Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ugasio se belgijski 120-godišnjak za kojeg su igrali brojni Hrvati

Tužne vijesti stižu iz belgijskog nogometa, gdje je službeni kraj svog postojanja prije nekoliko dana dočekao KV Oostende. Nakon 120 godina postojanja tamošnji je nogomet tako ostao bez važnog dijelića svoje povijesti.

Iako je osnovan još 1904. godine, tek je 1981. spajanjem s drugim gradskim klubom AS Oostendeom počeo stvarni uspon De Kustboysa. S dvije uzastopne promocije sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća stigli su do najviše razreda belgijskog klupskog nogometa, a drugu belgijsku ligu osvajali su u dva navrata. Najveći uspjeh kluba stigao je 2017. kada su stigli do finala Belgijskog kupa gdje ih je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca porazio Zulte Waregem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu su ligu posljednji put osvojili 2013. godine kada su ušli u Jupiler Pro League gdje su obitavali narednih deset godina. Prošle su godine završili na 16. mjestu od 18 klubova lige zbog čega su se vratili drugoj ligi. Tamo im ove godine zaista nije išlo pa su tako prije gašenja bili jedna od lošije plasiranih momčadi lige.

Ligaškoj je poziciji zasigurno kumovalo i oduzimanje ukupno devet bodova od strane belgijskog nogometnog saveza, a zato jer klub nije uspijevao podmiriti svoje financijske obaveze. Ukupni dug tako se podigao na osam milijuna eura, što je očito bilo previše za klupske vlasnike koji su proteklih mjeseci silno pokušavali naći novog vlasnika. Nakon što to nisu uspjeli, pala je odluka o gašenju 120-godišnjaka.

Prema podacima na Transfermarktu, Hrvati su treća najbrojnija strana nacionalnost koja je predstavljala klub. Bilo ih je ukupno devet, a najveći je trag zasigurno ostavio Antonio Milić koji je na zimu sezone 2014./15. napustio Hajduk i proveo naredne tri i pol godine u Oostendeu. Za klub je odigrao ukupno 115 nastupa i zabio devet golova, te si predstavama osigurao transfer u velikana Anderlechta i posljedični poziv u A reprezentaciju Hrvatske.

Klupske su boje nosili još Ante Aračić, Ivica Džidić, Ante Blažević, Goran Milović, Ante Palaversa, Mateo Barać, te najsvježije Matej Rodin i Ivan Durdov koji su početkom godine napustili klub.

Komentari

Povezano