Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

United razbio Chelsea i osigurao plasman u Ligu Prvaka

U nadoknadi 32. kola engleske Premier lige snage su odmjerili Manchester United i Chelsea. Utakmica je bila od velike važnosti jer je domaćinima bio dovoljan svega jedan bod kako bi osigurali plasman u Ligu Prvaka. Gosti su s druge strane davno ispali iz bilo kakve kombinacije za europska natjecanja i u kaotičnom su procesu tranzicije, što govori činjenica da su na teren izveli čak devet igrača mlađih od 24 godine, što je treći takav slučaj u ligaškoj povijesti.

Plavci su bolje otvorili utakmicu i imali jako dobru priliku preko Mykhaila Mudryka, no Ukrajinac je nespretno zahvatio loptu. Ubrzo je stigao odgovor Manchestera. Iz prekida je u šestoj minuti ubacio Christian Eriksen, a glavom pogodio Casemiro za 1-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti su generalno bolje stajali na terenu, s lakoćom su dolazili do zadnje trećine i pronalazili prostor između protivničkih igrača. Ipak, kao i mnogih puta ove sezone, falila je realizacija i završni dodir, nešto na što su navijači dobrano naviknuti. Do ove utakmice, Chelseajev ukupni xG iznosio je 50.8, a stvarni broj pogodaka je 36. To je gotovo nevjerojatan podbačaj od preko 14 pogodaka.

Za Crvene vragove se u 29. minuti ozlijedio Antony, a umjesto njega ušao Marcus Rashford. U samom finišu sudačke nadoknade zabili su drugi zgoditak. Sjajnu akciju odigrali su Casemiro, Jadon Sancho i Anthony Martial te s nevjerojatnom lakoćom izigrali zadnju liniju Plavaca. Martial nije imao težak zadatak zabiti za 2-0 te mu je to bio peti gol u ligi ove sezone.

U drugom poluvremenu United je krenuo bolje i zaredao par jako dobih prilika. Chelsea je uglavnom prijetio iz individualnih akcija i bilo je očito da im intenzitet opada. U 73. minuti Bruno Fernandes sjajno prolazi Wesleya Fofanu u šesnaestercu i Francuz ga potom naivno udara nogom, što je bilo dovoljno za kazneni udarac. Portugalac ga je iznudio, a potom sigurno zabio za okrunjenje svoje odlične partije.

Samo pet minuta nakon skrivljenog penala, Fofana bez ikakvog pritiska upućuje neprecizno dodavanje i potom ispada u duelu s Marcusom Rashfordom. Iako Englez nije zabio iz prve, odbijanac je bez problema pospremio u mrežu, za svoj okrugli 30. u sezoni – prvi Unitedov igrač s tim jubilejom još od Robina Van Persieja 2012/13. Taj gol bio je najbolja ilustracija čitavog dvoboja: potpuna dekoncentracija i amaterske greške Chelseaja i hladnokrvno kažnjavanje Manchestera.

Za utješni gol pobrinuo se Joao Felix. Primio je loptu Hakima Ziyecha na sredini terena i nakon dugog trka predivno pogodio De Gein kut s 18 metara za konačnih 4-1. Nevjerojatna je činjenica da je Chelsea dopustio xG od 5.14 – najviše za jednu momčad u čitavoj sezoni. “Crveni vragovi” su bili nemilosrdni i iskorištavali su sve što im se ponudilo.

Domaćini su ispunili svoj cilj – ušli su u najelitnije UEFA natjecanje. Momčad im ima kostur na koji se može osloniti, ali svejedno je potrebno nekoliko kvalitetnih pojačanja. Puno veća rošada će biti kod Chelsea. Nakon transfer ludila u režiji Todda Boehlyja, imperativ je prodati veći broj igrača. Jedan od onih koji se sve češće spominje je Mason Mount i to upravo u kontekstu Uniteda.

Oba kluba čeka zanimljivo ljeto, ali je Manchester United u puno stabilnijem položaju. Uz svu količinu talenta koju imaju na raspolaganju, iz Chelseaja ove sezone nije izvučeno ništa. Sezona za zaborav koju će završiti u donjem dijelu tablice.

Komentari

Povezano