Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

U ludom raspletu Milwall ostao bez playoffa, a u njega upao Sunderland

Već tradicionalno posljednji dani engleskih nižih liga donose nam najluđe scenarije u svijetu nogometa. Tako je bilo i ove sezone gdje smo od druge do šeste lige gledali mnoštvo ludih utakmica s još više ludih preokreta. Od ludih preokreta u 98. minuti do herojskih utakmica sinova klupskih legendi. Stoga ne škodi napraviti pregled svih događanja u engleskim nižim ligama u posljednjih nekoliko dana.

Championship (Drugi rang)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom rangu engleskog nogometa sve je bilo odlučeno osim dva posljednja mjesta koja vode u playoff za koja se borilo pet ekipa. Burnley ide u Premier ligu kao prvak, a s njime ide Sheffield United. Ispadaju Reading, Blackpool i Wigan, a u playoff idu Luton i Middlesbrough. Za preostala dva mjesta u playoffu su se borili Coventry, Milwall, Sunderland, WBA i Blackburn.

S obzirom da su četiri utakmice utakmice odlučivale o konačnom plasmanu, samo na njih ćemo se fokusirati. Sunderland, WBA i Coventry su gostovali kod Prestona, Swanseaja i Middlesbrougha, a međusobno su igrali Milwall i Blackburn. Sunderland je uoči zadnjeg kola imao uvjerljivo bolju gol razliku od konkurencije što se pokazalo ključnim.

Svoj posao je najbolje odradio Sunderland. Oni su blitzkriegom u drugom dijelu s tri gola riješili Preston te su čekali da Milwall ne pobijedi ili da Coventry izgubi. WBA je vodio 1:2 u Walesu, ali kada su saznali da zbog Sunderlanda ne mogu upasti u playoff, izgubili su voljni moment i na kraju izgubili 3:2.

Middlesbrough i Coventry su odigrali miroljubivih 1:1. S tim rezultatom ove momčadi su si osigurale nova dva dvoboja u playoffu. Uvjerljivo najluđu utakmicu gledali smo u Londonu gdje je Blackburn slavio 3:4.

Uoči susreta Milwall je s bilo kojom pobjedom bio siguran, a ako bi odigrali neriješeno morali su se nadati da Sunderland neće pobijediti. Blackburn se uz pobjedu morao nadati i kiksu WBA kojeg su na kraju i dočekali, ali je Sunderland pobijedio i Roversi su završili na nesretnom sedmom mjestu.

U ludoj utakmici Milwall je nakon 1:1 u 22. minuti s dva brza gola pred kraj poluvremena otišao na 3:1. U drugom dijelu Blackburn je do 63. izjednačio čime je gurnuo Sunderland na šesto mjesto. Milwallu zbog rezultata u Prestonu neriješeno nije odgovaralo te su krenuli po pobjedu.

Za to su kažnjeni pred kraj utakmice kada je Ben Brereton Diaz svojim drugim golom donio pirovu pobjedu Blackburnu i ogromno slavlje navijačima Sunderlanda. Podsjetimo, Sunderland je prošle sezone nakon playoffa ušao iz treće u drugu ligu i za ovu sezonu je cilj bio ostati u drugom rangu. Ipak, unatoč svim očekivanjima klub sa Stadiona Svjetla je na tri utakmice od povratka u najviši rang u kojemu nisu bili od sezone 2016/2017.

League One (Treći rang)

U trećem rangu smo uoči zadnjeg dana većinu toga znali. Plymouth i Ipswich Town su osigurali promociju, a jedina dilema je bila oko toga tko će u Championship kao prvak. Tri od četiri mjesta u playoffu su bila popunjena, a o zadnjem su odlučivali Derby County i Peterborough. Slična situacija je bila i na dnu gdje su Cambridge United, Morecambe i Milton Keynes odlučivali o posljednja dva putnika u niži rang.

Na vrhu je Plymouth mirno odradio gostovanje kod Port Valea te su pobjedom 1:3 sa 101 bodom osvojili ligu. Preokret se dogodio na 6. mjestu gdje se Peterborough uspio ubaciti na posljednje mjesto koje vodi u playoff. Oni su slavili 0:2 na gostovanju kod rasterećenog Barnsleyja i tako se ubacili ispred Derbyja. Derby je poražen na gostovanju kod Sheffield Wednesdaya koji je sam birao protivnika u playoffu te su pobjedom protiv Ovnova odabrali Peterborough.

Još veći preokret dogodio se na dnu. Uoči zadnjeg kola omraženi Milton Keynes imao je 44 boda, kao i Morecambe, dok je Cambridge bio na 43. Milton Keynes nije uspio pobijediti Burton koji nije igrao ni za što te su odigrali 0:0. Cambridge je s 2:0 uspio pobijediti Forest Green koji je već ispao, dok je Morecambe poražen na gostovanju kod Exetera. Cambridge je tako uspio izbjeći ispadanje u prvoj sezoni nazad u prvom rangu.

Utakmicu Exetera i Morecambea je obilježio još jedan filmski scenarij. Naime, u 3:2 pobjedi domaćih briljirao je igrač na posudbi iz Fulhama Jay Stansfield koji je zabio sva tri gola. Ne bi to bila tolika vijest da Jay nije sin bivšeg igrača Exetera Adama Stansfielda. Adam je preminuo od raka debelog crijeva dok je igrao za Exeter nakon čega je broj 9 bio umirovljen sve do dolaska njegovog sina u klub. Sin se u pravom filmskom scenariju oprostio od kluba hat-trickom u posljednjoj utakmici i tako upotpunio sjajan zadnji dan.

