Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

UEFA potvrdila velike izmjene u klupskim natjecanjima za sljedeću sezonu

Izvršni odbor UEFA-e na jučerašnjem zasjedanju u Parizu potvrdio je prijedloge izmjena za kontinentalna klupska natjecanja tj. Ligu prvaka, Europa ligu te Konferencijsku ligu, počevši od sezone 2024./2025.

Za početak, Liga prvaka promjenit će svoj format, pa nećemo više gledati osam skupina s po četiri ekipe na kakvog smo navikli od sezone 1999./2000. kad je UEFA po prvi puta podignula broj ekipa s 24 na 32.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom formatu Liga prvaka brojat će 36 participirajućih klubova koji će se nalaziti u jednoj grupi, tzv. ligi. Svaka ekipa odigrat će minimalno osam utakmica, četiri na domaćem, a četiri na gostujućem terenu, a osam ekipa s najboljim bodovnim učinkom plasirat će se u osminu finala izravno, dok će se preostalih osam sudionika dobiti nokaut utakmicama ekipa raspoređenih od 9. do 24. mjesta.

Ekipe koje završe natjecanje od 25. do 36. mjesta bit će eliminirane, bez mogućnosti da natjecanje nastave u UEFA Europa ligi.

Umjesto dosadašnjeg formata u kojem ekipe igraju protiv troje protivnika dva puta, sada će svaka ekipa odigrati osam utakmica protiv osam različitih protivnika, a ekipe će se rangirati u četiri pota, pa će ekipa iz svakog pota odigrati po dvije utakmice protiv ekipa iz drugih potova.

Mijenja se i kalendar, pa je tako predviđeno da se prva kola odigraju između 17. i 19. rujna, a utakmice Lige prvaka gledat ćemo i u mjesecu u kojem na njih nismo navikli – siječnju.

UEFA promjene u Ligi prvaka pravda potrebnom za inovacijom i praćenjem razvoja sporta te zadovoljavanjem navijača, a tu su i izdašna sredstva od gotovo 2,5 miljarde € nagradnog fonda koji će se podijeliti svim sudionicima Lige prvaka u proporcionalnom iznosu, ovisno o ostvarenim rezultatima.

Što se tiče Europa lige i Konferencijske lige, i ova će natjecanja mijenjati format te će također brojati 36 ekipa u ligaškom formatu s jednakom logikom rasporeda utakmica kao i kod prije navedene Lige prvaka.

Nova promjena odnosi se i na tzv. “ekskluzivni tjedan” tj. onaj u kojem će se odigrati samo jedno od ova tri natjecanja, pa bi raspored za navijače i ljubitelje europskog klupskog nogometa u tim tjednima trebao biti nešto manje zasićen. U ekskluzivnom tjednu Lige prvaka utakmice će se igrati i utorak i srijedu i četvrtak, u ekskluzivnom tjednu Europa lige igrat će se u srijedu i četvrtak, dok će se u ekskluzivnom tjednu Konferencijske lige utakmice igrati samo u četvrtak.

Nagradni fond za Europa ligu iznosit će oko 565 miljuna €, dok će nagradni fond za Konferencijsku ligu iznositi oko 285 miljuna €.

Komentari

Povezano