Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Umirovio se Marouane Fellaini

36-godišnji Belgijac marokanskog podrijetla koji je dugi niz godina bio dominantna figura engleskog nogometa, prvenstveno u dresu Evertona, a nešto manje u dresu Manchester Uniteda, danas je objavio umirovljenje od profesionalnog nogometa.

Fellaini je rođen u Etterbeeku, predgrađu Bruxellesa, a nogomet mu je bio u genima jer je otac Abdellatif bio vratar Raja Casablance koji je trebao zaigrati za Mechelen, no Raja mu nije htjela dati čiste papire, pa je umjesto nogometne karijere odabrao onu vozača autobusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fellaini je dominirao mlađim kategorijama zahvaljujući fizikalijama i činjenici da je narastao u ranoj dobi, ali uz skok igru i izdržljivost, imao je izrazito dobar osjećaj za priključivanje napadu i dolazak iz drugog plana, što je u mlađim kategorijama primjetio Stanard Liege i doveo ga u svoje redove.

U Liegeu se zadržao 2 godine, prije nego li ga je za 15 miljuna funti, što je bio rekordan iznos plaćen za jednog Belgijca, u svoje redove doveo Everton. I Evertonu je u tom trenutku to bio najskuplji ulazni transfer u povijesti kluba, a Fellaini je brzo zaokupio pozornost navijača zahvaljujući građi i prepoznatljivoj bujnoj afro frizuri. U partnerstvu s Australcem Timom Cahillom tvorio je jedan od najubojitijih parova veznjaka Premier lige koji su dominirali i u ofenzivnom dijelu pogocima i asistencijama, ali i u defenzivnom dijelu branjenjem vlastitog gola.

Nakon 141 utakmice i 25 pogodaka u 5 godina, trener koji ga je i želio dovesti u Everton i od njega stvorio jednog od najboljih veznjaka Premier lige, David Moyes, postao je novi trener Manchester Uniteda, a jedna od prvih akvizicija bio mu je baš Fellaini i to za 27,5 miljuna funti. Ipak, Moyes se na Old Traffordu zadržao kratko, a s njegovim su odlaskom i Fellainijeve dionice potonule, pa je od strane Daily Telegrapha proglašem jednim od najgorih transfera Premier lige te sezone.

Fellainijeve godine u Manchesteru ipak će se svrstati u kategoriju “za zaborav”, pa je nakon 6 godina u kojima je upisao 119 nastupa i postigao 12 pogodaka, otišao u kineski Shandong Luneng 1. veljače 2019. godine.

U Kini se zadržao do isteka ugovora u studenom prošle godine, u međuvremenu osvojivši prvenstvo 2021. godine te 3 kineska FA kupa, što je dodao riznici medalja poput jednog belgijskog prvenstva, dva FA kupa i jedne Europa lige.

Za reprezentaciju je odigrao 87 utakmica i postigao 18 pogodaka, osvojivši broncu na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Komentari

Povezano