Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ukrajina osvojila četiri boda i ispala s prvenstva

U jednoj od dvaju posljednjih utakmica skupine E snage su odmjerili Ukrajina i Belgija. Opterećeni mnogobrojnim kombinacijama, skupina u kojoj su sve četiri momčadi imale po tri boda pustila je sve opcije prolaska i ispadanja otvorenima ovisno o rezultatima dvaju utakmicama.

Bilo je to opterećenje vidljivo na igračima obiju momčadi, pa smo tako gledali ne pretjerano sadržajnu utakmicu. Opći nogometni puk znao je da Slovačkoj i Rumunjskoj odgovara remi koji bi obje momčadi poslao u nokaut fazu, a to je značilo i raspored u kojem Ukrajini bod nije dovoljan za prolazak, stoga je pred njima bio imperativ pobjede koji je bio izraženiji no kod Belgijaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i Belgijci su imali svoje motive za pobjedu, a oni su ponajviše bili vezani uz podizanje samopouzdanja koje je momčadi izbio uvodni poraz od Slovačke. U to je ime Domenico Tedesco napravio tek jednu zamjenu u startnoj jedanaestorci koja je pobijedila Rumunjsku – umjesto “požutjelog” Dodija Lukebakija od prve je minute na desnom krilu zaigrao Leandro Trossard.

Serhij Rebrov evidentno je svoje momke prilagodio protivniku, iako je iz prve postave koja je svladala Slovačku zamijenio tek dvojicu, adaptaciju je napravio promjenom formacije u 3-5-2. Na lijevom je boku umjesto Oleksandra Zinčenka zaigrao oporavljeni Vitalij Mikolenko, a umjesto ofenzivnog Andrija Jarmolenka u srcu obrane zaigrao je nekadašnji stoper splitskog Hajduka Oleksandr Svatok. Vezni trojac bio je isti, dok su u napadu ordinirali Roman Jaremčuk i Artem Dovbik.

Belgijci su očekivani dominirali posjedom, a utakmicu je u 7. minuti mlakim pokušajem otvorio Romelu Lukaku. Ukrajinci kojima je trebala pobjeda tek su u 20. minuti prvi put zapucali po golu. Na novu zanimljivost čekali smo do 33. minuti kada Kevin De Bruyne iz slobodnog udarca pogađa vanjski dio mreže.

U drugom je poluvremenu ritam utakmice izmjenama dodatno pao, a i dalje su jalovim posjedom dominirali Belgijci. Valja istaknuti udarac Yannicka Carrasca u 73. minuti kada je s ruba kaznenog prostora dobro opalio, no obranio je to Anatolij Trubin. Dvije minute kasnije u dobroj je situaciji bio Dovbik no pokušaj udarca bio mu je blokiran.

U 79. minuti ponovno se u opasnoj situaciji našao Dovbik, ovaj je put uspio šutirati pored belgijskog bloka, no udarcu je nedostajalo preciznosti. Nakon toga prijeti Ruslan Malinovskij koji je direktno iz kornera pucao u 84. minuti, i bio je to opasan pokušaj koji je Koen Casteels uspio izbaciti sa same gol-crte.

Bacili su Ukrajinci sve snage u napad, a to je naravno otvorilo puno prostora za kontranapade. Izvrsnu su situaciju imali Belgijci u 87. minuti kada su krenuli u jednu tri-na-dva kontru koju je povukao Carrasco. Stigao je krilni napadač nadomak kaznenog prostora, no potom loše odigrao za De Bruynea. Veznjak Manchester Cityja već je bio blokiran od strane ukrajinske obrane, pa je loptu odložio za Johana Bakayoka čiji snažni udarac ne pronalazi metu.

Belgijci su u finišu susreta grčevito držali posjed i pazili na svoj gol, svjesni da remijem sigurno prolaze. Bila je to uloga koju nismo navikli vidjeti od strane Crvenih vragova, no oni su svoj prolazak osigurali. S obzirom da su i Slovačka i Rumunjska remizirali, po prvi puta u povijesti Europskih prvenstava dogodilo se da sve četiri momčadi imaju po četiri boda.

Kako su, jasno, sve četiri momčade u ovom omjeru snaga imale jednaki međusobni omjer, o plasmanu je odlučivala gol razlika i broj zabijenih golova. Rumunji su tako završili na prvom mjestu, Belgija je drugoplasirana, a Slovačka treća. Ukrajina je pak postala prva momčad u povijesti Eura koja je s četiri boda na kontu završila zadnja u skupini, te prva momčad koja u sustavu s 24 ekipe ne prolazi u nokaut fazu s tim brojem bodova.

U šesnaestini finala Rumunji će kao pobjednici skupine na na trećeplasiranu momčad grupe C ili D (Slovenija ili Nizozemska), Belgija će snage odmjeriti s Francuskom, dok će Slovaci ili na Španjolce ili na Engleze.

Komentari

Povezano