji dan završio s prednošću ispred Toyotinog Evansa, Neuville je nedjelju odmah na prvom brzinskom ispitu izgubio dvije i pol sekunde u odnosu na Velšanina. Međutim u sljedećem brzincu – Zagorska sela – Kumrovec, Hrvatska je pokazala zašto je to jedan od najzahtjevnijih asfaltnih relija u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo smo vidjeli izlijetanje M-Sportovog Adriena Fourmauxa i njegov pad s pete na osamnaestu poziciju. Zatim je uslijedila prava drama, prvo je Ott Tanak za dlaku izbjegao da mu se dogodi slična stvar kao i Fourmauxu, ali se ipak izvukao samo s manjom štetom. Nakon njega red je došao i na Evansa koji je izgubio dosta vremena nakon što se okrenuo na stazi, a drama nije izbjegla ni vodećeg Neuvillea.

Belgijanac se zabio te je oštetio svoj Hyundai, ali ipak ga je uspio odmah osposobiti za nastavak natjecanja. Iako je uspio nastaviti s relijem, Neuville je kao i Evans ispustio ključno vrijeme u odnosu na Ogiera koji je iskoristio situaciju i preuzeo prednost s devet, odnosno deset sekundi ispred navedenog dvojca.

U idućem brzincu Velšanin je uspio smanjiti zaostatak za Ogierom na 6.4 sekunde, ali za Belgijanca je šteta na automobilu ipak bila prevelika te se njegov zaostatak za Francuzom popeo na 18.3 sekundi. Gore navedena drama otvorila je vrata ostalim vozačima da odvoze dobra vremena koja bi im pomogla u nedjeljnom plasmanu.

Budući da od ove sezone najbolji sedam vozača u nedjeljnim brzincima osvaja bodove, postojala je prilika za ostale vozače da kapitaliziraju na greškama vodećih. Takamoto Katsuta tako je preuzeo vodstvo u ukupnom nedjeljnom poretku s 4.7 sekundi prednosti pred Tanakom.

Sve to bila je odlična uvertira za završni brzinski ispit, Power stage, u kojemu najbržih pet vozača na tom brzincu osvaja dodatne bodove. Kako nije više imao što za izgubiti, Fourmaux se bacio na glavu na Power stageu te mu se to i isplatilo jer je bio najbrži i tako osvojio dodatnih pet bodova. Japanac Katsuta ipak je uspio zadržati svoju prednost u odnosu na Tanaka te je uzeo dodatnih sedam bodova za najbrže odvoženu nedjelju na takozvanoj Super Sunday ljestvici.

Tanak je na kraju zauzeo drugo mjesto na Super Sundayu i Power stageu i sveukupno četvrto mjesto u reliju. Neuville je unatoč problemima ipak uspio osigurati treće mjesto u ukupnom poretku ispred Tanaka iako mu se prednost u odnosu na njega otopila na samo dvanaest sekundi. Evans je naposljetku ipak odvozio sigurno završni stage i odlazi kući s ukupnim drugim mjestom.

Sveukupni pobjednik, Ogier, odvozio je treće najbrže vrijeme na Power stageu i uzeo je treće mjesto na Super Sunday ljestvici. Međutim, Francuz je iskoristio pogreške ostalih vozača i odnio sveukupno pobjedu. Francuz je tako ostvario ukupno 59. pobjedu i stoti podij u karijeri.

Ogier iz Hrvatske odlazi s ukupno osvojenim dvadeset i jednim bodom dok Evans i Neuville kući odlaze svaki s po 19bodova. Tanak je ukupno uzeo 20 bodova, Katsuta 15, a Fourmaux 13. Bodove su još osvajali Andreas Mikkelsen i Gregoire Munster.

U ukupnom poretku Neuville je ipak zadržao istu prednost od šestog bodova u odnosu na Evansa te sada ima 86 bodova dok Velšanin ima 80. Ogier se, iako mu je ovo tek drugi odvoženi reli ove sezone, popeo na peto mjesto u ukupnom poretku sa samo osam bodova zaostatka za četvrtoplasiranim Tanakom. Što se tiče poretka u konkurenciji konstruktora, Toyota je prva na ljestvici s ukupno 176 bodova, sedam više od Hyundaija. M-Sport Ford se nalazi na trećem mjestu s ukupno 96 bodova.

U WRC 2 kategoriji Rus s bugarskom putovnicom, Nikolay Gryazin odnio je ukupno pobjedu ispred timskog kolege Yohana Rossela. Ovom pobjedom Gryazin je postao četvrti različiti pobjednik ove sezone u ovoj kategoriji, nakon pobjeda Rossela u Monte Carlu, Olivera Solberga u Švedskoj i Gusa Greensmitha u Keniji.

Potonji je nastupio i u Hrvatskoj, ali nije bio prijavljen za bodove na ovom reliju. Podij je zaokružio Španjolac Pepe Lopez sa skoro tri minute zaostatka za Rosselom. Kao najbolje plasirani vozači WRC 2 kategorije, Gryazin i Rossel osvojili su i dodatne bodove za ukupno osvojeno deveto i deseto mjesto nakon završene subote. U ukupnom poretku u ovoj kategoriji Solberg i Rossel su izjednačeni na vrhu svaki s po 43 boda, a Gryazin se popeo na treće mjesto s ukupnih 40 bodova.

U WRC 3 i Junior WRC kategorijama dominantnu pobjedu odnio je Estonac Romet Jürgenson, a u toj kategoriji nastupili su i najbolje plasirani hrvatski predstavnici Viliam Prodan, Slaven Šekuljica i Jan Pokos.

Reli Portugal idući je na rasporedu u WRC-ovom kalendaru, a održat će se od devetog do dvanaestog svibnja. Do kraja sezone čekat će nas napeta borba za naslov, kako u WRC 1 tako i u WRC 2 kategoriji.

Komentari

Povezano