League Two (četvrti rang)

U četvrtom rangu engleskog nogometa nije bilo velikih preokreta te je većina momčadi održala svoju poziciju. Prije zadnjeg kola se znalo da je prvak Leyton Orient uz kojeg gore ide Stevenage te da ispadaju Rochdale i Hartlepool. Upitnici su bili oko trećeg mjesta koje vodi u viši rang te oko posljednjih mjesta za playoff. Utakmice su se igrale danas od 13:30.

Za posljednje mjesto koje donosi automatsku promociju borili su se Northampton i Stockport koji je ove sezone ušao u četvrti rang. Stockport je uoči posljednjeg kola imao dva boda manjka uz bolju gol razliku. Uz, to igrali su na svom terenu protiv već ispalog Hartlepoola, dok je Northampton išao na gostovanje kod Tranmerea. Na kraju Stockport nije uspio doći do pobjede te će se morati zadovoljiti playoffom.

Tamo će igrati protiv Salforda koji je za dlaku upao ispred Mansfielda. Obje ekipe imaju jednak broj bodova i zabijenih golova, ali Mansfield ima jedan primljeni gol više te su ostali prvi ispod crte. U playoffu će se još sastati Carlisle i Bradford City koji su imali jedan bod više od Salforda i Mansfielda.

National League (peti rang)

Ako su raspleti u trećem i četvrtom rangu bili ludi, što tek reći o onome što se u nedjelju događalo u petom rangu engleske piramide. Na kraju su u obje utakmice slavili domaćini, ali je bilo sve samo ne jednostavno za Notts County i Chesterfield kojima je trebalo 120 minuta za prolazak.

Notts County Boreham Wood 3:2 (nakon 90 minuta 2:2)

Nakon što su unatoč povijesnih 107 bodova ostali kratkih rukava zbog još bolje sezone Wrexhama, Notts County mora svoje mjesto u četvrtom rangu izboriti kroz playoff koji se igra na jednu utakmicu. Tamo im je prva prepreka bila ekipa koju nisu nijednom pobijedili tijekom sezone Boreham Wood.

Domaćini su dominirali kroz prvi dio, ali su gosti s dva brza gola pred kraj poluvremena šokirali domaće igrače i publiku. Nadu je gostima vratio Aden Baldwin dalekometnim golom u 47. minuti. Nakon toga domaćini su napadali i napadali, ali do gola nisu mogli niti iz kaznenog udarca kojeg je promašio Ruben Rodrigues.

Do gola su ipak uspjeli doći u 97. minuti kada je Baldwin novim golom donio erupciju oduševljenja i produžetke na Meadow Lane. U produžetcima sličan scenarij, domaćini napadaju, ali ne pronalaze rješenje. Ono se ukazalo u 123. minuti kada Jodi Jones pogađa za novu erupciju oduševljenja i put na Wembley.

Chesterfield Bromley 3:2 (nakon 90 minuta 2:2)

U drugoj utakmici playoffa također nije manjkalo uzbuđenja. Chesterfield je ušao u dvoboj kao veliki favorit i nakon dosta muke uspio opravdati taj status. Nakon vodstva gostiju pred kraj poluvremena, Chesterfield je s dva gola do 79. minute uspio preokrenuti.

Ipak, u 98. minuti se ukazao Michael Cheek koji donosi produžetke Bromleyju. Tamo je Chesterfield golom u 101. minuti uspio slaviti i osigurati si put na Wembley nakon prošlogodišnjeg ispadanja u polufinalu playoffa.

Ove sezone Chesterfield i Notts County su jednom remizirali, a drugi puta je slavio Notts County tako da nas 13.5. od 16:30 prema svemu sudeći očekuje jako zanimljiva utakmica u hramu engleskog nogometa.

National league north i south (šesti rang)

Pomalo iznenađujuće, u tri od četiri polufinalna dvoboja šestog ranga pobjedu su odnijeli gosti. Na sjeveru su finale osigurali Brackley Town i Kidderminster, dok će na jugu o putniku u viši rang odlučivati Oxford City i St. Albans.

U prvoj utakmici dana na sjeveru Kidderminster. o čijim smo norveškim navijačima pisali prije nekoliko dana je neočekivano lako pobijedio King’s Lynn 1:4. Uspjeh je utoliko impresivniji kada se u obzir uzme da je King’s Lynn u regularnom dijelu sezone skupio čak 93 boda.

U drugom polufinalu Brackley je u tvrdoj utakmici golom u 79. minuti uspio svladati Chester i time su došli na jednu utakmicu do najvećeg klupskog uspjeha u povijesti. Brackley je osnovan 1890. i nikada u 133 godina dugoj povijesti nisu dogurali više od šestog ranga.

Na jugu također iznenađujući rezultat. St. Albans je nakon penala izbacio Dartford koji je regularni dio sezone završio kao drugi i time ušao u finale. U drugom polufinalu Oxford City je upisao jedinu pobjedu domaćina sigurnom 2:0 pobjedom nad Worthingom.

Bio je to kratki pregled ludih događanja u Engleskoj u posljednjih 48 sati. Ono najluđe tek dolazi kroz iduća dva tjedna. Gledati ćemo čak 18 utakmica polufinala i finala playoffa u kojima će 50% navijača tih klubova proživjeti najbolje emocije koje navijač može proživjeti, dok će druga polovica osjetiti drugu krajnost. Upravo zato volimo engleske niže lige. Ne zbog najkvalitetnijeg nogometa na svijetu, već zbog filmskih scenarija koji iz godine u godinu ostavljaju bez riječi.

Komentari

Povezano